A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség életében mérföldkőnek számító eredményről számolhatunk be: Kandrács Ildikó elnök asszony közbenjárásának köszönhetően komoly állami támogatásban részesülnek a hazai mászótermek.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos februárban jelentette be, hogy bővül a sziklamászáshoz kapcsolódó támogatások köre. A tavalyi sikeres Vasalt Utak Program lebonyolításának köszönhetően idén mászótermekre és sziklamászó helyekre is kiterjesztették a felhívást. A mászótermek fejlesztésére összesen 30 millió forintot különítettek el. A jelentkezési felhívás kiírása és a projektek beterjesztése az MHSSZ feladata volt.

A jelentkezési felhívás célja a Magyarországon egyre növekvő népszerűségnek örvendő, szabadidő- és versenysportként is végezhető, sportmászást támogató, új beltéri mesterséges mászófalak építése, vagy már meglévő műfalak felújítása és bővítése volt.

A magyarországi mászótermek műfalai a folyamatos használattól felújításra szorulhatnak, eszközeik bővítést igényelhetnek. Ezen műfalak felújítása és bővítése a kedvtelési célból mászók, illetve versenyszerűen sportolók lehetőségeit növeli. Ez utóbbi a sportmászás 2021-es Olimpiai Játékokon való bemutatkozásával még nagyobb jelentőséget kap a magyar sport utánpótlás-nevelésében.

A mászótermek bővítéséhez, felújításához, az építéshez szükséges eszközök beszerzéséhez állami szerepvállalás indokolt. A sport, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és természettudatos életmód támogatása hasznos és megtérülő társadalmi befektetés. Segíti az emberek fizikai és lelki jóllétét, egészséges küzdőszellemre és a természeti értékek tiszteletére, megóvására nevel, és erősíti a közösségi és nemzeti összetartást.

A szintén jelentős sportértékkel, illetve bizonyos esetben turisztikai vonzerővel rendelkező sziklamászás. A mesterséges mászófalak ma már játszótereken és iskolákban is megjelentek, így a mindennapos testnevelés része is lehet a falmászás.

A felhívásra 18 jelentkezés érkezett, közülük 17 teljesítette a felhívásban előírt feltételeket, egyikük azonban visszalépett. Így végül az alábbi 16 terem vesz részt a támogatási programban, a 30 millió forint köztük oszlik meg. Mindannyiuknak gratulálunk, jó munkát kívánunk!

Ba – Rock Boulder
Big Wall Falmászó Klub
Camp One Gym
Gravity Boulder Bar
IBEX Sport Boulder
Mászóka Mászóterem
Monkey Boulder
Pécsi Falmászó Klub
Redrock Mászóterem
Rotpunkt Sziklamászó Egyesület (István Király Általános Iskola)
Spirit Boulder
RISZI Mászóterem
Klébi Mászóterem
Darvas Általános Iskola
Béke Gyermekotthon
NKE – GEKKO Mászóterem

Borítókép: Gravity Boulder