Vissza

A hegymászásról

A hegymászás a legrégebbi formája a mászásnak. Írásos emlékek szerint a 18. században az Alpokban, Chamonix környékén, illetve a Magas-Tátrában indult el a kimondottan sport célú mászótevékenység. Napjainkban tágabb értelemben magába foglalja az expedíciós mászást, alpesi mászást, síalpinizmust és a magashegyi túrázást, sőt a jégmászást és dry toolingot is.

A hegymászás izgalmas és kihívásokkal teli tevékenység, amelyhez erő, kitartás, technikai készségek és elszántság szükséges, így fizikailag és szellemileg is egyaránt próbára tesz. Több, mint egyszerű szabadidős tevékenység, egy különösképpen aktív kihívásokkal teli módja annak, hogy kapcsolatba kerüljünk a természettel, feszegessük saját határainkat, és megtapasztaljuk a sikerélményt, mindezt hegyi környezetben. A mászás jó problémamegoldó képességet igényel, alkalmazkodni kell a változó körülményekhez és az objektív veszélyekhez, ismerni kell a hegyi környezet sajátosságait, értelmezni a meteorológiai változókat, vagy éppen a hó szerkezetét. Folyamatos döntéshozatali és újratervezési képességet kíván meg a hegymászótól.
 
A konkrét motivációtól függetlenül a hegymászás a fizikai kihívások, a mentális összpontosítás és a természettel való mély kapcsolat egyedülálló keverékét kínálja.