Vissza

Erasmus+ projekt

2016. január 1.  –  2018. december 31.

A projekt fő célja, hogy ösztönözze az emberek, hogy kortól és nemtől függetlenül minél többen vegyenek részt aktívan a hegyi sportokban. A projekt meg kívánja mutatni, hogy a hegymászás nem csak extrém sportolóknak van fenntartva. A hegymászás kapcsolatában a fizikai fittség, barátság, közösségi élmény, felelősség, bátorság, természet tisztelete mindenki számára fontos értékekké válhat. A projekt ezen értékekhez szeretné minél közelebb hozni az embereket, hogy mindenki elérhesse a saját „északi falát” akár a lakóhelye közelében lévő sziklákon, akár a helyi mászóteremben.

Leírás

I. Mountaineering Week, Adrspach, Csehország

"Másnap Alesak azzal kezdte, hogy egy repedésen felszólózott 12 métert, majd ott elkezdett pakolászni csomóékeket, utána pedig felment a maradék 10 méteren köztes rakás nélkül. Páran a csapatból másztak utána másodban, több-kevesebb sikerrel. Mivel sokan voltunk az útra, Döncivel megpróbáltunk felhernyózni egy teljes testes repedésen (offwidth repedés) , de mikor már 3 perce a repedésben gyötrődtünk, és még félúton sem voltunk az első gyűrűig, mind a ketten jobbnak láttuk visszahernyózni a földre."

Tovább Farkas Tamás beszámolójához!

II. Mountaineering Week, Magas-Tátra, Szlovákia

"Amikor ráléptem a sziklára, éreztem, ahogy a kristályos, érdes gránithoz, majdhogynem ragad a cipőm talpa. Innentől kezdve, egészen az utolsó méterekig magabiztosan pakolgattam végtagjaimat és friend-jeimet a repedésekbe. Első tapasztalásra azt kaptam a Tátrától, amire vágytam oly régóta. Hosszú, élvezetes, kötélhosszak, repedések, alsós traverzek, sarkok, bevágások, kémények mindenféle formában és méretben. Micsoda élmény volt az első mászás!"

Tovább Rigó Áron beszámolójához!

III. Mountaineering Week, Paklenica NP, Horvátország

"Kedden sugárzó arccal ültünk a vacsoránál, és tárgyaltuk az eredményeket. Mászás után, vacsora előtt minden nap kaptunk valami szellemi táplálékot is a már említett előadóteremben. Az esti előadásokat sorrendben nehezen tudnám felsorolni, de minden napra jutott valami érdekesség. Talán az első volt a helyi nemzeti park természetvédelmi sajátosságairól szóló beszámoló, egy előadás egy Horvát női Himalája expedícióról, hallhattunk a horvátországi mászó helyekről, közvetlenül a kalauzt jegyző Boris Cuic előadásában, és a számomra legélvezetesebb előadás egy idős helyi mászó színes történetekkel és fotókkal illusztrált beszámolója a Paklenicai sportmászás kezdeteiről."

Tovább Mach András beszámolójához!

IV. Mountaineering Week, Planica, Szlovénia

"Új résztvevőként nagy izgalommal töltött el, hogy részese lehetek egy nemzetközi programnak, amely nem csak a országok mászó-sejtjei közötti kapcsolatépítést, hanem egy még fontosabb, nemzetközi összefogást vetített elő a sporttal kapcsolatos oktatásban, biztonságtechnikában és hosszútávú célok megfogalmazásában Közép-Európában. Olyan nemzetek ifjúságával, akiknek mind-mind saját játszótereik, azaz komoly alpin-mászásra és sportmászásra alkalmas hegyei vannak, kiváltképp megtisztelő és tanulásgos a közös munka. Számomra ez a pár nap alapjaiban megerősítette hozzáállásom és motivációm a magyari hegyi sportok iránt."

Tovább Farkas Ádám beszámolójához!

V. Mountaineering Week, Valle d’Aosta, Olaszország

Hamarosan...