Vissza

Hegymászóválogatott útibeszámoló: Aiguille des Pélerins északi fal kísérlet

2022 novemberében Dr. Szász László és Sántha Gergő két nehéz úttal próbálkozott az Aiguilles de Chamonix híres sziklatűjén, az Aiguilles des Pélerins északi falán

Dr. Szász László és Sántha Gergő egy igazi klasszikus alpin mászással kezdte a téli szezont Chamonix-ban. Dr. Szász László beszámolója:

"A téli szezont egy igazi északi falas mászással terveztük bevezetni. Ehhez tökéletes helyszín a Chamonix tűi közül az Aiguille des Pélerins északi fala (ejtsd: peleraan), igazi napfénymentes terület.

Dr. Szász László és Sántha GergőDr. Szász László és Sántha Gergő

Az utóbbi évek statisztikái alapján a legtöbb mászás október végén, novemberben történt, ilyenkor alakulnak ki a legjobb körülmények. Az évszakhoz képest melegebb volt az idő, viszont az időjárás előrejelzések és a Chamonix-ban készült fotók alapján végül az utazás mellett döntöttünk. Indulásunk előtt egy héttel havazott, reméltük, hogy az olvadás és a visszafagyás létrehozza az áhított kondíciókat.

Hegymászóválogatott, Aiguilles de ChamonixHegymászóválogatott, Aiguilles de Chamonix

Mászásunkat a felvonó működéséhez is igazítottuk, mivel azt november 7-től december közepéig karbantartás miatt leállítják. Felvonó nélkül 1300m szintet kellene felcipelni felszerelésünket. Chamonixban még nyár volt, mikor megérkeztünk, a felvonóból a Plan de l’Aiguille állomáson (2300 m) kilépve viszont már az igazi ősz fogadott. Felszerelésünket két körben átvittük egy nyugis táborhelyre, a felvonótól kb. 30 percre, a beszállás alatt 2300m-en. Félő volt, hogy a beszállásig nem találunk normális táborhelyet, ami be is igazolódott. Öt napi ennivalót és vizet vittünk fel a táborhelyre.

Táborhely, Aiguille des PélerinsTáborhely, Aiguille des Pélerins

Reggel pirkadatkor indultunk, az időjárás sürgetett, a beszálláshoz már a Blaitiere-gleccseren és a morénáján kerestük az utat. Két órán belül elértük a beszállást, a gleccser felső részén már hágóvasban, ahol már komolyabb gleccser hasadékok is keresztezték utunkat.

Aiguille des Pélerins északi fal, Rébuffat-TerrayAiguille des Pélerins északi fal, Rébuffat-Terray

Két utat néztünk ki a Pelerins-ra, ezeknek az állapotát vizsgáltuk. Egyértelmű volt, hogy a könnyebbet próbáljuk elsőre, a Rebuffat-Terray-t, /ED-, V WI5 M4+, 550m/. Az út egy bevágásban indult, felette magasan egy hatalmas függőgleccser lógott, a beszálláshoz vezető területet sérac-lavina törmeléke fedte. Rövid felfelé tartó szakasz után jobbra kitér egy biztonságos területre, itt már nem érintik a függő gleccserről leszakadó lavinák.

Aiguille des Pélerins, Rébuffat-Terray-út Aiguille des Pélerins, Rébuffat-Terray-út

Ezen a szakaszon szólóban mozogtunk a gyorsaság végett, kb.100m, 60-70 fok meredekségű lejtőn. Jobbra találtunk egy régi standot. Innen biztosítással másztunk 4 hosszat. Gyenge standokat találtunk hosszonként, volt amelyiket a hó alól, érzésre kellett kiásni. Néha ki tudtuk őket egészíteni saját cuccal, néha rá kellett bíznunk magunkat. A megerősödő szél miatt elindultak a gyenge, de bosszantó spindriftek is (porhólavina).

Aiguille des Pélerins északi fal, Rébuffat-TerrayAiguille des Pélerins északi fal, Rébuffat-Terray

Az utolsó hosszban eltévedtünk, a hó elfedett mindent, a kalauz leírása alapján nem találtuk az utat. Az érkező szürkület miatt a visszafordulás mellett döntöttünk. A 60m-es félkötelek néhol rövidnek bizonyultak. Sötétben értünk vissza sátrunkhoz. Eldöntöttük, hogy még egy próbát teszünk.

Aiguille des Pélerins északi fal, Rébuffat-TerrayAiguille des Pélerins északi fal, Rébuffat-Terray

Esős reggelre ébredtünk, tervezett pihenő napot iktattunk be. Délutánra kitisztult, összepakoltunk és időben lefeküdtünk a korai indulás érdekében. Éjszaka, fejlámpa fényében indultunk, gyorsan haladtunk, felszerelésünk nagy részét a beszállás alatt depóztuk. A beszállásnál (2700 m) kevés friss hó fogadott, világosban kezdhettük a mászást. A korábbi hosszokat gyorsan teljesítettük, innen pedig már a jó irányba folytattuk. Három további hosszat másztunk, egyre rosszabb körülmények között.

Aiguille des Pélerins északi fal, Rébuffat-TerrayAiguille des Pélerins északi fal, Rébuffat-Terray

A sima falra feltapadt hó nem tartott, köztesnek való repedéseket csak találomra tudtunk alóla kikaparni. Komplett kötélhosszakat másztunk bármire való köztes nélkül, standba esést kockáztatva. Az utolsó standban végül ismét a visszafordulás mellett döntöttünk, túl kockázatosnak ítéltük meg a folytatást, pedig időben voltunk. Ócska standokból, de problémamentesen visszaereszkedtünk, orrunkat lógatva. Elfogadtuk, hogy ezt most nem szabad erőltetni. A szólóban mászott szakaszon kívül 7 hosszat másztunk, javarészt 50-60 méteres hosszakat. Hidegfront érkezése miatt következő nap levonultunk Chamonixba, több napra ígérték a rossz időt. Így a további terveinket elvetettük.

Az útban nem csalódtunk, a kalauzok leírása helytálló volt: jéggel fedett állapotban technikailag könnyebb de mentálisan nagyon megterhelő, száraz kondícióban technikailag nehezebb, lassabb de talán jobban biztosítható."