Vissza

Erasmus+ Gyerekek! A mászás mindenkié!

 

Erasmus+ Climbing for Everybody 2018 őszi rendezvény

2018 október 13-án került megrendezésre az Erasmus+ Climbing for Everybody program keretén belül a „Gyerekek! A mászás mindenkié” rendezvény. Az esemény célja, hogy együtt működve a hazai mászótermekkel és egyesületekkel egy nyílt napot szervezzünk a gyerekek részére, mely során megismerkedhetnek a mászás sportággal és barlangászattal.  A legtöbb helyszín Budapestre és környékére összpontosult, mivel a mesterséges és a természetes adottságok is a főváros környékére koncentrálódnak nagyobb számban. Külön köszönet azon vidéki termeknek és egyesületeknek akik részt vettek a programban.  A helyszínek között volt boulder és kötelesek terem illetve külső sziklmászó iskolák valamint a változatosság kedvéért barlanglátogatásra is lehetőség volt. A helyszínek reggel 8-kor nyitottak és az előre egyeztetett időpontban várták a gyerekeket és a kísérő szülőket vagy tanárokat (aznap tanítási nap volt). Budapesten: a Monkey boulder, Boulder Club, Big Wall, Klébi Diák Sport Egyesület várta az érdeklődőket, vidéken a székesfehérvári Red Rock-ban, a szombathelyi Mászóka termében, a győri Ibex-ben, illetve a százhalombattai Hangárban kezdődtek el a programok. Emellett a Rókahegyi Kőfejtőben, a Végvári sziklán, a solymári Ördöglyuk barlangban és a Pálvölgyi barlangban is szép számmal jelentek meg kíváncsi gyermekek. A beszámolók alapján valamennyi helyszínen, sikeresen és baleset mentesen zajlott le az esemény. Íme néhány személyes beszámoló az eseményről, melyet remélhetőleg a jövőben hagyománnyá tud válni.
Monkey Boulder Club:
Létszám: 22 gyerek Önkéntesek: 3 fő Hozzánk végül egy 22 fős, 9-10 éves gyerekekből álló csoport jött el. Sajnos a másik csoport a program előtt két nappal lemondta a részvételüket és ennyi idő alatt lehetetlenség volt kitölteni a megüresedett helyüket. A program nagyon jól sikerült. Ismét megbizonyosodtunk róla, hogy ekkora létszámra indokolt a 3 edző jelenléte. A terem szabályainak ismertetése után egy közös bemelegítéssel kezdődött az esemény. Ezután 3 csapatra osztottuk a gyerekeket, így mindenkinek volt helye mászni, illetve tudták váltogatni a helyeket/feladatokat. A csapatban volt három gyerkőc, akik rendszeresen másznak, de a többiek is nagyon ügyesek és lelkesek voltak. A résztvevőket játékosan próbáltuk ösztönözni a mászásra: pl. rajzolás a falon (falra erősített A/4-es papírok, és szintén a falra rögzített filc segítségével), vagy egy apróság elrejtése egy fogásban, amit csapatmunkában kellett megtalálniuk. Egymást segítve, irányítva, illetve váltott mászással, de volt lehetőségük pici szabad mászásra is, a nekik szimpatikus falfelületen. Alapvetően egy lelkes, ügyes csapat volt, egy jó hangulatú mászással. Szerintünk van rá esély, hogy lesz visszatérő gyerkőc, a már most mászókon kívül is.

Klébi DSE:

Létszám: 300 gyerek, Önkéntesek: 6 fő Mivel hatalmas számú gyerek sereg jelentkezett a mászó termünk vonzáskörzetéből, nagyon alaposan meg kellett terveznünk a lebonyolítást. Céluk az volt, hogy a gyerekek valóban megismerjék a mászást, optimális mértékű kihívást jelentsen nekik a program, ugyanakkor pozitív élménnyel térjenek haza. Úgy döntöttünk, hogy négy állomáshelyet rendezünk be és a résztvevőket is négy egyenlő számú csoportra osztjuk, majd forgószínpad szerűen cserélgetjük őket. Első állomás egy akadálypálya volt, amely három méter magas állványból, párhuzamos korlátból, padokból volt összeépítve. Ezen lehetett fel- és lekúszni, mászni, bujkálni vagy leugrani egy szivacs bálára. Második helyszínen alacsonyabb magasságban kellett egyensúlyozó feladatokat végezni (járás, leguggolás, felugrás, lábtartás csere) alacsony gerendákon majd a slack-linet is kipróbálhatták. Harmadik állomáson a traverzálást gyakorolták a mászó falon, kisebb feladatokon keresztül. Ezen kívül természetesen lehetőség volt a köteles (felsőbiztosítással) mászást is kipróbálni. Valamennyi helyszínen nagy élvezettel gyakoroltak a gyerekek. Legnagyobb meglepetés számunkra az volt, hogy mennyire motiváltak és elszántak voltak a köteles mászásban. Sok nagyszerű teljesítmény szemtanúi voltunk. Örömünkre szolgált, hogy minden csoportnál fáradt, de boldog arcokat láthattunk a végén! A kísérő tanárok is rendkívül elégedettek voltak és további együttműködéseket beszéltünk meg.

