Vissza

OQS: Ázsiai sikerek a sanghaji fordulóban

Május 19-én véget ért az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat első felvonása Sanghajban, felkészül Budapest!

Május 19-én véget ért az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat első felvonása, az ázsiai forduló végére a hölgyek nehézségi mászása rakott pontot. Nagyot fújhatnak az Ondra szurkolók, Brooke csúcsformában, kis híján világrekord gyorsmászásban! Izer Bálint elemzése.

Férfi Boulder & Nehézségi Kombináció döntő

Az OQS Sanghaj negyedik és egyben döntő versenynapja a férfi boulder & nehézségi kombináció döntővel kezdődött. Boulderben az útépítők egy igazán nehéz settinggel várták a versenyzőket, ugyanis a megszerezhető 100 pontból a mezőny átlaga 35 pont körül alakult, az egyedüli 2 topot bezsebelő mászó Adam Ondra lett, aki így 64 ponttal az első helyről várta a nehézségi mászását. Az olimpiai bajnok Alberto Ginés Lopez egyetlen topot sem tudott mászni, ahogy a középdöntőt megnyerő koreai Dohyun Lee sem. Utóbbi két versenyző azonban inkább állóképességi mászónak titulálható, így Ondra korántsem dőlhetett hátra a magas pontelőnye ellenére sem.

Mintha a nehézségi mászók rémálom útjánál nyitották volna ki a lexikont az útépítők, a nehézségi döntő nem kifejezetten az állóképességre és a maxerőre, hanem sokkal inkább a hibázásra ment rá. Minden második fogás egy dual-text fogás volt, a sloperek után mikroperemek, az apró facsavaros lépések dual-text csúszós felületére fúrva, kellemetlen akasztások, sarok fej fölé dobások, a headwallon pedig egy mikroperemes befejezés ugrással a topra.

Lopez mászását leginkább az a momentum tudja jellemezni, hogy nem volt őszinte Adam arcán a mosoly, amikor látta, hogy a 21 éves spanyol beleráz azokba a mozdulatokba, ahonnan Ondra leesett! A svájci erőgép Sascha Lehmann óriásit menetelve a topra ugrásból esett le, mivel azonban a boulder miatt az utolsó előtti helyről indult, ez a mászás az 5. helyet jelentette számára. A versenyt a hétvége során talán legkonzisztensebben mászó koreai Dohyun Lee nyerte, aki szintén kitoppolta a döntő utat. Lopez a második, Ondra négy tized ponttal mögötte a harmadik.

Brooke Raboutou varázsolt a női döntőben

A hölgyek versenye sem tartogatott kevesebb izgalmat, sőt. A boulder kör rengeteg koordinációs mozdulatot tartalmazott, ahol általánosságban ki lehet jelenteni, hogy két - vagy inkább három - végtag egyszerre történő precíz koordinálása garantálta csak a falban maradást. De volt itt még sekély slopereken traverzálás, és amit ritkán látni versenyeken: a döntő második útjában egy közel 45 fokos áthajlásban félzárt peremeken varázslás lábfejezésekkel tarkítva. A döntős utak közül ez volt szerintem az igazi csemege, ahol Brooke Raboutou a verseny során először mutatta be boulder dominanciáját: míg mindenki az első zóna fogásért küzdött, ő a tőle megszokott nagy mosoly kíséretében negyedik próbára kitoppolta.

Az olimpiai ezüstérmes Miho Nonaka csak a negyedik, a selejtezőt megnyerő Kazbekova a 6. helyről várta a döntőt. A nehézségi mászásnál egy peremekkel tarkított áthajlás, kellemetlen csipi fogásokból akasztások fárasztották a versenyzőket. Egy igazi erő-álló utat kellett teljesíteni egészen a headwallig, ahol egy vérmes boulder döntötte el, ki juthat ki a rettenet áthajlásból az utolsó traktusra. Raboutou itt rosszul olvasta le az útépítők által megálmodott bétát, és akkorát küzdött, amilyet ritkán látni egy döntő úton, de pakolta egymás után az elsavasodott mozdulatokat, ami végül a kimászós boulder utolsó mozdulatáig vitte, ahonnan Futaba Ito és a francia Zélia Avezou is estek.

Őket csak Miho Nonaka és a brit Erin McNeice mászta le, a legtovább pedig a tejsavat nem ismerő Chaehyun Seo jutott. A boulder forduló alatt elért kiemelkedő pontszáma miatt így is Brooke nyerte a versenyt, a második Seo, a harmadik pedig a 20 éves McNeice, aki elképesztő fejlődést produkált egy év alatt, ugyanis a tavalyi Bern-i világbajnokságon a B&L kombinációban még „csak” a 35. volt!!!

Leonardo négy századra a világcsúcstól

A gyorsasági mászásban a hölgyeknél miután az Ázsia-kontinensbajnok Rajiah Sallsabillah kiejtette a lengyel gyorsasági ikerpár mindkét tagját, végül a döntőben két tizeddel kikapott a kínai Zhou Yafei-től, aki 6.54 -es idővel csapta le az órát. A bronzért mérkőzést végül sikerült berántani Natalia Kaluckának, aki egyébként 2021-ben már elhozta a berni VB aranyat, megverve a világrekorder Alexandra Miroslawot.

A férfi döntőben is harapni lehetett a feszültséget, a közönség néma csöndben nézte, ahogy a korábbi világrekorder, az indonéz Veddriq Leonardo és a selejtezőt megnyerő kínai Wu Peng megfogják a rajtfogást. A valaha mért leggyorsabb futamot futották a 15 méteres falon, ahol Wu 4.88-as ideje nem volt elég a győzelemhez, ugyanis Leonardo 4 századmásodpercre a világrekordtól 4.83-mal csapta le az órát. A hazaiak örömére a dobogó harmadik fokára a szintén kínai Wang Xinshang álhatott fel. Elnézve a formákat, és az olimpiai jegyért folyó küzdelmet, nincs kizárva, hogy Budapesten egy gyorsasági világrekordot láthatunk majd.