Milyen előnyökkel jár az MHSSZ-tagság?

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHSSZ) irányítja, szervezi és ellenőrzi a hegy-és sziklamászó tevékenységet, képviseli a hegy-és sziklamászó sportegyesületeket a Magyar Köztársaság területén. Tevékenysége során folyamatosan bővülő szolgáltatásokat kínál tagjai számára itthon és külföldön.

A szövetségi tagság előnyei egyesületek számára

 • A szövetség tagegyesületeként jogosultak lesztek részt venni a közgyűléseken, ezáltal szavazati jogotokkal élve aktívan beleszólhattok a sportágat alakító aktuális döntésekbe
 • Minden tagotok MHSSZ tagsági kártyát kap (ennek éves díjszabása van), amivel részt vehetnek versenyeken és használhatják a hazai sziklamászó helyeket. Mivel a sziklamászó helyek szinte mind természetvédelmi területen helyezkednek el, ezek használata a természetvédelmi törvény értelmében engedélyköteles. Az MHSSZ szervezetként szerzi be ezeket az engedélyeket, ezért a tagsági kártyával rendelkező tagjai jogosultak a sziklamászó helyeket használni. Az engedély nélküli mászást a természetvédelmi ellenőrök büntetik
 • A szövetség közreműködésének köszönhetően különböző projektek finanszírozása válik lehetővé, melyek során a szövetség tagegyesületei előnyt élveznek
 • Minden tagotok élhet a szövetségi tagság nyújtotta kedvezményekkel, melyek köre folyamatosan bővül

A tagsági kártya éves díjára sávos rendszert dolgoztunk ki: minél több taggal rendelkezik egy egyesület, annál kedvezőbb a díj a tagoknak.

Az MHSSZ kártya birtokosainak járó kedvezmények, jogosultságok

 • az MHSSZ tagsági kártyával rendelkezők használhatják azokat a magyarországi védett természeti területen fekvő sziklamászó helyeket, melyekre az MHSSZ engedélyt kért és kapott
 • a Szlovák Hegymászó Szövetséggel (JAMES) jó kapcsolatot ápol az MHSSZ, kölcsönösen támogatják egymást. Ebből fakadóan minden érvényes MHSSZ kártyával rendelkező személy a Magas Tátrában lévő négy menedékházra (a kártya felmutatásával), szállás foglalása esetén 50% kedvezményre jogosult. Ezek a következők:
  1. Téry menedékház (Teryho chata),
  2. Hosszú-tavi menedékház (Zbojnicka chata),
  3. Hunfalvy-völgyi menedékház vagy Hunfalvy-hágó alatti menedékház (Chata pod Rysmi),
  4. Zöld-tavi menedékház (Chata pri Zelenom plese)
 • egyes külföldi nemzeti parkokban jelentősége van annak, hogy a mászó UIAA tagszervezet tagja, ilyen pl. a cseh homokköveken, a Magas-Tátrában történő mászás, ahol az MHSSZ tagsági kártyával rendelkezők számára engedélyezett a mászás
 • ha versenyzői ambícióid vannak, csak MHSSZ tagként indulhatsz a Magyar Kupában, vagy lehetsz válogatott kerettag
 • az egyesületed ezen túl további tartalmakat kínálhat (pl. versenyengedélyt)
 • A Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium (MHOK) moduláris tanfolyamain csak MHSSZ tagként vehetsz részt
 • az egyesület és az MHSSZ is nonprofit, a befizetett tagdíj a tagokat szolgálja, a sportág feljesztésére megy minden forint
 • az MHSSZ egyre több forrást tud bevonni a hazai mászóélet támogatására. Most zárult le egy 30 millió forintos támogatás a hazai mászótermek számára és folyamatban van egy ugyanekkora összegű támogatás hazai sziklamászó helyek felújítására. Ezeken túl számos konkrét fejlesztési folyamat zajlik, amelyektől komoly eredményeket várunk. Ezek mind a ti, mászók érdekeit szolgálják. Az MHSSZ akkor tud hatékonyan működni értetek, ha tagságotokkal ti is hozzájárultok a működéséhez.

Gyakran ismételt kérdések

Miért és kinek van szüksége engedélyre a magyarországi sziklákon történő mászáshoz?

Magyarországon a sziklamászás a honlapon felsorolt természetvédelmi területekre eső sziklamászó helyeken mindenkinek természetvédelmi engedélyhez kötött. Ahogy a nevében is benne van, ez egy természetvédelmi engedély, nem a mászótudást hivatott bizonyítani. Arra jogosít, hogy a védett területeken technikai jellegű sporttevékenységet folytathass (a mászás ezek körébe tartozik). A természetvédelmi engedélyeket a vonatkozó természetvédelmi területen illetékes kormányhivataltól kell igényelni. Ezt megteheti magánszemély (régiónként 5000,- Ft eljárási költségért), valamint szervezetek, egyesületek is.