 VÉGVÁRI-SZIKLA:

Helyszín: Budai-hegység, Végvári-szikla Létszám:  20 fő, 10 felnőtt + 10 gyermek (4-12 éves) Önkéntesek: 5 fő Túravezető: Tiboldi András Verőfényes időben, Csillebércről indulva rövid sétával értük el a Mária-völgyben megbújó, mesébe illő tornyocskát.  Megérkezésünk után első dolgunk volt, hogy a gyerekekkel összegyűjtöttük a szikla körül talált kevéske szemetet, ezután megismerkedtünk a magányosan álló szikla kialakulásának történetével: az üledékes mészkőtorony azért maradt meg, mert az egykori tengerfenéken fakadó hévizes forrás kovasavval itatta át anyagát és így szilárdabbá, ellenállóbbá tette a környezeténél. Felhívtuk a figyelmet az oldott mészkő gazdag formakincsére, elmagyaráztuk a műfal és a természetes szikla közötti alapvető különbségeket. Mindenkit buzdítottunk a lyukak-, peremek-, üregek-, és áthajlások kínálta lehetőségek okos kihasználására. Örömünkre szolgált, hogy szinte kivétel nélkül mindenki hozott mászócipőt, így lehetőség nyílt a helyes lépéstechnika gyakorlására. Összesen hét útvonalon lehetett feljutni a 8 méter magas torony tetejére: Öreg-út (2), Tarajos (4), Bevágás (2+), Kis-áthajlás (3), Hosszú-él (4-), Holdas-út (5), Baglyos-út (5-). A falrajzokat és leírásokat a Dunazug szikláin mászókalauzban tanulmányoztuk. A gyerekek érdeklődve lapozgatták és gyorsan megtanulták az egyes utakhoz tartozó neveket. Mindenki megtalálta a számára kihívást jelentő útvonalat, a legkisebbek is feljutottak a torony tetejére, így részük lehetett a hamisítatlan „csúcsélményben”. Az ötórás mászás végére jól elfáradtunk, végül mindannyian igazán szép élményekkel gazdagodva térhettünk haza. Bátran állíthatjuk, hogy a kezdeményezés teljes mértékben elérte célját! Köszönet a szervezőknek és a lebonyolításban részt vevő lelkes mászóknak!

Solymári ördöglyuk barlang

Létszám: 9 gyerek Önkéntesek:  2 fő plusz  2 anyuka A gyerekek különbözően tolerálták a sötétet, a nyirkos közeget, illetve a szülők az ilyen szituációkban nincsenek jó hatással a gyerekekre, mert sokszor ők is a saját életükért küzdenek, jó tanácsot sokszor még tapasztaltként is nehéz adni, nem hogy szülőként. Tartottunk egy kb. öt perces csendes időt a barlangban, amikor teljesen sötétben szuszogás nélkül ültünk a végtelen csöndben. A többségnek tetszett, de természetesen itt is akadt kivétel. A gyerekek nagyon motiváltak voltak, a barlangászat nagyon új volt nekik, egy szintről indultak mindannyian. További helyszínek: Red Rock: 22 gyerek, 3 önkéntes; Mászóka: 29 gyerek, 4 önkéntes; Hangár: 58 gyerek, 8 önkéntes; Big Wall: 6 gyerek, 1 önkéntes; Boulder Club: 60 gyerek, 1 önkéntes; Rókahegy: 6 gyermek 2 önkéntes Valamennyi helyszínről pozitívak voltak a visszajelzések. Minden gyerek kipróbálta a mászást, vagy a kapcsolódó játékokat, tevékenységeket. Nagy örömmel vágtak bele az ismeretlen, sokszor az erejüket, bátorságukat, ügyességüket próbára tevő falaknak, feladatoknak. A gyerekek ösztönösen jól kezdtek bele a feladatokba és még a szorongók is az önkéntesek türelmes, empatikus segítségével feljutottak a saját top fogásaikig. A kísérő pedagógusok, a szülők is elismerésüket fejezték ki a szervezőknek a nagyszerű munkájukért. Felnőtteknek és a gyerekeknek is egy érdekes, vonzó világ tárult a szemeik elé.