A járványügyi korlátozások enyhítésének következő lépcsőjeként a versenyszerű sportolókon túl várhatóan május elsejétől a védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttek is látogathatják a mászótermeket.

A tavaly novemberben bevezetett járványügyi korlátozások értelmében a mászótermeket azóta kizárólag versenyrendszerben részt vevő sportolók látogathatták. A korlátozás enyhítését a kormány a népesség oltottsági szintjéhez kötötte. Döntésük értelmében enyhítésre a 4 millió beoltott elérésekor van lehetőség.

Ennek megfelelően április 26-án a Magyar Közlönyben megjelent a vonatkozó 194/2021. (IV. 26.) Korm. rendelet:

„(4) A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények
a) a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportoló tizennyolcadik életévét be nem töltött személy és az őt felkészítő sportszakember számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából, valamint
b) a koronavírus ellen védett személy számára látogathatóak.”

 

Sokunkban felmerült a kérdés, hogy mi lesz a 18. életévüket betöltött, de védettségi igazolvánnyal nem rendelkező versenysportolókkal. Erre reagálva április 29-én megjelent a korábbit kiegészítő, 202/2021. (IV. 29.) Korm. rendelet:

1. § (1) A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények – a sportrendezvényen való részvétel céljából vagy a sportrendezvényre való felkészülés céljából – a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportoló tizennyolcadik életévét betöltött személy (a továbbiakban: versenyző) és az őt felkészítő sportszakember számára is látogathatóak.
A négymilliós számot várhatóan április 30-án pénteken elérjük, így a fenti rendeletek május elsején életbe léphetnek. Mostantól tehát azok járhatnak mászóterembe, akik:
  • versenyengedéllyel rendelkező versenysportolók (életkortól függetlenül), vagy
  • betöltötték 18. életévüket ÉS rendelkeznek védettségi igazolvánnyal

 

A járványügyi helyzet kedvező alakulása miatt a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség koordinációs munkacsoportja a sportszakmai munkacsoport javaslatára kizárólag a 18 év alattiak számára azonnali hatállyal feloldotta a versenyengedélyek kiadására vonatkozó, április elseje óta érvényben lévő tiltást.

A mászótermekben továbbra is fennállnak higiéniai előírások, kérjük, ezeket a továbbiakban is vegyétek figyelembe!

Borítókép: Gravity boulder