Vissza

Alaptalanok a médiában megjelent, Erőss Zsolt holttestének keresésével kapcsolatos hírek

A szövetség sajtóközleménye a médiában felröppent, Erőss Zsolt holtestének lehozataláról szóló alaptalan hír kapcsán
Hétfőn szárnyra kapott egy hír, mely szerint "megtalálhatják", "lehozhatják" vagy akár "hazahozhatják"  Erőss Zsolt holttestét a Himalájából. A téves hír alapja az egyik hazai bulvárlap hétvégén nyomtatásban, majd hétfőn online megjelent cikke, melyben azt írják, hogy egy kínai expedíció a "Himalájára" indult (itt vélhetően az Everestre gondolnak), többek között azért, hogy az ott meghalt hegymászók holttesteit lehozza. Azt is tudni vélik, hogy már 16 holttestet megtaláltak. A fenti hír egyetlen pontja sem helytálló, a valós tények az alábbiak:
  • Jelenleg egyetlen kínai (sőt, semmilyen más nemzetiségű) expedíció sem tevékenykedik egyetlen nyolcezres hegycsúcson sem, ugyanis hamarosan megkezdődik a téli szezon, amely mászás szempontjából a legkedvezőtlenebb.
  • Idén januárban (tehát lassan egy éve) volt róla szó, hogy a kínaiak szerveznek egy "takarító" expedíciót az idei tavaszi szezonban a Mount Everestre, melynek során a hegyen talált szemét mellett az ott szabadon nyugvó holttesteket is lehoznák. Az akkori híradásokban szerepelt, hogy a hegy északi oldalán 16 hegymászó holttestének helyét ismerik, és az esetleges lehozatalukkal kapcsolatban felvették a kapcsolatot a hozzátartozókkal. Az expedíció megvalósulásáról ugyanakkor egyetlen hiteles külföldi forrás sem számolt be, ahogy arról sem, hogy bárki lehozott volna 16 holttestet bárhonnan. A cikkben ezt a tervet érthették félre, mint aktuális próbálkozás.
  • Erőss Zsolt nem a Mount Everesten, hanem a Kancsendzöngán vesztette életét 2013-ban, így a fenti expedíció hírével kapcsolatban fel sem kellene, hogy merüljön a neve. A Kancsendzönga a nepáli-indiai határon található, az Everesttől légvonalban mintegy 200 km-re, ahová a kínaiak aligha fognak takarító expedíciót szervezni, mivel a hegy nem Kína területén emelkedik.
  • Bár a köznyelvben - tévesen - sokan használják egymás szinonimáiként, a Himalája nem egyenlő a Mount Everesttel. A Himalája a teljes, 2250 km hosszú hegylánc neve, amelynek csak egy hegye a Mount Everest (és a Kancsendzönga is).
Az alapként hivatkozott cikkben megszólaltatott Szlankó Zoltán hegymászó hiába jelezte többször is a hegyekkel és helyszínekkel kapcsolatos alapvető félreértést, a publikált cikkben ezek végül nem kerültek átvezetésre, ez pedig nyilvánvalóan kellemetlen helyzetbe hozta a nyilatkozót. Sajnos a hír online változatát a hazai sajtó nagy része mindenféle kontroll nélkül átvette. A témában más médiumok által megszólaltatott hegymászók is igyekeztek pontosítani az információt, a közölt anyagok azonban továbbra is félrevezetőek voltak. A magyar hegymászás legfőbb szakmai szervezeteként kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy a médiában hiteles és pontos információk jelenjenek meg a hegymászással kapcsolatban, ezért sajtóközleményben kértük a média képviselőit a megjelent téves hír eltávolítására, illetve helyreigazítás közlésére. A néhai Erőss Zsolt az egyik legismertebb és legnagyszerűbb magyar hegymászó, érthető, hogy még mindig kiemelt figyelmet kap a média és a közvélemény részéről. Ugyanakkor emlékének és hozzátartozóinak tartozunk azzal, hogy nevét nem használjuk az olvasottság növelésére. A Magyar Hegy-és Sportmászó Szövetség hegymászással kapcsolatos hírek esetén, azok szakmai/tárgyi tartalmára vonatkozólag készséggel nyújt segítséget a sajtó munkatársai részére. Közös érdekünk a tényeken alapuló, valósághű tájékoztatás.