Vissza

Oszoly, Rejtek-Oszoly sziklamászó hely felújítása

A Hegyisport Club egyesülethez köthető a Csobánka fölötti Berda pihenő mászhatóvá tétele és Rejtek-Oszoly elhanyagolt útjainak felújítása
Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosi iroda támogatásával 2020-22 között összesen 90 millió forint forrás jutott magyarországi sziklamászó helyek felújítására, valamint új mászóhelyek létesítésére. A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség által koordinált projektek keretében összesen 32 hazai sziklamászó hely újult meg. A felújításokat, fejlesztéseket a sziklamászó helyeket gondozó egyesületek végezték. Cikksorozatunkban bemutatjuk az összes érintett helyszínt és az elvégzett munkát.

Oszoly, Rejtek-Oszoly - Hegyisport Club

A Hegyisport Club (HSC) tevékenységi köre mászóiskolák fejlesztésére, illetve karbantartására is kiterjed. Egyesületünk jelenleg az alábbi mászóiskolák kezelői teendőit látja el: Oszoly, Rejtek-Oszoly, Balatonederics, Kis-Sváb-hegyi kőfejtő, Oroszlán-sziklák, Végvári-szikla.
OSZOLY
 
"Első ütemben megtisztítottuk az Óvoda fákkal benőtt, elhanyagolt útvonalait. Ezt követően összesen 55 db nittet helyeztünk el, egyrészt azért, hogy a kezdők és a gyermekek biztonságosan tanulhassák a helyes mászó- és biztosítási technikákat, másrészt azért, hogy mérsékeljük a Delago-fal zsúfoltságát. Felújítottuk az Excelsior-fal, a Bástya, a Névtelenek-fala és a Felső-bivak útjait. Ahol szükséges volt, korszerű ereszkedőstandokat építettünk be. Jelenleg is zajlik a Veszprémi-, a Delago- és az Óra-fal elavult biztosítópontjainak cseréje.
2020-ban kezdeményeztük az életveszélyessé vált Óra-torony megerősítését. A szükséges források előteremtése érdekében közösségi gyűjtést szerveztünk, majd a sikeres befejezésig koordináltuk a munkálatokat. A komoly szakértelmet és speciális technológiát igénylő megerősítést az ALTUM Kft. munkatársai végezték el Urbanics Áron vezetésével.
A projekt részletes leírása ide kattintva érhető el.
2021 tavaszán támfallal erősítettük meg a Delago-falhoz vezető ösvény gyorsan erodálódó, balesetveszélyes szakaszát.
TERMÉSZETVÉDELMI ENGEDÉLY ide kattintva érhető el.
REJTEK-OSZOLY
 
"Egyesületünkhöz köthető a Csobánka fölötti Berda pihenő mászhatóvá tétele és Rejtek-Oszoly elhanyagolt útjainak felújítása. A projekt vezetője Szabadka Péter. Alapító elnökünk az elmúlt években hatalmas munkát vállalt magára a sziklafalak rendbetételével, valamint rozsdamentes biztosítópontok- és standok elhelyezésével. Munkáját Tiboldi András és Pap-Szigeti Sándor segíti.
A 2022. 07. 25-i állapotot bemutató REJTEK-OSZOLY 2.5 KALAUZ ide kattintva tölthető le. Használjátok, de kérjük, hogy ne töltsétek fel sehova, ne osszátok meg közösségi felületeken! Az anyagot időről időre frissítjük és nem szeretnénk, ha régi változatok keringenének az világhálón.
TERMÉSZETVÉDELMI ENGEDÉLY ide kattintva érhető el.
Forrás