Vissza

Koronavírus járvány - frissített ajánlás a mászóközösség számára

A sziklamászás során tartsuk be és vegyük figyelembe a helyi és az országos szabályozást, tegyünk meg mindent a fertőzés elkerülése érdekében, továbbá fokozattan figyeljünk a balesetmentes sportolási tevékenységre!
A jelen ajánlás célja, hogy a sziklamászás során tartsuk be és vegyük figyelembe a helyi és az országos szabályozást. Tegyünk meg mindent a koronavírus fertőzésének elkerülése érdekében, továbbá fokozattan figyeljünk a balesetmentes sportolási tevékenységre! A koronavírus járvány miatt erősen beszűkültek a mászási lehetőségek, miután a hazai mászótermek kénytelenek voltak bezárni. A tavasz érkeztével a szabad sziklán való mászás szerepe jelentősen felértékelődik, hiszen a jelenlegi kormányzati rendelkezések engedélyezik a szabadban történő sportolást és egyelőre nem tiltják a sziklamászást. Szabadidős sporttevékenység a jelenlegi rendelet alapján a következő feltételek szerint engedélyezett:
 1. Kizárólag egyénileg, vagy a velünk egy háztartásban élők társaságában (mászás esetében az egyéni mászás ellenjavallt!)
 2. Amennyiben a sportolás során másokkal találkozunk, tőlük legalább másfél méteres távolságot vagyunk kötelesek tartani.
A művelhető sportágakra jelenleg nincsen vonatkozó korlátozás. A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség szakmai civil szervezet, nem hatóság, ezért pusztán ajánlásokat tehet a mászók számára arra vonatkozólag, hogyan gyakorolhatják szeretett sportágunkat a jelen korlátozások között, a rendelkezések maximális betartásával. Ajánlásaink a következők:
 1. Bármilyen sporttevékenységet is végeztek, az első és legfontosabb, hogy a vonatkozó törvényi előírásokat tartsátok be (lásd a fenti 1. és 2. pontot)! Csoportos mászások, mászótanfolyamok szervezése értelemszerűen tilos!
 2. Első a biztonság! Csak gyakorlott mászóknak ajánljuk a sziklamászás gyakorlását, nem most van itt az ideje egy új sportág kipróbálásának, a kórházak leterheltek, ne adjunk esélyt sérülésnek, balesetnek! Gyakorlott mászóknak is ajánlott a tudásszintjük alatt mászni!
 3. Sziklamászó helyeken a fal lábánál, az autók parkolására szolgáló területen ne csoportosuljatok, inkább kerüljétek a sok mászót vonzó helyeket, illetve a zsúfoltabb hétvégi időszakot – ha sok mászót találtok érkezéskor a kiválasztott helyszínen, inkább válasszatok egy másik mászóhelyet!
 4. Ne másszatok közvetlenül egymás melletti utakat egyszerre. Úgy válasszátok ki a mászott utat, hogy a falon is bőven meglegyen minimum két méteres távolság!
 5. Mászás közben ne nyúlkáljatok az arcotokhoz!
 6. Mászás után mossatok alaposan kezet, ha erre nincs lehetőség, használjatok fertőtlenítő szert!
 7. Tartsatok minél nagyobb távolságot a sziklánál/mászóiskolában jelen lévő többi mászópartihoz!
 8. A mászóhelyekhez kötődő települések sok esetben az országosnál jóval szigorúbb helyi korlátozásokat léptetnek életbe, főleg hétvégéken. Adott esetben ez lehetetlenné teszi bizonyos mászóhelyek megközelítését. A mászás tervezésénél ezt vegyétek figyelembe, tájékozódjatok és a helyi korlátozásokat a legmesszebbmenőkig tartsátok be!
 9. A mászóhely megközelítéséhez használjatok saját gépkocsit. Amennyiben tömegközlekedési eszközt vesztek igénybe, ott is maradéktalanul tartsátok be a higiéniai előírásokat és viseljetek arcmaszkot!

Az alábbi szabályok betartásával védhetitek mászótársaitokat (és magatokat):

 • kerüljétek köszönéskor a megszokott kézfogást, ölelést, puszit
 • használjatok saját mászófelszerelést, eszközöket
 • elölmászás során ne vegyétek szátokba a kötelet
 • a biztosító lehetőség szerint kesztyűs kézzel fogja a kötelet
 • ha tüsszentenetek kell, akkor vagy zsebkendőbe tegyétek (és utána dobjátok ki), vagy ha ez épp nem lehetséges, akkor könyökhajlatba
 • ne nyúlkáljatok a szátokhoz, orrotokhoz, szemetekhez
 • tartsatok legalább 2 méter távolságot egymástól
 • ha levertnek, betegnek érzed magad, maradj otthon
 • figyeljünk bőrünk védelmére, sérült kezeletlen bőrfelület (seb) fokozott fertőzésveszélyt jelent!
 • az intenzív edzés átmenetileg gyengíti az immunrendszert, így intenzív edzés alatt és az utána következő egy órában legyél óvatosabb: öltözz melegen, moss rendesen kezet, pótolj némi kalóriát, a tömegközlekedési eszközön ne nyúlj semmihez és tartsd másoktól a távolságot
A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség az elmúlt években a nemzeti parkokkal egyre jobb kapcsolatot tudott kiépíteni, melynek a jövőben is komoly pozitív hozadékai lehetnek hazai mászóhelyeink tekintetében. Kérünk benneteket, hogy ezt szem előtt tartva törekedjetek a szabályok maximális betartására. Az alábbi példa igazán szívmelengető, és szeretnénk, ha a mászókra mindenhol legalább ilyen partnerként tekintenének: Mászótársaink megkeresésére a hétvégére a település belterületére vonatkozó szigorításokat bevezető Várgesztes polgármester asszonya, Rising Károlyné az alábbi indoklást adta:
„A napi ezer fős turista áradat külterületi utakra való „terelése” a lakosság biztonság érzetét nagyban megerősítette húsvétkor. Akkor is voltak sziklamászók, akiket én a legfegyelmezettebbeknek ítéltem. Szívesen látjuk Önöket most is és a későbbiekben is! Mellékelem a rendeletemet, a Látogatókhoz írt levelemet és a térképet. Kérem Önöktől, hogy a sziklamászók is a falu alatt lévő Turista parkolót vegyék igénybe. Most nem jöhetnek fel a Horgásztóig. A sziklához vezető feljáró utat pici kerülővel érik el. A mellékleteket és akár ezt a levelet is megoszthatja sporttársai számára. Szép napot kívánok! Rising Károlyné"
Természetesen a települések hozzáállása is eltérő lehet, de lényeg, hogy ahol vendégek vagyunk, ott nekünk kell alkalmazkodnunk. Másszatok tehát felelősséggel, és a fenti ajánlást se vegyétek azonnali utazási felhívásnak! Amennyiben lehetőségetek van az otthonotokban vagy ahhoz közel mászni, edzeni, sportolni, tegyétek ott, és kerüljétek a felesleges/lemondható utazásokat! Az MHSSZ továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzet és a vonatkozó előírások változását, és amennyiben szükséges, szigorúbb ajánlást tesz közzé. Az aktuális járványügyi információkat megtaláljátok a https://koronavirus.gov.hu honlapon. 2020. április 18.