Mászóterem – a fal mögött!

 

Ahányszor csak kinyitjuk a fal tartószerkezetét is megmutató ajtaját, számos kérdést kapunk a fal építésével és üzemeltetéssel kapcsolatban. Érdekes, hogy milyen sokszínűek a kérdések: műszaki jellegű, tűzvédelem, baleset elhárítás, karban tarthatóság, és még sok más is. Az alábbiakban megpróbálom összefoglalni az eddigi leggyakoribb kérdéseket, hogy, ha legközelebb jöttök, akkor tudjátok, hogy mi is van a „fal mögött”…

  • Miből is készült, (Jé, ez fából van)?

A mászófalakat fém vagy faszerkezetre építik.  Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya. A fa szerkezet kellően rugalmas, ellenáll a dinamikus terhelésnek, olcsóbb is, mint a fémszerkezet.  Az utóbbi időkben épített mászótermek szinte mindegyike a fából épült. Azonban van, a ki a fém szerkezet mellett teszi le a voksát..

  • Hogyan is épül egy mászófal? Hogyan és milyen gyakran ellenőrizzük azt?

„Sajnos” viszonylag kevesen tudják, hogy a sport mászófalak építésére is igen szigorú EU-s szabványok léteznek, és még kevesebben vannak itthon azok, akik ezeket be is tartják az építés és üzemeltetés során.

Tervezés

  • A fal tervezése során biztosítani kell(ett), hogy annak minden eleme (fal tartószerkezet, mászó felülete, biztosító pontok, fogások) kibírják a fellépő terhelést, a legextrémebb esetekben is. Nagyon komoly statikai számítások készülnek minden egyes fal tartószerkezeti elemre…

Gondoljunk csak bele, milyen baleset lehet(ne) egy kiszakadó biztosítási pontból, egy fogás leeséséből.…

Ábra: Tartószerkezet statikai számítás (90 fokkal elforgatva)

Kivitelezés

  • A fal minden eleme csak minősített anyagok felhasználásával építhető. Ez vonatkozik a gombátlanított és tűzgátló festékkel kezelt szerkezeti elemtől az EU EN minősítéssel rendelkező csavarokon át a fogásokig.

Ábra: Fa és fém elemek szabvány szerinti megfelelőségi táblázatok

Mivel mi is építünk falakat, ezért, volt már szerencsém a szállítói oldalon is állni. Az egyik multi megrendelőnk a felhasznált facsavarok gyártói bizonylatát is számon kérte..

Lehet, de nem szabványszerű  pl.: OSB-ből falat építeni, biztosító pontnak szemes anyát beépíteni, olyan szőnyeget használni, ami közé be lehet esni (bokatörés lehetősége), és még sorolhatnám…  Üzemeltetői szemszögből ezek nagyon kockázatosak lehetnek egy esetleges balesetnél …

Üzemeltetés

  • A fal és szerelvényeinek időszakos (napi – heti – éves) dokumentált ellenőrzése kötelező.

Az ellenőrzés során a kollégák (párosával) a fal mögé bújva megnézik a felső biztosítási pontok minden rögzítő csavarjait és másodlagos biztosítását, majd a falon lefelé ellenőrzik a biztosítási pontokat és a körmös anyákat.

Az ellenőrzési munkát támogatja a pl.: szabvány által előírt „búvónyílás”, ami keresztül könnyen megközelíthető a fal hátsó része.

A napi –havi ellenőrzéseket mi magunk, mint üzemeltető, éves szinten pedig a gyártó illetve külsős független minőségbiztosító végzi.

Egy érdekesség: a szabvány szerint egy köteles mászó út minden biztosítási pontjának 800 kg húzóerő terhelést kell elbírnia 10 percig fizikai alakváltozás nélkül.

Javasolt /célszerű minden évben szakemberek segítségét kérni a vizsgálathoz. Ilyenek lehetnek az építetők (független cég esetén)  is, hiszen gyártói minőségbiztosítási nyilatkozatot állítanak ki a sikeres vizsgálatok után.

A fal szerkezete mellett fontos napi feladat a fogások és köztesek ellenőrzése is a fal mászó felületén. Ilyenkor ellenőrizzük, hogy a köztesek elforgás nélkül szilárdan rögzülnek a falszerkezethez, valamint a köztesek szöveteinek állapotát is ( roncsolás mentesek-e).

 Egyéb eszközök

A már korábban említett falszerkezetre vonatkozó EU-s szabványok mellett az összes sportmászáskor használt eszközökre (fogások, kötelek, mászó sisakok, karabinerek, hevederek, stb.) léteznek EU-s szabványok.  Ezek felsorolása az IFSC honlapján megtalálható.

Ábra: mászó eszközökre vonatkozó szabványok és megnevezéseik (forrás: www.ifsc-climbing.org)

A fentiek alapján feladatként jelentkezik még a karbantartásra használt (saját) és a kiadásra kerülő (bérelhető) mászó eszközök (kötelek, karabinerek, egyéb biztosító eszközök, beülők) időszakos vizsgálata – szükség esetén selejtezése.

A gyártók megadják azokat az szempontokat, amiket az ellenőrzés során vizsgálni kell (az eszköz kora, fizikai és vagy vegyi hatások nyomai, anyag elváltozások, kopások, stb. …).

Az átvizsgáláskor szemrevételezéssel, és/vagy tapintás útján kerül ellenőrzésre az adott eszköz állapota. Szükség esetén lehetőség van a gyártóval történő konzultációkra is.

Egy példa: köteleknél sajnos gyakori a kötelek burkolatának „megégése”, ami jellemzően a szükségesnél gyorsabb eresztésnél keletkezik. Ekkor a felső biztosítási pontnál a súrlódástól úgy felmelegszik a kötél, hogy megváltozik (üvegesség válik) a felülete.  Egy pont után a kötél selejtezésre kerül.

Az érvényes hazai előírások alapján csak az adott eszközre érvényes tanúsítvánnyal rendelkezők jogosultak a kötelek és egyéb eszközök bevizsgálására. Ilyenek szakemberek munkabiztonsággal foglalkozó, illetve  ipari alpinista oktató cégeknél találhatók.

A fentiekből talán már érezhető, hogy nagyon sok minden zajlik a falak mögött a biztonságos sportolási környezet biztosításához.

Végül, de nem utolsó sorban a független minőségbiztosítói szerep. Ez elég érdekes itthon.  Jelenleg a mászótermek, mobil mászófalak a vásári mutatványos eszközök kategóriában kerültek „ a szokvány alapján”, bár a törvény taxatív módon nem sorolja fel azokat…

Már magában az is érdekes, hogy egy beépített mászófal – ami mellesleg olimpiai sportág -, hogy lehet vásári mutatvány.Meggondolandó lenne áttekinteni EU-s országok gyakorlatait, amikből  „best practice” alapon  ki lehetne választani  az itthon is szükségszerű és betartható megoldásokat.  Esetleg az MHSSz  is közreműködhetne  a változtatásra kerülő minőségbiztosítási rendszer kidolgozásában, esetleg  az időszakos ellenőrzésekben is.

A biztonságos mászáshoz a technika mellett nagyon fontos a humán tényező is. De erről majd esetleg később egy másik bejegyzésben…

Kővágó Károly

BigWall mászóterem ügyvezető

TE Sportmászó edző

OKJ ipari alpinista

Petzl-Beal eszköz bevizsgáló