Vissza

Természetvédelem

Tiroli deklaráció 7. cikkely

Hozzáférés és megőrzés

Meggyőződésünk szerint a szabad hozzáférés a hegyekhez és a sziklákhoz felelősségteljes formában alapvető jog. Mindenkor környezetkímélő módon folytassuk tevékenységünket és a természet védelmében tevékenyen vegyünk részt! Tiszteletben tartjuk a mászók és a természetvédő szervezetek és hatóságok között létrejött megállapodásban foglalt szabályozásokat és hozzáférési korlátozások. 

 • Tiszteletben tartjuk a sziklák és a hegyi környezet ill. az általuk fenntartott élővilág védelmében hozott szabályokat és mászó társainkat is erre ösztönözzük. A zajkeltés elkerülésével próbáljuk minimumra csökkenteni az élővilág zavarását.
 • Amennyiben lehetséges, célállomásunkat tömegközlekedéssel vagy tejes helykihasználtságú kocsikkal közelítjük meg, hogy ezáltal is csökkentsük az utakon a forgalmat.
 • Az erózió és az élővilág zavarásának elkerülése érdekében a felmenet illetve lejövetel során nem térünk le az ösvényekről és a vadonban leginkább ökokompatibilis útvonalat választjuk.
 • A sziklán honos fajok szaporodási, illetve költési időszakában tiszteletben tartjuk az időszaki hozzáférési korlátozásokat. Amint költési tevékenységről szerzünk tudomást, értesítsük mászótársainkat és gondoskodjunk róla, hogy távol tartsák magukat a fészekrakó helytől.
 • Első megmászások alkalmával úgy járunk el, hogy a ritka növény- és állatfajok élőhelye ne kerüljön veszélybe. utak kiépítése, fejlesztése és karbantartása során minden óvintézkedést meg kell tennünk annak érdekében, hogy a környezeti hatásokat minimalizáljuk.
 • Retro-nittelés következtében a mászóhelyek népszerűbbé válnak. Körültekintően mérlegeljük ennek sokrétű kihatásait! A létszámnövekedés hozzáférési problémákat okozhat.
 • A legkevésbé ártalmas biztosítástechnika alkalmazásával minimalizáljuk a sziklát érő károkat.
 • Nemcsak a saját hulladékunkat visszük vissza a civilizációba, de a mások által hátrahagyott szemet is felszedjük.
 • WC-k hiányában székletürítéskor megfelelő távolságot tartunk a lakó- ill. táborhelyektől, patakoktól, folyóktól vagy tavaktól és minden szükséges lépést megteszünk azért, hogy az ökoszisztémát ne érje kár. Tartózkodunk mások esztétikai érzéseinek megsértésétől. Sűrűn látogatott, biológialag alacsony aktivitási szintű területeken a mászók veszik a fáradtságot székletük elszállítására.
 • A táborhelyet tisztán tartjuk, amennyire lehetséges elkerüljük a hulladéktermelést vagy a szemetünket megfelelően. helyezzük el. Valamennyi mászófelszerelést - rögzített kötelek, sátrak, oxigénpalackok - el kell távolítani a hegyről.
 • Az energiafelhasználást minimalizáljuk. Különösen erdő szűkében lévő országokban tartózkodunk az olyan tevékenységtől, amely az erdők további pusztulásával járhat. Kihalás veszélyében lévő erdőkkel rendelkező országokban az ételkészítéshez az expedíció valamennyi résztvevője részére elegendő mennyiségű üzemanyagot kell szállítanunk.
 • Ahol ez a természetre vagy a kultúrára ártalmas, a helikopteres turizmust a minimumra kell csökkenteni.
 • Hozzáférési kérdésekkel kapcsolatos vitáknál a földtulajdonosoknak, hatóságoknak és az egyesületeknek tárgyalniuk kell egymással, hogy mindenki számára elfogadható megoldás szülessen.
 • Aktívan részt veszünk ezen szabályok végrehajtásában, különösen a nyilvánosság biztosítása által és a szükséges infrastruktúra megteremtésével.
 • A hegymászó egyesületekkel és más természetvédő csoportokkal együtt politikai szinten is aktívan közreműködünk a természetes élőhelyek és a környezet védelme érdekében.

 Ismerd meg részletesen ide kattintva!

 

Bükki Nemzeti Park

Bükki Nemzeti Park

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Balaton Felvidéki Nemzeti Park

Balaton Felvidéki Nemzeti Park