Az MHSSZ szervezeti szinten szerzi be tagjai számára a természetvédelmi engedélyt. Amennyiben tehát olyan egyesületnek vagy tagja, amely tagja az MHSSZ-nek, vagy egyesületen kívüliként pártoló tagja vagy az MHSSZ-nek, akkor a tagsági díjad ezt az engedélyt tartalmazza. Az MHSSZ-tagsággal járó minden előnyt figyelmebe véve az MHSSZ-kártya a legjobb választás, ha legálisan szeretnél mászni hazánkban. Az előírás elég szigorú, de megvan az oka: a természet, a sziklák és az ott élő életközösségek védelme. Mivel országunk nem bővelkedik sziklákban, szinte az összes mászóhely természetvédelmi területre esik. Olyan sziklákról beszélünk, amik sokszor páratlan ökológiai kinccsel rendelkeznek (pl. a hazánkban honos sziklagyep egyedülálló egész Európában, az Unió védelmét élvezi, regenerálódásuk több száz év, az ember által letarolt felületének talajképződése nem megújuló), ami jelentősen károsodna, ha kontrollálatlan számban érkeznének oda a mászók. Magyarország Európa-szinten kiemelt természetvédelmi övezet, hasonlóan Szlovákiához. Horvátország még nincs leszabályozva, de várhatóan hamarosan ott is bevezetik a kötelező engedélyeket.

Senkinek sem javasoljuk az engedély nélküli mászást, mert egyrészt a természetvédelmi ellenőrök a szabálysértés észlelésekor akár százezer forint feletti bírságot is kiróhatnak. Másrészt az MHSSZ-nek éveken át tartó fáradságos munkájába telt, hogy a jelenleg meglévő jó kapcsolatot kialakítsa a nemzeti parkokkal, természetvédelmi hatóságokkal, így minden szabályszegő ezt az elért eredményt és a hazai sziklákon való mászás lehetőségét teszi kockára.

A természetvédelmi törvényről itt olvashatsz részletesen.

Honnan tudhatom meg, mik a NEM engedélyköteles helyszínek?

Honlapunkon a Mászóiskolák menüpont alatt található minden sziklamászó iskola, alatta táblázatba foglalva a rájuk vonatkozó érvényes engedély.

Még nincs MHSSZ tagsági kártyám, hogyan juthatok hozzá?

Ennek két útja van. Egyik, a holnapunkon található több, mint negyven tagegyesület egyikébe való belépés. Az egyesületi vezetővel felvéve a kapcsolatot, lehetőség nyílik egyesületi taggá válni, ezáltal MHSSZ-kártyát igényelni. Ez anyagilag is és szociálisan is a kedvezőbb megoldás. A másik út, ha valaki nem kíván egyesületbe belépni, a szövetség pártolói tagjává válhat, ennek éves díja 12 000 Ft, feltétele elvégzett alapfokú sziklamászó tanfolyam igazolása. Minden kártya egy évre szól, tárgyév 02. 01-től a következő év 01. 31-ig. A regisztráció pontos menetét megtalálod az Így lehetsz tag menüben.

Én már elvégeztem a sziklamászó tanfolyamot, MHSSZ tagsági kártyám is van, akkor csak olyanokkal mehetek mászni, akiknek szintén van ilyen?

A fent leírt okok miatt az engedélyköteles mászóhelyeken csak olyanokkal mászhatsz, akiknek van engedélyük. Ellenkező esetben ellenőrzés esetén a többiek szabálysértési eljárást kockáztatnak.

Ha családdal/ barátokkal szeretnénk sziklára menni, hogy kipróbálják ezt a sportot, akkor nekik is kell engedély?

Igen, de ebben az esetben nem feltétlenül indokolt éves tagságot kötni, bár még így is kényelmesebb. Amennyiben a sport egyszeri kipróbálásról van szó, magánemberként lehetőség van pontos dátumot (hetekkel előre, napra pontosan egyezteve) és személyszámot megadva az illetékes Kormányhivataltól megkérvényezni egy-egy területre a mászóengedélyt. Ez ügyben keressétek a területi Kormányhivatal Természetvédelmi Osztályát.

Ha a csapatban egy kártyával rendelkező tag van, vihet magával egy-két embert, hogy kipróbálják a sziklamászást?

Az MHSSZ tagsági kártya névre szól, csak a tulajdonosa jogosult a használatára. Amennyiben a társaid nem rendelkeznek engedéllyel, számolniuk kell a természetvédelmi munkatársak nem ritka ellenőrzéseivel, ami akár 100.00 Ft-os bírság kiróvásával is járhat.