Vissza

A hegymászó válogatott a svájci Piz Rosegen

A kondíciók nem tették lehetővé a Bernina teljes nyugati gerincének első magyar átmászását, de egy szép mászást így is teljesített az MNHV párosa, Kocsis Dávid és Ruskó András

A téli Shkhara déli fal-expedíció után a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott következő tervezett célja a Piz Bernina teljes nyugati gerincének átmászása volt. A kalandnak a hegység lassan specialistának számító magyar párosa, Kocsis Dávid és Ruskó András vágott neki.

A csodálatos formájú Piz Roseg, 3937 m

Kocsis Dávid beszámolója:

Célunk a hegymászó válogatott idei tervei között szereplő vállalásunk teljesítése volt, azaz a Piz Bernina teljes nyugati gerincének bejárása. A Piz Scerscen és Piz Bernina első magyar átkelését tavaly teljesítettük, így bizakodva álltunk neki, hogy a legnehezebb részt. a Piz Roseg és Piz Scerscen közötti szakaszt is felfűzzük a mászásra. Az időjárás változékonynak ígérkezett, késő délutánra villámok kísérte felhőszakadással, de ezt még átvészelhetőnek ítéltük. Eredetileg ezt a vállalkozást május végén lett volna legideálisabb végrehajtani, de akkor a határzár még nem engedte. Felbuzdulva a Biancogratról kapott ígéretes kondíciókról, úgy ítéltük, lehet esélye a tervnek. Hajnali 2 előtt indultunk a Tschierva házból. A Piz Rosegre az Eselsgraton (AD+, IV, 40°, 624 m/1354 m) keresztül indítottuk a mászást. Teljes sötétségben másztuk ki az alsó sziklabetéteket. Ezt követően a hosszú firnes lejtőkön feljutottunk a Schneekuppéra, majd átmásztunk a kevésbé jártabb főcsúcsra (3937 m), melyen reggel 8-kor ott álltunk.
MNHV Piz Roseg-mászás MNHV Piz Roseg-mászás
Innen kezdődött az ismeretlen szakasz, mely jól látható laza meredek kőtörmelékes gerinc szakasz volt. Ezen való leereszkedés a biztosíthatatlansága miatt sok kockázatot rejtett, de a Scerscenre felvezető gerinc még aggasztóbb volt. Az alsó kulcsrész egyáltalán nem volt összefagyva, így annak átmászása nem tűnt most lehetségesnek. Be kellett ismét látni, hogy vannak utak melyek már csak télen vagy tavasszal mászhatóak. Viszont a Piz Roseg az egyik legszebb csúcs, amin jártunk, és rendkívül sok izgalmas téli mászás kínálkozik rajta, melyeket most közelről jobban szemügyre is vettünk. Még biztos, hogy visszatérünk ide.
Ruskó András a Piz Rosegen