Vissza

Ökör-hát

Sokévi előkészítő munka után az MHSSZ kiadásában megjelent a lengyel Wladyslaw Cywinski tátrai kalauzsorozatából a magyarok által is kedvelt mászóterület kalauza, az Ökör-hát kötete.

Kapható: Hideg Szilviánál (szilvi.hideg@gmail.com)
vagy Bácskai Gusztávnál (bacskai.gusztav@mhssz.hu)

Ára: 2500 Ft

 

Megrendelem!

 

Részletek a könyvből:


Az Ökör-hát-torony a legmagasabb, nagyon csinos és népszerű torony az Ökör-hát középső
részén…
…hegymászók között kiérdemelte a népszerűséget, főleg a dny. fala miatt.

Kijutva a Menguszfalvi-völgy alsó részének erdejéből, a vándor azonnal észreveszi, még télen is, a torony fekete háromszögű alakját. Tömör kőzet, a legkülönbözőbb mászási fokozatok — és ami a mi éghajlatunkon meglehetősen ritka — a fal nagyon gyorsan szárad.

A Simon-torony nem falai magasságával, de még csak nem is saját csúcsmagasságával imponál. Megérdemelt dicsőségét, valamint lengyel és szlovák nevét (Békás-tavi-Kőparipa) rendkívül eredeti alakjának és a Menguszfalvi-Békástavi-völgy fölötti helyzetének köszönheti. A Tengerszem-csúcs ny. gerincéről (vagy a levegőből) figyelve inkább egy borotvapenge benyomását kelti, mint egy kőparipáét. Nem csoda, hogy maga Klimek Bachleda 1905. 09. 11-én kijelentette:

“Olyan ember még nem született, aki ezt a tornyot meg tudná mászni.”

Nyomorult jóstudomány! Katherine Bröske és Simon Häberlein már a következő napon a torony ormán álltak. Nyilván nem ismerték Klimek Bachleda véleményét!