Vissza

Róka-hegyi kőfejtő veszélytelenítés

FRISSÍTÉS!!!!!

Veszélytelenítés és szanálás Rókahegyen - Babcsán Gábor és Fucskó László felhívása!

A Rókahegyi-kőfejtő mászóhelyen az MHSSZ megbízásából egy kiterjedtebb felújítást végezünk a következő hetekben.

Ez a következő munkafázisokra terjed ki:

- Az összes stand átvizsgálására és szükség esetén cseréjére a szilárdabb kőzetrétegen (két pontos, karabineres, rozsdamentes standok). - A nem "standard" teheremelő szemek, 8 mm-es nittek, stb. lecserélése  10 mm-es rozsdamentes nittekre. - A nagyon rosszul elhelyezett (életveszélyes vagy az útból teljesen kieső) nittek cseréje. - Egy biztonsági átvizsgálás és a laza, veszélyes kőzetek eltávolítása. - A védőhálókban felgyülemlett kővek eltávolítása.

Néhány gondolat a munkáról:

Rókahegy egy felhagyott, robbantott kőfejtő, amely bázisa ráadásul inhomogén és gyenge állékonyságú mészkő és márga együttese. Potenciálisan elég veszélyes mászóhely, mivel a stabil szerkezetű kőzetrétegek keverednek instabil rétegekkel. Ez a veszélytelenítés csak "tűzoltás", évről-évre célszerű lenne elvégezni. A nagyon lógó tömbök leszedhetőek, de a veszélytelenítés után is számolni kell mozgó, törős kőzetre! Talán kissé kevésbé. A zavaró földet és növényzetet letisztítjuk, így kell néhány esőzés, hogy letisztuljanak az utak.

A mászóhelyen erősen ajánlott a sisak viselése!!!!

A munkálatok kb. július közepéig tartanak,  reggeltől a kora délutáni órákig. Ahol dolgozunk, kérünk mindenkit, hogy ott ne mozogjatok! Türelmeteket köszönjük!!

Rókahegy az ország egyik legfrekventáltabb mászóhelye, kb. 110 mászóúttal (zömük a 5-9 fokozatban van). Bár a köve korántsem "perfekt", a formakincse változatos, a mászások technikásak, - megérdemli a figyelmet és a gondozást!

Babcsán Gábor és Fucskó László