Vissza

Azonnali hatállyal felfüggesztettük az új versenyengedélyek kiadását

A rendkívül súlyos járványügyi helyzetre való tekintettel a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség a termek látogatási korlátozásának feloldásáig nem ad ki új versenyengedélyeket

A rendkívül súlyos járványügyi helyzetre való tekintettel a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség úgy döntött, hogy a mászótermek látogatási korlátozásának feloldásáig nem ad ki új versenyengedélyeket***.

Figyelemmel kísérve a járványhelyzet alakulását, versenyzőink és környezetük egészségének biztonságát,  valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárságának iránymutatásait, társadalmi felelősségünk tudatában kénytelenek vagyunk korlátozó intézkedéseket hozni. A versenysport kormányrendelet által biztosított életben tartását is szem előtt tartva az alábbi döntéseket hoztuk:
  • Jelen közlemény publikálásának időpontjától nem adunk ki új versenyengedélyt egészen addig***, amíg a kormányzat fel nem oldja azt a korlátozást, hogy az edzőtermek csak versenyrendszerben részt vevő sportolók számára látogathatók. A 2021. március 31-e után kiadott MHSSZ plasztikkártyák egyedi, piros matricát fognak kapni. A piros matricával ellátott plasztikkártyák a korlátozások ideje alatt versenyengedély alapját nem képezhetik, tulajdonosaik a mászótermeket sportorvosi engedély birtokában sem látogathatják a korlátozó kormányrendelet feloldásáig. A piros matrica könnyebbé teszi a mászótermek személyzete számára az ellenőrzést: piros matricát tartalmazó plasztikkártyával rendelkező mászót nem engedhetnek be a korlátozás ideje alatt. MHSSZ tagságot ezek után is változatlanul kérhettek, a hazai sziklákat (az engedélyeknek megfelelő módon és a természetvédelmi etikettet betartva) a piros matricás kártya birtokában zökkenőmentesen látogathatjátok. A termeket viszont csak a korlátozás feloldása után.
  • A 2020. november 18-a után, de 2021. március 31-e előtt versenyengedélyt igényelt sporttársak szándéknyilatkozatában vállalt verseny teljesítési határidőt meghosszabbítjuk, hogy fair körülmények között legyen idejük a versenyzésre tett vállalásukat teljesíteni. Az új határidőt a mászótermek látogatását korlátozó rendelet lejáratát követő harmadik Magyar Kupafordulóval bezárólag határoztuk meg. Így elkerülhető a korlátozás ideje alatt esetleg még megrendezésre kerülő versenyek indulói létszámának felduzzasztása. Jelen pillanatban – a harmadik hullám tetőzése előtt - nem felelős döntés bármilyen eszközzel sportolókat egy zárt térben megrendezésre kerülő, kapacitásban korlátozott eseményen való részvételre kötelezni. Ezzel még nagyobb kockázatnak tennénk ki a többi résztvevőt és  válogatott sportolóink egészségét is. Véleményünk szerint ez a megoldás jelen körülmények között egyszerre ad lehetőséget és biztonságot a versenyzőknek, valamint garanciát a szövetségnek, hogy tagjai a sportágunk aktív szereplői.
  • Azok versenyengedély iránti kérelmét, akik igénylésüket 2021. március 31. előtt beadták, de sportorvoshoz még nem jutottak el, még szintén befogadjuk, hiszen ismerjük a sportorvosi időpontokkal kapcsolatos nehézségeket.
  • Létezhetnek egyedi kivételek, ha valaki top Magyar Kupa versenyző, csak pl. sérülés miatt kihagyta a 2020. évet. Ezekben az esetekben egyedileg kell az engedélyt kérelmezni Kandrács Ildikó MHSSZ elnöknél, aki szigorú egyedi elbírálással vizsgálja meg a kérést.
Szeretnénk felhívni a versenyzőink figyelmét, hogy a versenyzői szándéknyilatkozatban rögzített kötelezettségek a termekre vonatkozó korlátozások feloldása utánra történő kitolása csak és kizárólag a tavaly november óta jelentősen súlyosbodott járványhelyzetnek köszönhető. Felelős szövetségként nem szeretnénk senkire terhet rakni, hogy ebben az időszakban bármilyen eszközzel a ténylegesen szükségesnél kockázatosabb szituációkba kényszerítsük. Egyúttal ugyanezt a felelősségteljes magatartást várjuk el tagjainktól is, azaz mászótermet csak valóban versenyre készülő sportolók látogassanak, lehetőség szerint olyan teremben és olyan időszakban, ahol a kontaktusok száma várhatóan alacsonyabb, illetve ne ezt az időszakot fordítsák mászótudások korlátainak kitolására.
Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a szakorvosi ellátások nagyon sok intézményben szünetelnek, vagy kifejezetten korlátosan érhetőek el. Azaz, ha kaptok is orvosi ellátást, annak minősége nem garantálható, illetve az adott szakorvos is várhatóan más, életmentő feladat mellől fog rendelkezésre állni. A termek esetében a sportszakmai munkacsoport a napokban egy négyzetméter alapú ajánlást fog készíteni, melynek célja a kontaktusok számának további csökkentése.

Azaz minden szereplőt arra kérünk, hogy a kialakult helyzetben felelős döntést hozzon és mind magára, mind pedig másokra nézve felelősségteljesen éljen a jogszabály adta lehetőségeivel.

***Az MHSSZ vezetősége fenntartja a jogot jelen határozat rendszeres időszakonként, a  járványhelyzet függvényében történő felülvizsgálatára. MHSSZ elnökség, 2021. 03. 31.