Vissza

Riesing Eszter és Vályi Gergő nyerte a IX. RedRock Boulder Magyar Kupát

Eszter hosszú idő után állhatott újra a dobogó legfelső fokára
A székesfehérvári RedRock Falmászó terem adott otthont a Boulder Magyar Kupa idei második fordulójának. A háromnapos versenyen 270 mászó indult.
"- Szervezői oldalról nézve izgalmas kihívás volt ennyi embert, a megszokott több mint két és félszeresét lemenedzselni - mondta a főszervező Grósz Ákos. - Alapvetően nagyon simán ment, amiért nagyon hálás vagyok, mert közel 20-25 fős stábunk nyomta 3 napon át összehangoltan. Szervezeti oldalról számomra ez volt a leginspirálóbb. A verseny tekintetében pedig nagyon izgalmas volt a serdülő lányoknál az utolsó 1-2 perc, amikor Zsákai Eszter átvette a vezetést, aztán Góbor Jázmin 2 perccel a vége előtt visszavette, majd Eszternek 1 perccel a vége előtt meglett egy út... és így megnyerte!"
A lányoknál a nyílt döntő nagy átrendeződést hozott: Riesing Eszter a 6. helyen jutott be, de végül ő nyert. A szegedi mászónak sikerült a lányok közül egyedüliként kimászni a slabes bouldert. Eszter hosszú idő után nyert újra a Magyar Kupában.
"- Magyar kupát nyílt kategóriában már nem is tudom, hogy mikor nyertem legutóbb, csak dobogók voltak az elmúlt 1-2 évben, amennyire vissza tudok emlékezni - meséli Eszter. - Az új teremrész nagyon tetszett, így sokkal jobban el lehetett férni verseny közben. A döntőben szerencsém volt abból a szempontból, hogy az utak az új részen voltak, ahol nincs áthajlás, mivel az nem tartozik az erősségei közé."
A végjáték igencsak izgalmasra sikerült:
"- Az izgalom abból fakadt, hogy az utolsó utat, ami egy slab volt, én meg tudtam mászni, és ha Ella vagy Zorka megmássza, vagy zónázza, akkor elém tudtak volna kerülni. Úgyhogy amíg Ella nem fejezte be, nem lehetett tudni, hogy ki fog nyerni" - emlékszik vissza Eszter.
A Boulder Magyar Kupában Kerry Ella vezet (160 pont) Riesing Eszter (140 pont) és Bognár Nóra (120 pont) előtt.
Eredmények nyílt női kategória:
A férfi nyílt kategóriában a szokásos nevek mellett feltűnt Pálmai Gergő a döntőben, míg Radics Attilának a múltkori nehézségi győzelme után ezúttal nem sikerült bejutnia a legjobb hat közé. A versenyt az ifjúsági Európa-bajnok Vályi Gergő nyerte, Bakurecz Ádám és Tusnády Nimród előtt. A Boulder Magyar Kupában Vályi Gege átvette a vezetést (165 pont) Farkas Tamástól (151 pont).
Eredmények, nyílt férfi kategória:
RedRock Boulder Magyar Kupa 2021
A győztes Vályi Gergő így értékelt:
"Nagyon tetszett a verseny, jók voltak az utak. A selejtezőben leginkább a koordinációs utak voltak nehezek, sokkal kevesebb maxerős volt, mint szokott lenni. A döntő előtt kicsit izgultam, mert ez az egyik verseny, amin eldől, hogy kik mehetnek a meiringeni világkupára. Szerencsére hamar belejöttem a mászásba és elmúlt az izgalom. Az első utat sikerült flashelnem, ez mindig nagy mentális előnyt jelent és sokat segít a következő utaknál. Mostanában kezdtem el peremekre edzeni, mert korábban fájt az ujjam, és ez is rengeteget segített, sokkal jobban mennek most a peremes utak, mint korábban. Nagyon örültem mikor az utolsó utat az 5 perc vége előtt pár másodperccel sikerült megmásznom."
A verseny teljes eredménylistája megtekinthető erre a linkre kattintva.
A döntők Facebook live közvetítéseit megnézhetitek alább: