Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosi iroda támogatásával 2020-22 között összesen 90 millió forint forrás jutott magyarországi sziklamászó helyek felújítására, valamint új mászóhelyek létesítésére. A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség által koordinált projektek keretében összesen 32 hazai sziklamászó hely újult meg. A felújításokat, fejlesztéseket a sziklamászó helyeket gondozó egyesületek végezték. Cikksorozatunkban bemutatjuk az összes érintett helyszínt és az elvégzett munkát.

Balatonederics – Hegyisport Club

A Hegyisport Club (HSC) tevékenységi köre mászóiskolák fejlesztésére, illetve karbantartására is kiterjed. Egyesületük jelenleg az alábbi mászóiskolák kezelői teendőit látja el: Oszoly, Rejtek- Oszoly, Balatonederics, Kis-Sváb-hegyi kőfejtő, Oroszlán-sziklák, Végvári-szikla.

“Balatonedericsen Szabadka Péter kezdte el a feltáró munkát évtizedekkel ezelőtt. Klubunk elnöke hegyeket megmozgató hittel és kitartással tört utat a sziklafalakhoz és építette ki az új utakat. Később Nádasdi Oszkár végzett korszerűsítési munkákat az István falon. Az utóbbi években a Hegyisport Club lelkes tagjai együtt szorgoskodnak Proska vezetésével. A falak veszélytelenítése, tisztítása és bemászása nyomán 2022-ig hét különálló falrészen több mint 40 út épült ki. A munka folytatódik!

A fejlesztés részeként elkészült és folyamatosan frissül a mászóhelyet bemutató digitális kalauz. Az 2022. 07. 25-i állapotot bemutató BALATONEDERICS 3.1 MÁSZÓKALAUZ ide kattintva tölthető le. Használjátok, de kérjük, hogy ne töltsétek fel sehova, ne osszátok meg közösségi felületeken! Az anyagot időről időre frissítjük és nem szeretnénk, ha régi változatok keringenének az világhálón.”
Fontos, hogy a február 1. és június 30. közötti időszakban tervezett mászások esetén az engedélyben foglaltak szerint kötelesek vagyunk előzetesen egyeztetni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrével (Szász Benedek, 06 30/153-1625) a sziklafalakon található fészkelőhelyek miatt!
TERMÉSZETVÉDELMI ENGEDÉLY ide kattintva érhető el.

Forrás