Vissza

Magyar sportmászók versenyeztek a meiringeni boulder világkupán

Svájcban rendezték az idei első IFSC Boulder Világkupát, melyen Radics Attila, Tusnády Nimród és Vályi Gergő képviselte hazánkat
2022. április 8-10. között rendezték az év első IFSC Boulder Világkupa fordulóját a svájci Meiringenben. A magyar versenymászó válogatottat Tusnády Nimród, Vályi Gergő és Radics Attila képviselte. A 2024-es párizsi olimpiára való felkészülés fontos sportszakmai eleme a világkupákon való versenyzés, hiszen minden versenyen más stílusban és más fogáskészletből épített utakon szerezhetnek tapasztalatot a mászók. Fiaink reményekkel telve keltek útra a selejtező előtti napon, hajnali 3:00 órakor... A triót Burucs Bálint válogatott edző kísérte. IFSC Boulder Világkupa Meiringen 2022 Vályi Gergő, IFSC Boulder Világkupa Meiringen 2022 Mintegy 14 órányi autózás után meg is érkeztek a technikai meetingre, ahol minden fontos részletet megtudtak a másnapi selejtezővel kapcsolatban. A férfi versenyre 112-en neveztek, mondhatni, elég komoly volt az érdeklődés. A selejtező két csoportban, délután 16:30-tól éjszakába nyúlóan tartott. Nem igazán volt ideje a srácoknak kipihenni az utazást. Tusnády Nimród, IFSC Boulder Világkupa Meiringen 2022 Tusnády Nimród, IFSC Boulder Világkupa Meiringen 2022 A meiringeni világkupa hírhedt a nehéz bouldereiről, és az útépítők ezúttal is kitettek magukért. Kőkemény utak várták a mezőnyt. Olyan nevek véreztek el a selejtezőben, mint Jakob Schubert, Jernej Kruder vagy Sean McColl. Az olimpiai bajnok Alberto Gines Lopezt Nimród és Gege is megelőzte. Radics Attila, IFSC Boulder Világkupa Meiringen 2022 Radics Attila, IFSC Boulder Világkupa Meiringen 2022 A magyar versenyzők közül a legjobb helyezést Tusnády Nimród érte el, ő 71. lett. Közvetlenül mögötte a 73. helyen zárt Vályi Gergő. Radics Attila kettővel Gines Lopez mögött, a 83. helyen végzett.
A verseny egyikünknek sem sikerült igazán jól. Én az első négy úttal semmit nem tudtam kezdeni a B) csoportban. Az ötödiket sikerült megmásznom, ami egy repedés volt. Mindhárman sokkal jobb eredményekre számítottunk, és több megmászásra, még ha a középdöntő egyelőre nem is volt esélyes. Elég fárasztó volt a 14 órás út is úgy, hogy hajnal 3-kor kellett indulnunk, és ezt egy éjszaka alatt próbáltuk kipihenni, ami szerintem egyikünknek sem segített - értékelt Vályi Gergő.
"Mi Nimróddal az A) csoportban voltunk, ahol Nimródnak sikerült egyet topolnia. Nekem csak három zónát sikerült elérnem. Első nagy verseny volt idén, úgy tűnik, kell egy kis idő, hogy visszarázódjunk a versenyformába mind fizikálisan mind mentálisan - tette hozzá Radics Attila.
Radics Attila, IFSC Boulder Világkupa Meiringen 2022 Radics Attila, IFSC Boulder Világkupa Meiringen 2022
A Haslital Mountain Festival kiváló házigazda, ahol most is lelkes és értő közönség szurkolt a versenyzőknek, fantasztikus hangulatot teremtve.  A női és a férfi verseny is látványos mászásokat hozott.
A hölgyeknél az olimpiai bajnok Janja Garnbret pályafutása 32. világkupa-győzelmét szerezte, míg a férfiaknál a kétszeres világbajnok Tomoa Narasaki győzőtt.
Az ingyenes online közvetítéshez szokott nézők körében nem okozott osztatlan sikert, hogy a nemzetközi szövetség három évre megállapodott a Discovery csoporttal a közvetítési jogokról, melynek értelmében hazánkban az Eurosport csatornán láthatók a világkupák közvetítései. Ezzel ugyanis az eddig a legismertebb videómegosztón biztosított ingyenes élő stream azokban az országokban, ahol az Eurosport/Discovery jelen van, már nem elérhető. Előfizetés nélkül 24 órával az esemény után az Olympic Channelen lehet visszanézni a versenyeket.
Tusnády Nimród, IFSC Boulder Világkupa Meiringen 2022 Tusnády Nimród, IFSC Boulder Világkupa Meiringen 2022
Hazánkban a legtöbb kábelszolgáltató kínálatában megtalálható az Eurosport, akinek pedig nincsen televízió előfizetése, annak az online platform áll a rendelkezésére, éves előfizetés esetén kb. havi 800 forintért. Az online platformon a középdöntők is láthatók (az IFSC csatorna angol kommentárjával), a tévéadásba csak a döntők kerülnek be, ezek már magyar nyelvű kommentárral. A meiringeni világkupa alkalmával Pintér László kommentátor munkáját a hazai mászókörökben sokak által ismert Izer Bálint segítette. Reméljük, hogy a műsorszerkesztésben tapasztalt kezdeti gyermekbetegségeken hamar túlesik a csatorna, és minden döntőt megfelelő terjedelemben és minőségben láthatunk majd. A következő állomás Szöul május 6-8 között, ahol nem lesz magyar érdekeltség.