Vissza

Megmentettük az Óra-tornyot!

A 2021-es év egyik legjobb híre, hogy sikerrel zárult az Oszoly-csúcs jelképének számító, egyedülállóan szép sziklatorony megmentéséért indított projekt
Ahogy arról beszámoltunk, a torony a természetes erózió következtében 2020 elejére életveszélyessé vált. A problémára a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség hívta fel a területileg illetékes szervezetek figyelmét. Ezt követően 2020 második felében lezajlottak a bányamérnöki, statikai és természetvédelmi vizsgálatok. A szakemberek egyetértettek abban, hogy a három fő részből álló képződményt csak azonnali, szakszerű beavatkozással lehet megmenteni.

Ideiglenes stabilizálás

2021 januárjában, a kemény fagyok beállta előtt megtörtént az ingatag kőtömb sürgősségi stabilizálása, melynek során az ipari alpinista szakemberek speciális kötőanyaggal töltötték fel a talapzat körül tátongó rést, majd nagy teherbírású hevederekkel rögzítették a tömböt a szomszédos, stabilan álló toronytesthez. A beavatkozással sikerült mérsékelni a fagyeróziót, azonban még hátra volt a végleges megerősítés lényegesen bonyolultabb szakasza.

Közösségi adománygyűjtés

A munkálatok finanszírozáshoz még hiányzó pénzösszeget a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség által indított adománygyűjtéssel sikerült előteremteni. Külön köszönet illeti a Csobánkai Értékőrző és Községszépítő Egyesületet, amiért vállalta az adománygyűjtéssel járó adminisztrációs feladatokat!

Végleges megerősítés

A sikeres akciót követően, 2021 novemberében végezték el a végleges megerősítési munkálatokat. Ennek során a szakemberek a stabilizálandó toronyrész alján egy vasalt beton tám alap tömböt alakítottak ki, az alapfelületekbe fúrt és ragasztott, acél vasalással. A két toronyrész közötti rést szintén vasalt betonnal töltötték ki. Ezután a toronyrészeket kiöntőhabarcsba ágyazott, nagy szilárdságú acél menetes szárakkal kötötték össze.

Természetvédelem

A szakemberek a munkálatok során különösen nagy figyelmet fordítottak a természeti értékek megóvására. Az anyagokat serpa-módszerrel, háton vitték fel a toronyhoz és ott biztonságosan tárolták, kezelték. A munka során speciális eszközöket – többek között vízhűtéses kőzetfúrót – alkalmaztak annak érdekében, hogy kíméljék a sziklát. Óra-torony, Oszoly Óra-torony, Oszoly

Kapcsolódó munkálatok

A munka zárószakaszában a szakemberek lézeres távolságmérő eszközök segítségével bemérték a torony jelenlegi pozícióját. A tervek szerint a mérésekre évi rendszerességgel kerül majd sor. Végezetül felszámolták a völgyi falon szakszerűtlenül elhelyezett, életveszélyes nitteket és a torony tetején lévő, ismeretlen eredetű lánccal ellátott standot.

Használat

A végeredményt látva bátran kijelenthetjük, hogy az Óra-torony stabilizált részei jelen pillanatban erősebbek, mint amikor elődeink elkezdtek itt mászni, éppen ezért a merev tiltás nem lenne indokolt. Egyszer-egyszer nyugodtan fölülhetünk a tetejére, de azért jobban tesszük, ha a jövőben inkább csak a tekintetünket „mászatjuk” rajta! Az Óra-torony projektet az Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség indította és koordinálta. A megerősítési munkálatokat az ALTUM Kft. munkatársai végezték Urbanics Áron vezetésével. Mindenkinek köszönjük a közreműködést!