Az SHS JAMES (Szlovák Hegymászó Szövetség) és az MHSSZ (Magyar Hegy-és Sportmászó Szövetség), hosszú tárgyalásoknak köszönhetően a következő egyezségre jutott:

A mai naptól, határozatlan ideig, minden érvényes MHSSZ kártyával rendelkező személy négy, Magas-Tátrában lévő menedékházban történő szállás foglalása esetén a kártya felmutatásával a szállásdíjból 50% kedvezményre jogosult. A kedvezmény az alábbi négy menedékházakra vonatkozik:

1. Téry menedékház (Teryho chata),
2. Hosszú-tavi menedékház (Zbojnicka chata),
3. Hunfalvy-völgyi menedékház vagy Hunfalvy-hágó alatti menedékház (Chata pod Rysmi),
4. Zöld-tavi menedékház (Chata pri Zelenom plese

A Szlovák Hegymászó Szövetséggel még korábbi kommunikációs vezetőnk, a néhai Jármai Gergő kezdte meg a tárgyalásokat. Kandrács Ildikó elnök asszonnyal közösen különösen jó kapcsolatot sikerült kialakítaniuk Igor Kollerrel, a szlovák szövetség korábbi elnökével, sziklamászó legendával.

Ezek a menedékházak a kiemelt fontossággal bírnak az MHSSZ számára. Éppen ezért a megállapodás értelmében az MHSSZ anyagilag is támogatja ezen házak fenntartását.

A magyar hegymászás történelmében és jelenében is szorosan kötődik a Magas-Tátrához, különösen a támogatott házakból elérhető mászócélpontokhoz. Ezeken a területeken kezdődött el a magyar és szlovák modern hegymászás, így közös érdekünk szlovák feleinkkel, hogy ezek a házak talpon tudjanak maradni – indokolta a megállapodás jelentőségét Ágoston Viktor, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség hegymászó szakágvezetője.
Borítókép: Chata pod Rysmi