Vissza

Két magyar is döntőzött a sportmászó ifjúsági Európa-kupán

Remekül szerepeltek a magyar sportmászók az augsburgi IFSC ifjúsági nehézségi Európa-kupafordulón

Múlt hétvégén a németországi Augsburgban rendezték az idei év egyetlen nehézségi ifjúsági Európa-kupafordulóját. A Nemzetközi Sportmászó Szövetség (IFSC) az idénre szinte minden tervezett hátralévő felnőtt versenyét törölte, így a fiatalok számára ez az Európa-kupaforduló komoly jelentőséggel bírt.

Versenyfal, Kletterzentrum Augsburg

A sportmászás jövőre kilép a világ legnagyobb színpadára: Tokióban bemutatkozik az olimpián. A bejelentés óta a sportág iránti érdeklődés ugrásszerűen megnőtt, és mindez még csak előszele annak, ami az ötkarikás játékok után várható.

A COVID-19 világjárvány miatt sem a szervezők, sem a sportolók nem voltak könnyű helyzetben, hiszen országonként eltérő utazási korlátozások és karantén szabályozások vannak érvényben. A magyar versenyzők kiutaztatását is hosszas egyeztetések és intézkedések előzték meg. A Németország által a verseny előtti napon bevezetett beutazási szigorítások a magyar válogatottat még éppen nem érintették. A nehézségek és korlátozások ellenére a mezőny igen komoly volt, a legerősebb mászónemzetek közül csak a svájciak nem voltak jelen. A verseny első napján az IFI B kategóriában (15-16 évesek) induló Csorba Péter (24. hely) és Tóth-Magériusz Marcell (27. hely) derekasan helytállt. Ez volt az első versenyük az IFSC európai színterén, egy erősen csonka szezonban, így az utak mellett az új miliővel és a pandémia okozta extra nehézségekkel is meg kellett küzdeniük. A csapatot edzőként Schmidt Tamás és Burucs Bálint kísérte. Vályi Gergő és Tusnády Nimród remek mászással jutott be a verseny döntőjébe, miután „Gege” a második, Nimród pedig az ötödik helyen végzett a selejtezőben. A boulderben jóval erősebb Radics Attila a 13. helyen zárt, így csak 3 helyezéssel maradt le a döntőről.
"A nemzetközi ifjúsági versenyszezon idén romokban hever, és mindenkit örömmel töltött el, hogy ezt az augsburgi versenyt megtartották. Azonban az idei évben én a boulderezésre koncentráltam (amelynek meg is lett az eredménye: 13x8a, 4x8a+, 2x8b), de természetesen, amint megtudtuk, hogy biztos az augsburgi kiutazás, azonnal elkezdődött a specifikus felkészülés a versenyre. Figyelembe véve, hogy a mezőny erős volt, a 13. helyem ez alkalommal reálisnak bizonyult. A vírushelyzet miatti szabályok ellenére jó hangulatú verseny volt, és a nemzetközi barátokat is jó volt újra látni" - summázta verseny utáni gondolatait Attila.
Falnézés, IFSC European Youth Cup Augsburg 2020 Falnézés, IFSC European Youth Cup Augsburg 2020 A döntős utak jóval nehezebbek a selejtezőnél, és a versenyzők itt nem láthatják egymás mászását. Egy hatperces falnézést követően, ahol memorizálhatják a fogások elhelyezkedését, és fejben kialakíthatnak egy mászási koreográfiát, az ún. „bétát”, izolációba vonulnak. A döntőben már a selejtezőben elért helyezésük szerinti fordított sorrendben indulnak a versenyzők. A magyar mászók közül először a 2019-es kombinált Európa-kupasorozat 3. helyezettje, Tusnády Nimród lépett a falhoz. Nimród lendületes mászással jutott el a fal egyik vízválasztó pontjához, ahol azonban egy dinamikus mozdulatból lecsúszott a keze a fogásról. Az elért magasság a 9. helyhez volt elég.
