Vissza

Tagság

Megtisztelő számunkra, és nagyon örülünk, ha már eddig eljutottál 🙂

Egyesületi kérelem

Ha egyesületként szeretnéd felvételedet kérni a szövetségbe, kérjük, vedd fel a kapcsolatot Hajós Barbara titkárunkkal (hajos [pont] barbara [kukac] mhssz [pont] hu)!

 

Egyéni kérelem

Egyénileg kétféleképpen lehetsz az MHSSZ tagja. Az egyik a holnapunkon található több mint negyven tagegyesület egyikébe történő belépés. Az egyesületi vezetővel felvéve a kapcsolatot, lehetőség nyílik egyesületi taggá válni, ezáltal MHSSZ-kártyát igényelni. Ez anyagilag is és szociálisan is a kedvezőbb megoldás. A másik út, ha nem kívánsz egyesületbe belépni, választhatod a pártolói tagságot, ennek éves díja 12.000 Ft (az egyesületi tagdíjaknál valamivel magasabb), ennek azonban feltétele az elvégzett alapfokú sziklamászó tanfolyam igazolása. Minden kártya egy évre szól, tárgyév 01. 01-től a következő év 01. 31-ig.

Mindkét esetben szükséges az MHSSZ tagi nyilvántartó rendszerébe történő regisztráció.

 

A regisztráció pontos menete


Az online regisztrációs felületet ide kattintva éred el. Itt válaszd a Tagok menüpontot, mert tagként kívánsz regisztrálni. A megnyíló ablakban a jobb sarokban található Regisztrációra kattintva indulhat a személyes adatok bevitele. (Egy kis segítség: a felhasználónév lehet bármilyen választott név, saját vagy fantázianév.)

A továbbiakért kövesd az alábbi leírást. Kérjük, olvasd el a lap elején található bevezető információkat!

Lényege, hogy a regisztráció után megnyílik a tagi felületed, itt tudsz az „[aktuális év] jelentkezés”- re kattintva évet, választott egyesületet és kártya/matrica igénylést leadni. Új belépők kapnak kártyát (ez az MHSSZ tagsági kártya), amin 4 hosszabbító matricának van hely, tehát négy évig csak matricát kell majd igényelni és felragasztani.

Itt választhatod ki, hogy egyesületi tagként vagy pártolóként kívánsz regisztrálni (mi az egyesületit javasoljuk). Fotót is itt tudsz feltölteni magadról. A kép feltöltéséhez az alábbiakban szintén pontos leírást találsz. A fotónál fontos, hogy portréfotó legyen, mint egy igazolványkép, sisak, napszemüveg viselése nélkül.

Tagi rendszer gyorstalpaló

Segítségkérés előtt olvass el!
Segítséget elsőként az egyesületi vezetődtől kérj!
Ha ő nem tud segíteni, akkor ő keresi meg a rendszert támogató szakembereket, ezt nála kezdeményezd!

A rendszer az MHSSZ honlapján oldalon a Szervezet főmenü „Tagi nyilvántartó” menüpontjából érhető el, vagy amennyiben az nem élne, akkor ezen a linken keresztül.
- Először regisztrálnod kell magadat, amit a bejelentkező képernyőről kezdeményezhetsz. Itt kell megadnod az alapadataidat és elfogadnod az adatkezelési nyilatkozatot is.

- Regisztráció után megnyílik a Tagi felületed. Itt tudod:

1. módosítani az alapadataidat, kiskorú esetében pedig a gondviselői adatokat is.

2. tudsz fotót feltölteni, cserélni, törölni. Fotót csak akkor tölts fel, ha kártyát igényelsz (új tag vagy, egyesületet váltottál, elhagytad a kártyádat), viszont ebben az esetben mindenképp kell fotót feltöltened. Felhívjuk a figyelmedet, hogy a fotó feltöltésnél az ott található leírást mindenképp olvasd el, különben nem fogsz tudni megfelelő fotót feltölteni, hiszen fontos a méret és az arányok is. Törölni fotót csak akkor tudsz, ha nincsen beadva olyan tagsági igényed, amely MHSSz kártya nyomtatást igényelne.

3. a 2024-es (ill. adott év) jelentkezés menüpontban elindítani az egyesületi jelentkezéseidet.

Mivel az MHSSZ tagság egy naptári évre szól, minden év elején meg kell hosszabbítani a tagságot a Tagi felületen ugyanebben a „2024-es (ill. adott év) jelentkezés” menüpontban
Pár fontos info ehhez a menüponthoz:

 • Érdemes elolvasni a szöveges instrukciókat az oldalon
  ”Választott szakágad”
 • Csak olyan szakágba (sportmászó/hegymászó) tudsz jelentkezni, amely szakágnak a választott egyesület is tagja.
  „Kártyát vagy matricát igényelsz?”
 • Ha most csatlakozol hozzánk, akkor igényelj új kártyát.
 • Ha van MHSSz kártyád, csak betelt, akkor igényelj új kártyát és mindenképp add meg a fölötte levő sorban a kártya számát, hogy a rendszer ne osszon új sorszámot ki.
 • Ha volt valaha már kártyád, csak kihagytál éveket és most folytatnád, akkor is igényelj új kártyát és mindenképp add meg a korábbi kártya számát, hogy a rendszer ne osszon új sorszámot ki.
 • Olyan jelentkezést is elfogad a rendszer, hogy nem szeretnél MHSSZ tag lenni, ebben az esetben nem kapsz se kártyát, se matricát, mert ezek jelentik az MHSSZ tagságot. Ez azoknak szól, akiknek egy egyesületnél már van tagkártyájuk, és most egy másik egyesületben is tagok szeretnének lenni.

