PÁLYÁZATI KIÍRÁS

Eötvös Loránd halálának 100. évfordulója alkalmából a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHSSZ) pályázatot hirdet két különböző év (2017, 2018) ’’év mászása” díjára!

A különböző évre szóló pályázatok külön-külön, de egy időben lesznek elbírálva és kihirdetve. A díjazott kategóriák: Hegymászás, Nagyfalas- és alpesi mászás, Tradmászás, Sportmászás és Bouldermászás.

A pályázat célja: hogy népszerűsítse a szikla- és a hegymászást, teljesítményi szempontok alapján motiválja, kiemelje és bemutassa azokat a szikla- és hegymászókat, akik az adott évben szakmai és egyéb szempontokból a legjobb sportteljesítményt érték el, továbbá hozzájáruljon teljesítményükhöz, segítse fejlődésüket.

 

A kategóriák leírása:

Hegymászás kategória: alpesi, vagy expedíciós stílusban történő, akár vegyes mászótechnikát is igénylő csúcsok megmászása.

Nagyfalas- és alpesi mászás kategória: egy, vagy több kötélhosszas (akár fix vagy/és trad köztesekkel biztosított) útvonalak megmászása, ahol a technikai nehézségen felül a mászást egyéb tényezők is nehezíthetik (komplikált beszállás, rossz biztosíthatóság, nehézkes mene-külési lehetőség, gyakori időjárás változás, nagyobb magasság, télies körülmények, stb.).

Tradmászás kategória: egy, vagy több kötélhosszas, kizárólag saját elhelyezésű köztesekkel biztosított útvonalak megmászása. 

Sportmászás kategória: jól biztosítható (nittelt), könnyen és biztonságosan megközelíthető, egy, vagy akár több kötélhosszas útvonalak megmászása, amely során csak a technikai nehézségek számítanak, az egyéb nehezítő tényezők elhanyagolhatóak.

Boulder kategória: jellemzően pár méteres magasságig (kb. 3-15 m) történő, max. boulder szivaccsal (crashpad) és/vagy fogóemberrel (spotter) biztosított (kötél nélküli) megmászás.

 A Pályázati Bizottság (PB) fenntartja magának a lehetőséget, hogy egyes esetekben, megfelelő szakmai indokok alapján más kategóriába soroltasson át egy pályázatot, vagy akár elutasítsa azt.

A pályázat értékelésének szempontjai: Sikeresség, nehézségi fokozat, biztosíthatóság,a megmászás stílusa, az útvonal jellemzői, egyéb körülmények.

A pályázat feltétele: A mászásnak a megadott (tehát a 2017-es, vagy a 2018-as) naptári év során kell történnie, vagy elkezdődnie. Feltétel a pályázó Magyar állampolgársága, továbbá a pályázó, mind a pályázat tárgyát képező mászás évében, mind a pályázat beadásának évben tagja legyen az MHSSZ valamely tagegyesületének (azaz rendelkezzen MHSSZ plasztikkártyával)!

Amennyiben nem tagja az MHSSZ-nek, abban az esetben a nyertes pályázó csak a címet kaphatja meg, az MHSSZ által felajánlott díjazást nem!

Csak olyan pályázat értékelhető, amelyben a pályázó figyelembe vette és betartotta az adott helyre érvényes környezetvédelmi és természetvédelmi előírásokat, továbbá az adott helyen érvényes mászóetikai irányelveket. A Pályázati Bizottság (PB) tagjai, illetve hozzátartozóik nem vehetnek részt a pályázaton, vagy ha mégis, akkor az érintett PB tagnak le kell mondania és helyét az MHSSZ vezetősége által felkért személynek átadnia.

 A pályázati anyag felépítése: a pályázat beadásához az alább mellékelt adatlapot kell kitölteni.  A pályázathoz lehetőség szerint kérünk elektronikus formátumban (pdf, jpg, stb.) csatolni falrajzot (kalauz oldalt), fotó(ka)t, esetleg videót.

 A pályázat beadásának menete: A pályázatot az MHSSZ Pályázati Bizottságának (PB) kell benyújtani, azaz tagjainak emailben elküldeni:

Az év mászása 2017-2018 pályázati adatlap

A pályázat beadásának határideje: 2019. március 31.

A díjazásról: A pályázat során a pályázók közt szétosztható díjazás módját és mértékét az MHSSZ elnöksége fogja eldönteni, a beérkezett pályázatok pontos ismeretében. A Pályázati Bizottságnak nem kötelező, de van lehetősége az első helyezett mellé második, esetleg harmadik helyezettet állítani. Viszont a PB nem tekinti kötelezőnek évenként valamennyi kategóriában a díj, ill. díjak odaítélését!

A pályázatot a Pályázati Bizottság lehetőség szerint 2019. április 30-ig elbírálja,

és pályázat eredményéről elektronikus levélben küld értesítést a pályázóknak. A díjak átadására várhatóan május végén egy, az MHSSZ által szervezett esemény keretein belül kerül sor. A pontos helyszín és időpont később, az elbírálás eredményével együtt kerül kihirdetésre.

A díjazottak oklevelet is kapnak, nevük, és teljesítményük az MHSSZ honlapján (www.mhssz.hu) is nyilvánosságra kerül.

Budapest, 2019. február 22.

Az MHSSZ nevében sportbaráti üdvözlettel:

Bubb Ferenc