Vissza

Gyorsabb top mászásával Tusnády Nimród nyerte a BigWall Magyar Kupát

Vályi Gege és Tusnády Nimród is topot mászott a férfi döntőben, de Nimród mászta gyorsabban. A lányoknál az olasz válogatott Annalisa De Marco nyert
Az elmúlt hétvégén, rendkívül szigorú járványügyi intézkedések mellett lezajlott a Magyar Kupa idei második nehézségi fordulója a budapesti BigWall mászóteremben. A terem tulajdonosa, és egyben a verseny főszervezője, Bagi Béla részletezte az előkészületeket:
"A 2020-as évben nem tudtunk versenyt rendezni, ezért fokozottabb izgalommal vártuk a Magyar Kupát. A járványhelyzet súlyosbodása ellenére a versenyek megrendezését engedélyezte a Magyar Kormány. A Magyar Hegy- és Sportmászó szövetséggel karöltve több szigorú intézkedést hoztunk, pl az öltöző lezárása, a fokozott szellőztetés, a bemelegítésre használt tér szabadtérre helyezése, stb. A versenyzők nem használhatták a termet bemelegítésre, ennek ellenére a versenyzők/edzők remekül meg tudták oldani szabadtéren a megfelelő bemelegítést, mert ennek hiánya rendkívül sérülésveszélyes (nem született sérülés sem a bemelegítés hiányából, sem másból)."
A mászóutak kialakítása alapvetően meghatározza egy verseny jellegét. Nem volt könnyű dolga az építőknek.
"Az MHSSZ útépítőivel, Burucs Bálinttal és Schmidt Tamással a döntő versenyutak építőivel, az elmúlt két márciusi Magyar Kupa (köteles és boulder) tapasztalatai alapján arra jutottunk, hogy a lány és fiú „top” mászói annyira gyorsan fejlődnek, hogy a nehezebb selejtező és döntő utak nehézségeit jóval fel kell emeljük"- mesélte Béla.
A női kategóriában így is két top mászás született a döntőben, itt a selejtezők eredményei meghatározták a végső sorrendet. A versenyt az olasz válogatott Annalisa De Marco nyerte, a Mag47 Kupa győztese, Kerry Ella előtt. Ella a második helyével azonban vezeti a nehézségi összetettet. BigWall Nehézségi Magyar Kupa női döntő eredmények Annalisa De Marco mászása a döntőben: Azonban a férfiak olyan elképesztő fejlődést mutattak, hogy a selejtezőn két versenyző is minden utat megmászott (Vályi Gergő és Tusnády Nimród), és több döntős résztvevőnek is reális esélye volt, hogy a döntő útban top mászást érjen el.
"Tamás azonnal cselekedett, és a döntő utat a lehetőségekhez mérten átépítette, hogy pl. az út egy szakaszán a feltett fogásokat több méteren keresztül kivette, és csak a előre elhelyezett elemeket használhatták a versenyzők. Azonban egy mászóút koncepcióját nem lehet a végletekig „megerőszakolni” és meg kell maradni a mászható kategóriában."
Vályi Gergő és Tusnády Nimród is topot mászót a döntő útban, így a nemzetközi versenyszabályzatból átvett szabály alapján a győztes a topot a kevesebb mászóidő alatt elérő versenyző lett. Az összetettben Vályi Gergő átvette a vezetést Radics Attilától. Nimród a mostani győzelmével a negyedik helyre ugrott a kupasorozat pontversenyében. BigWall Nehézségi Magyar Kupa férfi döntő eredmények Tusnády Nimród mászása a döntőben: A győztes Tusnády Nimród komoly elvárások nélkül érkezett, végül győzelemmel térhetett haza:
"A hétvégi versenyre minden elvárás nélkül mentem. Tudtam, hogy mindenki jó formában van, ezért úgy álltam hozzá a versenyhez, hogy egy jó mentális edzés lesz. Arra koncentráltam, hogy minél jobban ott legyek fejben. Ezért nem is számítottam igazán semmire. A selejtező után azért már éreztem, hogy akár jól is kijöhet a döntő. Próbáltam lendületesen mászni és a lélegzetvételre odafigyelni. Tudtam, csak akkor van esélyem, ha gyors vagyok és keveset hibázok. Nagyon örültem a hétvégi győzelmemnek, ez jobban motivál a nehézségire is. Bár a szezon a boulderrel indul, amire mostanában edzek, majd igyekszem kamatoztatni a nehézségit is, ha arra kerül sor. Ez a győzelem egy jó visszacsatolás volt számomra, hogy jön vissza az erőm."
A BigWall Nehézségi Magyar Kupa 2021 részletes eredménylistáját megtaláljátok erre a linkre kattintva.