4. a „Jelentkezéseim állapota” menüpontban időrendben visszafelé követni a jelentkezéseidet. Itt tudod megnézni, hogy az egyesület vezetője jóváhagyta-e már a jelentkezésedet, illetve itt látod, hogy az adott évre MHSSZ-től igényelt igazolás legyártása megtörtént-e már.

5. a „Jelentkezés visszavonása” menüpontban a beadott jelentkezés vonható vissza, amennyiben még nem lett az MHSSZ kártya legyártva vagy matrica kiadományozva.

- Elfelejtett jelszó esetén tudsz új jelszót kérni a bejelentkező felületről. Elfelejtett felhasználói név esetén az egyesületi vezetőd meg tudja mondani a felhasználói nevedet.

 

Tagdíjfizetés


Egyesületi tagként a tagdíjadat az egyesületnek fizeted, az MHSSZ-tagdíj abban benne van.

Pártoló tagként a tagdíjat az alábbi számlaszámra tudod utalni:
MHSSZ központi számlaszám: 10400126 – 50526577 – 69811000
A tagdíj befizetésről számlát állítunk ki, ehhez a számlázási címet a titkárunknak kérjük elküldeni (Hajós Barbara, hajos [pont] barbara [kukac] mhssz [pont] hu).

Bízunk benne, hogy hamarosan a tagjaink között üdvözölhetünk!

 

A szövetségi tagság előnyei egyesületek számára

 • A szövetség tagegyesületeként jogosultak lesztek részt venni a közgyűléseken, ezáltal szavazati jogotokkal élve aktívan beleszólhattok a sportágat alakító aktuális döntésekbe
 • Minden tagotok MHSSZ tagsági kártyát kap (ennek éves díjszabása van), amivel részt vehetnek versenyeken és használhatják a hazai sziklamászó helyeket. Mivel a sziklamászó helyek szinte mind természetvédelmi területen helyezkednek el, ezek használata a természetvédelmi törvény értelmében engedélyköteles. Az MHSSZ szervezetként szerzi be ezeket az engedélyeket, ezért a tagsági kártyával rendelkező tagjai jogosultak a sziklamászó helyeket használni. Az engedély nélküli mászást a természetvédelmi ellenőrök büntetik
 • A szövetség közreműködésének köszönhetően különböző projektek finanszírozása válik lehetővé, melyek során a szövetség tagegyesületei előnyt élveznek
 • Minden tagotok élhet a szövetségi tagság nyújtotta kedvezményekkel, melyek köre folyamatosan bővül

A tagsági kártya éves díjára sávos rendszert dolgoztunk ki: minél több taggal rendelkezik egy egyesület, annál kedvezőbb a díj a tagoknak.

 

Az MHSSZ kártya birtokosainak járó kedvezmények, jogosultságok

 • az MHSSZ tagsági kártyával rendelkezők használhatják azokat a magyarországi védett természeti területen fekvő sziklamászó helyeket, melyekre az MHSSZ engedélyt kért és kapott
 • egyes külföldi nemzeti parkokban jelentősége van annak, hogy a mászó UIAA tagszervezet tagja, ilyen pl. a cseh homokköveken, a Magas-Tátrában történő mászás, ahol az MHSSZ tagsági kártyával rendelkezők számára engedélyezett a mászás
 • ha versenyzői ambícióid vannak, csak MHSSZ tagként indulhatsz a Magyar Kupában, vagy lehetsz válogatott kerettag
 • az egyesületed ezen túl további tartalmakat kínálhat (pl. versenyengedélyt)
 • A Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium (MHOK) moduláris tanfolyamain csak MHSSZ tagként vehetsz részt
  az egyesület és az MHSSZ is nonprofit, a befizetett tagdíj a tagokat szolgálja, a sportág fejlesztésére megy minden forint
 • az MHSSZ egyre több forrást tud bevonni a hazai mászóélet támogatására. Évről évre több tízmillió forintos támogatás jut a hazai mászótermek és hazai sziklamászó helyek felújítására, létesítésére. Ezeken túl számos konkrét fejlesztési folyamat zajlik, amelyektől komoly eredményeket várunk. Ezek mind a ti, mászók érdekeit szolgálják. Az MHSSZ akkor tud hatékonyan működni értetek, ha tagságotokkal ti is hozzájárultok a működéséhez.

 

Gyakran ismételt kérdések


Miért és kinek van szüksége engedélyre a magyarországi sziklákon történő mászáshoz?

Magyarországon a sziklamászás a honlapon felsorolt természetvédelmi területekre eső sziklamászó helyeken mindenkinek természetvédelmi engedélyhez kötött. Ahogy a nevében is benne van, ez egy természetvédelmi engedély, nem a mászótudást hivatott bizonyítani. Arra jogosít, hogy a védett területeken technikai jellegű sporttevékenységet folytathass (a mászás ezek körébe tartozik). A természetvédelmi engedélyeket a vonatkozó természetvédelmi területen illetékes kormányhivataltól kell igényelni. Ezt megteheti magánszemély (régiónként 5000,- Ft eljárási költségért), valamint szervezetek, egyesületek is.

Az MHSSZ szervezeti szinten szerzi be tagjai számára a természetvédelmi engedélyt. Amennyiben tehát olyan egyesületnek vagy tagja, amely tagja az MHSSZ-nek, vagy egyesületen kívüliként pártoló tagja vagy az MHSSZ-nek, akkor a tagsági díjad ezt az engedélyt tartalmazza. Az MHSSZ-tagsággal járó minden előnyt figyelmebe véve az MHSSZ-kártya a legjobb választás, ha legálisan szeretnél mászni hazánkban. Az előírás elég szigorú, de megvan az oka: a természet, a sziklák és az ott élő életközösségek védelme. Mivel országunk nem bővelkedik sziklákban, szinte az összes mászóhely természetvédelmi területre esik. Olyan sziklákról beszélünk, amik sokszor páratlan ökológiai kinccsel rendelkeznek (pl. a hazánkban honos sziklagyep egyedülálló egész Európában, az Unió védelmét élvezi, regenerálódásuk több száz év, az ember által letarolt felületének talajképződése nem megújuló), ami jelentősen károsodna, ha kontrollálatlan számban érkeznének oda a mászók. Magyarország Európa-szinten kiemelt természetvédelmi övezet, hasonlóan Szlovákiához. Horvátország még nincs leszabályozva, de várhatóan hamarosan ott is bevezetik a kötelező engedélyeket.

Senkinek sem javasoljuk az engedély nélküli mászást, mert egyrészt a természetvédelmi ellenőrök a szabálysértés észlelésekor akár százezer forint feletti bírságot is kiróhatnak. Másrészt az MHSSZ-nek éveken át tartó fáradságos munkájába telt, hogy a jelenleg meglévő jó kapcsolatot kialakítsa a nemzeti parkokkal, természetvédelmi hatóságokkal, így minden szabályszegő ezt az elért eredményt és a hazai sziklákon való mászás lehetőségét teszi kockára.

 

Honnan tudhatom meg, mik a NEM engedélyköteles helyszínek?

Honlapunkon a Mászóiskolák menüpont alatt található minden sziklamászó iskola, alatta táblázatba foglalva a rájuk vonatkozó érvényes engedély.

 

Még nincs MHSSZ tagsági kártyám, hogyan juthatok hozzá?

Ennek két útja van. Egyik, a holnapunkon található több, mint negyven tagegyesület egyikébe való belépés. Az egyesületi vezetővel felvéve a kapcsolatot, lehetőség nyílik egyesületi taggá válni, ezáltal MHSSZ-kártyát igényelni. Ez anyagilag is és szociálisan is a kedvezőbb megoldás. A másik út, ha valaki nem kíván egyesületbe belépni, a szövetség pártolói tagjává válhat, ennek éves díja 12 000 Ft, feltétele elvégzett alapfokú sziklamászó tanfolyam igazolása. Minden kártya egy évre szól, tárgyév 01. 01-től a következő év 01. 31-ig. A regisztráció pontos menetét megtalálod a Tagság menüben.

 

Én már elvégeztem a sziklamászó tanfolyamot, MHSSZ tagsági kártyám is van, akkor csak olyanokkal mehetek mászni, akiknek szintén van ilyen?

A fent leírt okok miatt az engedélyköteles mászóhelyeken csak olyanokkal mászhatsz, akiknek van engedélyük. Ellenkező esetben ellenőrzés esetén a többiek szabálysértési eljárást kockáztatnak.

 

Ha családdal/ barátokkal szeretnénk sziklára menni, hogy kipróbálják ezt a sportot, akkor nekik is kell engedély?

Igen, de ebben az esetben nem feltétlenül indokolt éves tagságot kötni, bár még így is kényelmesebb. Amennyiben a sport egyszeri kipróbálásról van szó, magánemberként lehetőség van pontos dátumot (hetekkel előre, napra pontosan egyezteve) és személyszámot megadva az illetékes Kormányhivataltól megkérvényezni egy-egy területre a mászóengedélyt. Ez ügyben keressétek a területi Kormányhivatal Természetvédelmi Osztályát.

 

Ha a csapatban egy kártyával rendelkező tag van, vihet magával egy-két embert, hogy kipróbálják a sziklamászást?

Az MHSSZ tagsági kártya névre szól, csak a tulajdonosa jogosult a használatára. Amennyiben a társaid nem rendelkeznek engedéllyel, számolniuk kell a természetvédelmi munkatársak nem ritka ellenőrzéseivel, ami akár 100.000 Ft-os bírság kiróvásával is járhat.