Vissza

Olimpiai Kvalifikációs Sorozat Budapest - az esélyesek

Tusnády Nimród mellett kikre érdemes figyelni a budapesti Olimpiai Kvalifikációs Sorozat sportmászó versenyein? Szurkolói gyorstalpaló

Csütörtökön kezdődik az OQS, vagyis az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat második állomása Budapesten, ami sok szempontból rendhagyó. Először is 2024-ben Magyarország nem lesz a házigazdája ennél rangosabb világversenynek. Ez a legmagasabb presztízsű sportesemény és egyben a legnagyobb médiafigyelmet is fogja majd kapni. De mégis kiket láthatunk majd a Ludovika Campuson?

Világsztárok a Ludovika Campuson

A pusztán 10-10 darab kvótáért járó küzdelemre csak a legkiemelkedőbb sportmászók jelentkezhettek, szemezgessünk a 96 induló között a teljesség igénye nélkül! Gyorstalpaló a "kivel-készítsünk-selfie-t" kérdéshez!

A női mezőny legjobbjai

A hölgyeknél régi motorosok, igazi legendák, szupersztárok állnak majd a rajtvonalhoz. Kezdjük a már jelenleg is budapesti mászótermekből posztoló Brooke Raboutou-val, aki nem csak olimpiai döntős, de számos csillogó világkupa érem boldog tulajdonosa. Itt lesz Brooke anyukája is, Robyn Ebersfield-Raboutou, aki az 1990-es évek egyik legjobb női sportmászójaként világbajnoki címmel rendelkezik és dobogós volt a sportág első világkupa futamán 1989-ben!

A dél-koreai nyelvtörő Chaehyun Seo-t talán senkinek nem kell bemutatni: Janja Garnbret egyeduralmi korszakának végét jelentette, amikor az épphogy csak 16 éves leányzó elkezdte megszorongatni a nehézségi döntőkben! Itt lesz a honfitársa, a többszörös világbajnok Jain Kim, aki a legidősebb versenyzőként jó eséllyel az utolsó olimpiájáért küzd majd. Kim gyermekáldás után tért vissza, kislánya 2021-ben született, Kim pedig 2023-ban újra világkupát tudott nyerni.

Rajthoz áll az olimpiai ezüstérmes japán Miho Nonaka, valamint az ukrán Ievgeniia Kazbekova, aki mindenkit lemászott a legutóbbi OQS selejtezőben Sanghajban. Az olasz Camilla Moroni boulder világbajnoki ezüstérmes, a szlovén Mia Krampl a második legeredményesebb szlovén sportmászónő. Az olasz Laura Rogora az egyetlen nő a versenymászók közül, aki mászott 9b sportutat sziklán(!). A franciák is nagyon erős válogatottal érkeznek: Zelia Avezou, Helene Janicot és Fanny Gibert harcol a párizsi jegyéért. A svájciak a boulder világbajnok Petra Klingerben bíznak, de megközd a hőséggel a Ludovikán a korábban hidzsáb nélkül versenyző iráni Elnaz Rekabi, a szerb Stasa Gejo, a tokiói olimpiára óriási harcban kijutó amerikai Kyra Condie, az izraeli Ayala Kerem, az angol Molly Thompson-Smith és a német Hannah Meul.

Férfi mezőny: Ondra talán utolsó dobása

Az uraknál sem kicsi a tét! Pár éve még egy lyukas garast nem adtunk volna, ha valaki azt mondja, hogy Adam Ondrának Budapesten kell majd megküzdenie az olimpiai kvótáért, pedig ez csütörtöktől már történelem!

Az "idősebb" generációs mászók közül a 9b+ klubból ketten is jönnek Ondra nyakára, így a német Alex Megos és az olasz Stefano Ghisolfi, de a közönség soraiban a korábban emlegetett klubból majd az amerikai Sean Bailey is feltűnik, akinek egy hajszálon múlt a Pánamerikai kijutás - most pedig Miho Nonaka partnereként lesz jelen. Itt lesz a francia koordinációs mágus Mejdi Schalck, a svájci erőgép Sascha Lehmann, a jelenleg megállíthatatlannak tűnő dél-koreai Dohyun Lee, a sportmászás címvédő olimpiai bajnoka, Alberto Gines Lopez, a V16 boulderrel rendelkező német Yannick Flohé, a boulder Európa-bajnok osztrák Nicolai Uznik, a boulder VB-ezüstérmes dél-koreai Jong-won Chon, a 3 darab V17 boulderrel rendelkező belga Simon Lorenzi, végül pedig láthatjuk a kiöregedni nem képes kanadai klasszist Sean McCollt is. Ezzel pedig még mindig nem teljes a figyelemre méltó mászók listája.

Aki viszont egészen biztosan a legnagyobb támogatást kapja majd a magyar közönségtől, az nem más, mint Tusnády Nimród, a tavalyi Európa Játékok döntőse. A nagy nevek mellett Nimród is ringbe száll, hogy kihozza magából a maximumot és egy parádés mászással megörvendeztesse a hazai közönséget!

Sportág-népszerűsítő közösségi programok

A Ludovika Campusra nem csak akkor érdemes kilátogatni, ha valakinek szurkolni szeretnénk! A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség az Allianz Hungáriával és  Mountexszel közösen számos aktivitással készül, hogy a sportágat nem ismerők számára is tartalmas kikapcsolódást nyújtson és közelebb hozza a sportmászást a laikus érdeklődőkhöz!

Szöveg: Izer Bálint és Pintér László