Vissza

Két magyar is döntőzött a grazi ifjúsági Európa-kupán

Vályi Gergő a harmadik, Radics Attila a nyolcadik helyen jutott be a grazi IFSC Ifjúsági Boulder Európa-kupaforduló ifi A döntőjébe
Remekül szerepeltek a magyar sportmászók a grazi ifjúsági boulder Európa-kupán. Három korosztályban is érdekeltek voltunk, az ifi A kategóriában Radics Attila és Vályi Gergő döntőbe jutott.
Két év után először nyílt alkalma a legfiatalabb korosztálynak nemzetközi versenyen összemérni tudását a kontinens legjobbjaival. A magyar csapatot Farkas Tamás, a versenymászó válogatott edzője kísérte.
"Az utazást megelőző szervezés a COVID-19 miatt nem volt egyszerű, de végül sikerült megoldani, hogy 12 fő tudjon részt venni a versenyen - meséli Tomika. - Szintén a vírushelyzet miatt a verseny rendhagyó módon világkupa selejtező formátumban zajlott, nem pedig a szokásos flash rendszerrel. Ez külön felkészülést igényelt a versenyzők számára.
Az első nap az ifi B-sek versenyeztek. fiúknál és a lányoknál is elég erős volt a mezőny de így is volt egy-két döntőesélyes versenyzőnk. Végül azonban nem volt továbbjutónk, és sajnos sérülés is történt a csapatban.
Az ifi A és a junior lányoknál Kerry Ella megmászta az egyik nehéz bouldert, de ez nem volt elég a továbbjutáshoz. Sajnos Somorjai Zorka végül az előző heti sérülése miatt nem tudott elindulni, és Riesing Eszternek sem sikerült jól a selejtező.
A csapat legjobb teljesítményét az ifi A fiúk nyújtották. Tusnády Nimród több kifejezetten nehéz bouldert is teljesített, de sajnos a legkönnyebb utat figyelmetlenség miatt nem sikerült megmásznia, emiatt hajszállal, de kicsúszott a döntőből. Vályi Gergőnek és Radics Attilának sikerült bejutni a döntőbe (Gegének ráadásul a harmadik helyen), ahol nagyon szoros volt a verseny. Kis szerencsével mindketten dobogóra is állhattak volna, de végül is az így is erős 8. és 9. helyet hozták el.
Tanulságos és relatíve sikeres versenynek könyveltük el az idei első ifjúsági Európa-kupát!"

Döntős versenyzőink nyilatkozatai:

Radics Attila:
"Idén már mindenképp döntőesélyesként érkeztünk Grazba. Sikerült is bejutni a döntőbe, ami sajnos kisebb szerencsétlenségek miatt nem úgy alakult, ahogy elképzeltem, de ennek ellenére nagyon élveztem a versenyzést, és azt, hogy nem vagyok esélytelen akár a dobogóra sem. Remek szervezésű és hangulatú verseny volt."
Vályi Gergő:
"A selejtezők nagyon tetszettek, 4 topom és 5 zónám lett, nagyon jól éreztem magam és élvezetből másztam. Peremen még nagyon sokat kell fejlődnöm, mert szinte semmi esélyem nem volt megmászni a peremes bouldert. A többi út szerencsére jól ment, pedig nem túl sokat tudtunk ilyen utakat gyakorolni, mert a magyar termekben nincsenek hozzá ilyen elemek és fogások, még versenyen is csak nagyon kevés."

Junior kategória eredmények:

22. Riesing Eszter

IFI B kategória eredmények:

17. Lengyel-Mitzl Jázmin 34. Jároli Nóra 41. Tóth Veronika *** 22. Boros Boldizsár 43. Orosz Ádám 46. Kovács Samu

IFI A kategória eredmények:

23. Kerry Ella DNS Somorjai Zorka *** 8. Vályi Gergő 9. Radics Attila 14. Tusnády Nimród Sebestyén A versenyről Kéty Dodi nagyszerű fotót megtaláljátok a Magyar Versenymászók Facebook oldalán, erre a linkre kattintva!