Ez a verseny fontos mérföldkő volt az életemben, illetve mentálisan nagy löket volt. Most sikerült először döntőznöm Európa-kupán és ráadásul fiatalként a korcsoportomban. Nagyon jó érzés volt úgy mászni, hogy tudtam: erős vagyok és döntő lesz, nem csak akkor, ha nagyon összejön. A döntőben nem sikerült kimásznom a maximumot, de innen csak feljebb, következő cél a dobogó! - értékelt Nimród.
Tusnády Nimród a döntőben, IFSC European Youth CUp Augsburg 2020 Tusnády Nimród a döntőben, IFSC European Youth Cup Augsburg 2020 Az Európa-bajnoki címvédő Vályi Gergő nagyon erős szabadtéri mászásokkal hangolt a versenyre, így nem volt meglepetés, hogy a második helyen jutott be a tízfős döntőbe. Számára nem volt kérdés, hogy éremért száll harcba, de egy kritikus mozdulatnál pontatlanul fogott, a korrekció sok energiáját felemésztette, így ő is idejekorán búcsúzott. 5 mozdulatra volt csak az éremtől. Pici csalódás érződött a verseny után adott nyilatkozatában:
 „A selejtezők nagyon tetszettek és jól is jött ki, hogy az első utat még hidegben tudtam mászni, az utolsó pár mozdulatért már nagyon meg kellett küzdeni és elégedett voltam a mászással. A második út még inkább a stílusom volt, és különösen tetszett benne a térdkulcsos „no hand”, amiben az egyik lábammal a másik térdemet kellett lépni. A döntő már nem volt annyira a stílusom és néhány részen kellemetlen volt a mászás, aztán sajnos az ugrást elhibáztam és rosszul fogtam meg a fogást, pedig úgy éreztem, hogy még egész sok erőm van és ha nem hibázok akkor az ezüstérmet biztosan meg tudtam volna szerezni.”
Vályi Gergő a döntőben, IFSC European Youth Cup Augsburg 2020 Vályi Gergő a döntőben, IFSC European Youth Cup Augsburg 2020 Tavaly az IFSC Ifjúsági Nehézségi Európa-kupasorozatban a Nógrád megyei Szügyben élő Vályi Gergő korosztályában az első helyen végzett, majd ifjúsági Európa-bajnoki címet szerzett. Az Európa-kupasorozat kombinált értékelését (ez a három különböző versenyszám kombinációja, amely az olimpián is szerepelni fog) Vályi Gergő megnyerte, míg az IFSC Ifjúsági Kombinált Európa-bajnokságban Tusnády Nimród a 3., Radics Attila pedig a 6. helyen zárt. Vályi Gergő az Európa-kupa több állomásán is győzni tudott, így magabiztosan nyerte a sorozatot. A nehézségi mellett a boulder versenyszámban is többször állt dobogón. Ennek azért van komoly jelentősége, mert a párizsi olimpián e két versenyszám kombinációjában is osztanak már külön érmet. Tokióban még mindhárom szám, a boulder, a nehézségi és a gyorsmászás kombinációját értékelik egyetlen éremsorral. A magyar mászók mostani eredménye ugyanakkor szintén kiváló, és a jövőre nézve mindenképpen biztató. Nem szabad elfelejteni, hogy a tavalyi évhez képest most korosztályt léptek, és az IFI A kategóriában (16-17 évesek) most ők a legfiatalabbak. A versenyt egyébként a francia Mejdi Schalck nyerte, a szlovén Crep Lovro, valamint a belga Hannes van Duysen előtt. A teljes eredménylista erre a linkre kattitnva érhető el. IFSC Nehézségi Ifjúsági Európa-kupa Augsburg IFSC Nehézségi Ifjúsági Európa-kupa Augsburg, IFI A kategória végeredmény