Vissza

Versenymászó szakági közgyűlés beszámoló

Május 21-én rendeztük a versenymászó szakági közgyűlést, melyen néhány fontos döntés mellett előremutató témafelvetések történtek

2024. május 21-én rendeztük a Versenymászó Szakág közgyűlését a budapesti Monkey Boulderben. A meghatalmazások jogszerűsége körüli huzavona miatt a rendelkezésre álló szűkös időkeret mellett csak néhány főbb témában tudott dönteni a közgyűlés. Volt azonban több olyan témajavaslat is, melyeken az elnökség, valamint a februári közgyűlés után létrejött tanácsadó testület hónapok óta dolgozik, így ezeken a területeken a szükséges egyeztetéseket követően szintén várható hamarosan konkrét döntés, természetesen a megfelelő keretek között.

Tisztújítás a munkacsoportok élén

Megbízatásuk lejárta miatt a közgyűlés vezetőket választott a gazdasági, a forrásteremtési és a kommunikációs munkacsoport irányítására. A különböző pozíciókra igazán színvonalas és szakterületükön kompetens pályázók adták be jelentkezésüket:

Somorjai Tamás - Versenymászó Szakág Gazdasági Munkacsoport vezetésére
Bankó Zsolt - Versenymászó Szakág Gazdasági Munkacsoport vezetésére
Kiss-Kováts Nóra - Versenymászó Szakág Gazdasági Munkacsoport vezetésére
Kővágó Károly - Versenymászó Szakág Forrásteremtő Munkacsoport vezetésére
Erdélyi Balázs - Versenymászó Szakág Forrásteremtő Munkacsoport vezetésére
Kováts Bence - Versenymászó Szakág Forrásteremtő Munkacsoport vezetésére
Pintér László - Versenymászó Szakág Kommunikációs Munkacsoport vezetésére
Gajárszki Áron -Versenymászó Szakág Kommunikációs Munkacsoport vezetésére


A szakági közgyűlés a gazdasági munkacsoport élére Bankó Zsoltnak, a forrásteremtési munkacsoport élére Kővágó Károlynak, a kommunikációs munkacsoport élére pedig Pintér Lászlónak szavazott bizalmat. Mindannyian a sportmászás elkötelezett hívei.

Bankó Zsolt a BAB (Boulder Academy Budapest) budapesti mászóterem ügyvezetője, széleskörű és évtizedes vállalatirányítási tapasztalattal. Kővágó Károly a budapesti MAG47 mászóterem tulajdonos ügyvezetője, több évtizedes hazai és nemzetközi vállalatirányítási, gazdálkodási és diplomáciai/lobbi tapasztalattal. Pintér László pedig lassan öt éve a szövetség teljes körű kommunikációjával megbízott felelőse.

Ezúton is köszönjük minden pályázó jelentkezését, a munkacsoport vezetőknek pedig hatékony és sikeres munkát kívánunk!

Sportolói bizottság alakul

Hiánypótló és örvendetes kezdeményezés a sportolói bizottság megalakítására érkezett javaslat. Ezt a szándékot a közgyűlés egyhangúlag elfogadta, így a szövetség soron következő éves közgyűlésén már a konkrét megalakulásról szavazhat a tagság. Az előzetes információk szerint a sportolói bizottság öt tagú lesz, benne a legkiválóbb hazai válogatott sportolókkal.

Egyéb határozatok

Határozott még a közgyűlés az elektronikus közgyűlés feltételrendszerének kidolgozása után annak SZMSZ-be történő felvételéről. A közgyűlés ezt a javaslatot is támogatta.

Elnökségi tanácsadó testület

Különböző beszámolóinkban többször hivatkoztunk már az elnökségi tanácsadó testületre, amely a szövetség nem hivatalos szerve, hanem egy önkéntes alapon működő, az elnökség munkáját operatív feladatokban segítő szűk közösség. A februári közgyűlés után számos felajánlást kaptunk a sportmászó közösség olyan tagjainak részéről, akik felismerve és elismerve a szövetség sportmászásért tett eddigi munkáját és erőfeszítéseit, a sportmászást építő és a szövetséget támogató munkában vállaltak önkéntes segítői szerepet.

A testület hetente ülésezik, és ahogyan azt egy korábbi bejegyzésünkben már írtuk, ahol szükséges, az alapoktól kezdve igyekszik feltárni és megoldani a meglévő problémákat, ahol pedig már előrehaladott folyamatok vannak, ott ezek véglegesítésén dolgozik. A testületet az elnökség három tagja (Kandrács Ildikó, Nagy Ervin és Ágoston Viktor) mellett az alábbi közreműködők alkotják:

  • Erdélyi Balázs (sportmászó sportedző, hegymászó sportoktató, felügyelőbizottsági tag, Mountex, egyesületi vezető, OKJ ipari alpinista)
  • Harangi János (sportmászó sportedző, hegymászó sportedző, alapfokú ipari alpinista, BXSC vezetőedző, MHOK vezetőségi tag)
  • Kővágó Károly (társtulajdonos ügyvezető, MAG47 mászóterem, sportmászó edző, Óhegyi Sportmászó SE elnök, OKJ ipari alpinista)
  • Bankó Zsolt (tulajdonos ügyvezető, BAB mászóterem)
  • Dr. Bayer-Szalai Eszter (sportmászó sportoktató, Egri Hegy- és Falmászó Sportegyesület elnök, tulajdonos ügyvezető, Manimal Boulder)
  • Varga Tibor (tulajdonos ügyvezető, Fless Bouldering Gym, OQS koordinátor)
  • Sántha Gergő (hegymászó sportedző, UIAA Training Commission munkatárs, MHOK vezető)
  • Somorjai Tamás (tulajdonos ügyvezető, Ba-Rock Boulder, válogatott versenyző édesapja)
  • Pintér László (MHSSZ kommunikációs vezető)

A hazai sportmászás terén számos megoldandó feladat és probléma van, amelyek természetesen nem a februári közgyűlés során lettek a szövetség számára világosak, hiszen a szövetség munkatársai évek óta ebben a közegben mozognak és a helyzet javításán munkálkodnak. A szervezetfejlesztés és bővítés elkerülhetetlen, és bár akadnak néhányan, akik a saját érvényesülési lehetőségeik korlátozottsága miatt nem értenek egyet a szövetségi javaslatokkal (vagy éppen nem is kíváncsiak azokra), az elnökség meggyőződése, hogy kellő szakmai kompetenciával rendelkező és a sportmászásért szívvel-lélekkel dolgozó háttércsapat állt össze, és végtelenül hálás a rengeteg befektetett munkáért. Hisszük, hogy ez az a pozitív közösségi erő, amely eljuttathatja a sportmászást a megérdemelt színvonalra és elismertségre.

Mi várható a folytatásban?

Idő hiányában a versenymászó szakági közgyűlés számos fontos sportszakmai területen érkezett javaslatot nem tudott tárgyalni. Ezek többségét a szövetség is prioritásként kezeli, hiszen közel egy éve ezeken dolgozik és számos témakörben döntésre kész javaslatokkal rendelkezik, vagy pedig már csak az utolsó szakmai egyeztetések hiányoznak az érintettekkel. Konstruktív hozzáállás mellett ezek a változtatások is hamarosan életbe léphetnek, a hazai sportmászás javát szolgálva.