Vissza

Sportmászás - szakmai ajánlás

Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség

Szakmai ajánlása

        a sportmászásban tevékenykedő szervezetek és intézmények számára

 A hegy- és sziklamászás gyakorlásának előnyös hatásait felismerve hazánkban is mind többen hódolnak hegyisportok valamely ágának. Ennek következtében folyamatosan növekszik azon (oktatási, civil és üzleti) intézmények száma, amelyek lehetőséget kínálnak a sportmászás szervezett körülmények között (műfalon, vagy szabadban) való gyakorlására. Tekintettel arra, hogy a szikla- és falmászás nem csupán sérülésveszélyes, hanem űzése közben könnyen bekövetkezhet maradandó károsodás, vagy akár tragikus kimenetelű baleset is, ezért a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (továbbiakban: MHSSZ) fontosnak érzi hivatalosan is megfogalmazni álláspontját a sportmászást oktatók és a kapcsolódó tevékenységet végzők szakmai felkészültségével kapcsolatban. Jelen ajánlás célja – amely az MHSSZ célkitűzései közé is tartozik – a sportág gyakorlásának magas szintű támogatása, a lehetséges baleseteket megelőzése, valamint a megelőzési és elővigyázatossági szempontok, javaslatok megfogalmazása valamennyi, a sportágban tevékenykedő szervezet és intézmény számára. Az eddigi tapasztalatok alapján, valamint a sportág várható további fejlődésére tekintettel az alábbiak betartását és betartatását javasoljuk:
  • Köteles sportmászás esetén a műfalas tevékenység felügyeletével megbízott esetében (falmester) olyan személy foglalkoztatása javasolt, aki rendelkezik az MHSSZ által elismert, és a Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium (továbbiakban: MHOK) keretein belül végzett SZM1 (vagy régi alapfokú) sziklamászó vizsgával, valamint legalább 2 év igazolható tapasztalattal a köteles mászás terén.
  • Sportmászó oktatói (műfalon, vagy szabadban, köteles vagy boulder stílusú) tevékenység végzéséhez olyan személy foglalkoztatása javasolt, aki rendelkezik a Testnevelési Egyetem (továbbiakban: TE) és az MHSSZ együttműködésében megvalósuló sportmászás sportoktatói OKJ képzettséggel.
  • Sportmászó edzői (műfalon, vagy szabadban, köteles vagy boulder stílusú) tevékenység végzéséhez (köteles és boulder stílusú, sportmászás is) olyan személy foglalkoztatása javasolt, aki rendelkezik a TE és az MHSSZ együttműködésében megvalósuló sportmászás sportedzői OKJ képzettséggel.
Mindazon alkalmazottak/megbízottak esetében, akik már a fenti munkakörökben tevékenykednek a különböző (oktatási, civil és üzleti) szervezeteknél és intézményeknél, de nem rendelkeznek a szükséges végzettségekkel, javasolt a képzések mielőbbi elvégzése, amelyre ésszerű türelmi idő meghatározását javasoljuk a szervezetek és intézmények számára. Továbbá javasolt a sportmászás oktatásában (oktató, edző), vagy tevékenységi felügyeletében (falmester, felügyelő) résztvevő személyek évenkénti elsősegélynyújtó továbbképzése. Külföldön megszerzett ez irányú végzettség esetén lehetőség van, hogy a benyújtott kérelem egyedi elbírálása után az MHSSZ elfogadja azt. Az MHSSZ nyomatékosan kér minden szervezetet, amely sportmászó tevékenység szervezésével, és/vagy műfalak üzemeltetésével foglalkozik, hogy az ajánlásban megfogalmazottakat szem előtt tartva végezze a tevékenységét! Kelt: 2018. június 28.  Kandrács Ildikó  (MHSSZ elnök)                         Bubb Ferenc (MHSSZ sportmászás oktatási szakvezető) Linkek:
  • Sportmászás OKJ-s képzési tájékoztató:                  Tajekoztató
  • MHOK-ás SZM1 képzési tájékoztató                        (https://mhok.hu/alap-szint/);
  • A minimum szakmai ajánlást elfogadó termek listája:  link - fejlesztés alatt
  • A sportoktató / sportedző kompetenciájának és munkaterületének rövid leírása:
http://tf.hu/kepzeseink/okj/sportoktato-tanfolyam és http://tf.hu/kepzeseink/okj/sportedzo-tanfolyam