Vissza

Nemzetközi ifjúsági mászótábor Kalamárka 2021

Beszámoló az MHSSZ Hegymászó Szakága által az Erasmus+ program keretében szervezett kalamárkai nemzetközi sziklamászó táborról
@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF90aXRsZSIsInNldHRpbmdzIjp7ImJlZm9yZSI6IjxoMT4iLCJhZnRlciI6IjxoMT4ifX0=@

Augusztus 22. és 28. között a Horec Liptovský Mikuláš hegymászóklub szervezésében, cseh, szlovén, horvát partnerek segítségével nemzetközi ifjúsági mászótábort tartottunk a szlovákiai Kalamárkán. Hazánkat az MHSSZ Hegymászó szakág által meghirdetett pályázaton kiválasztott 7 ifjú mászó képviselte. Az esemény a "Staying safe in the world of youth climbing" Erasmus + program keretei között jött létre.

A tábor szervezői a korábbi Climbing For Everybody Erasmus+ program Gyermekmászás munkacsoportjának tagjaiból kerültek ki. Első táborunkat két éve, több mint 40 gyermek részvételével a cseh homokköveken követtük el.

Augusztus 22. és 28. között az Erasmus+ program keretében nemzetközi ifjúsági mászótábort tartottunk a szlovákiai Kalamárkán

Hazánkat az MHSSZ Hegymászó szakág által meghirdetett pályázaton kiválasztott 7 ifjú mászó képviselte

A kalamárkai táborban harminc, 12 és 18 év közötti fiatal vett részt. A programot a kegyesnek nem mondható időjárási viszonyokhoz kellett adaptálni, a tábor hat napja alatt minden nap esett valamennyi csapadék.

A vasárnapi napon a résztvevők bemutatkozása, egymás megismerése volt a fő program, mindemellett nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy egy elfogadható szintre hozzuk a fiatalok mászáshoz kapcsolódó angol nyelvhasználatát, hiszen ezen a közös nyelven kellett biztonságosan kommunikálni mászásaik során.

A késő délután során egy rövid séta során megismertük a mászóhely szektorait, megtekintettünk pár híres, hírhedt, vagy éppen ikonikus utat. Később bemutattuk a tábor környezettudatosságra épülő működését, tekintve, hogy az ideiglenes tábor egy szigorúan védett természetvédelmi területen található. Ismertettük a biológiailag gyorsan lebomló tisztálkodószerek, higiéniai termékek használatának fontosságát, az esemény ökológiai lábnyomának minimalizálására hivatott módszereket. A résztvevők, korábbi kérésünknek megfelelően, csak biodegradábilis higiéniai termékeket használtak a táborban.

A hétfői nap is ugyan esővel indult, de a mászásspecifikus bemelegítési és nyújtási gyakorlatok bemutatását és gyakorlását követően szerencsére lehetőség nyílt az első mászásokra a délutáni órákban.

A kedd reggel napsütésre ébredt, így az átmozgató tornát és reggelit követően gyorsan a sziklák tövében találta magát a tábor népes sereglete. Azzal a céllal, hogy segítsük a különböző nemzetiségű fiatalok ismerkedését, a mászócsapatokat mászótudás és nem nemzetiség alapján állítottuk össze.

Kalamarka több mint 600 darab, változatosan biztosított útjával mindenki számára tartogatott szép mászásokat az UIAA 3-as fokozattól egészen a 9-es nehézségig, akár top rope, akár előlmászásban. Amellett, hogy a fiatalok jókat másztak, ügyeltünk a biztonságra is: négy mászóra jutott egy instruktor, mindenki sisakot viselt a sziklához érkezés pillanatától, minden egyes mászás előtt partner check és funkció check történt.

Szerdai nap délutánján Alapszintű Újraélesztő és Elsősegély oktatáson vettek részt a gyerekek. Elméleti képzést követően AMBU-babán gyakorolták a szakszerű újraélesztést. A száraz napszakokban a mászás volt a fő program, míg az esős órákra szocializációsegítő programokat szerveztünk, mint például mászóbingót, csapatos vetélkedőt a mászás történelmével, metodólgiájával, biztosítástechnikákkal, vagy éppen tábori szakácsunk házsártos szokásaival kapcsolatban.

A csapatokhoz szlovák instruktorokat rendeltünk, akik bemutatták a James oktatói bizottság által javasolt ereszkedési eljárásokat. Következő nap ezeket a módszereket élesben, a mintegy harmincméteres fal tetejéről is gyakorolhatták, természetesen instruktorok felügyelete alatt. Emellett erdei zipline, és magas hinta is kialakításra került az utolsó nap, főként a kisebbek és a megfáradt instruktorok nagy örömére.

Szombat reggel értékeltük a tábort és résztvevők teljesítményét, olyan eredmények is díjazásra kerültek a legnehezebb elölmászott utak (4 db UIAA 9-es út egy horvát kisrác által) mellett, mint például a legnagyobb esés (magyar siker, kb. 7 méter), vagy a legtöbb AF (all free) kimászás (szlovén siker), vagy a leghosszabb trad toprope mászás (szintén magyar eredmény). A hivatalos mászónapok után a magyar kontingens még egy napot töltött és remek utakat mászott a kivételesen jó időben.

A pandémiás nehézségek, Kalamárka hírhedt nehézségű útjai és a sok eső ellenére a szakajtónyi cserebogárként nyüzsgő harminc fiatal igazán tartalmas hetet töltött együtt, több mint 650 utat mászott, megismert új embereket, és jó eséllyel tanult is nem keveset, amivel még biztonságosabban és magabiztosabban mozoghat a mászás világában. Az idei tapasztalatokkal felvértezve, és azokat kipihenve jövőre Szlovéniában folytatódik ifjúsági tábor sorozatunk.

A résztvevő fiatalok által mászott utak száma nehézség szerint (x: UIAA nehézség, y: mászott utak száma)

A magyar csapat által mászott utak nehézség szerint a hivatalos mászónapok alatt (x: UIAA nehézség, y: mászott utak száma)

Szöveg: Dr. Ágoston Viktor