Vissza

Tusnády Nimród döntőzött a grazi ifjúsági Európa-kupán

Fantasztikus hangulatban mérette meg magát a magyar versenymászó válogatott Ausztriában

A magyar versenymászó válogatott május első hétvégéjén az ausztriai Grazban vendégeskedett, ahol a jól ismert Block House fogadta Európa legjobb fiatal boulder mászóit.

A magyar küldöttség legjobb eredményét az olimpiai aspiráns Tusnády Nimród érte el, aki betegségéből lábadozva is bejutott a juniorok döntőjébe, ahol a 8. helyet szerezte meg.

 

A magyar csapatot három edző, Beliczky Péter, Radics Attila és Varga Tibor válogatott edző kísérte. Az alábbiakban Beliczky Péter beszámolója következik:

"A grazi ifjúsági Európa-kupa egy nagyon fontos esemény a nemzetközi mászósport (mászóélet) számára. Ezt hűen tükrözi a résztvevő országok és versenyzők száma. Összehasonlításként az idén megrendezésre kerülő Soure-i és kanunasi versenyek versenyzői létszámát kategóriánként átlagosan 30-80%-al haladta meg. Egészen pontos tükröt állít mindenki elé, hogy hol helyezkedik tudásban, felkészültségben, erőben, hiszen szinte a teljes mezőny rajthoz állt.

A boulderek nehézségét befolyásolja a mezőny és itt bizony lehetett azzal számolni, hogy nehéz, de minőségi problémákon kell mászni (ez be is igazolódott). A verseny hangulata nagyszerű volt, igazi élmény a fiatalok számára ilyen körülmények között mászni (megkockáztatom, hogy van néhány olyan felnőtt verseny, ahol nincs ilyen hangulat).

A válogatott tagjai számára a közösség erősítése és építése volt az egyik kiemelt szempont, ami jól sikerült, az új tagok is jól érezték magukat (többek között hála a jó hangulatú versenynek). A szereplés nagyjából a realitásokat tükrözi (sajnos ez a kőkemény valóság). Előzetesen a kérés az volt, hogy mindenki hozza ki magából, amit tud és ez nagyjából sikerült is. Pont az előzőek miatt külön neveket nem szeretnék említeni, de természetesen nagyon örültünk a junior férfi döntőnek (bár azért ez kimondatlanul is már reális elvárás). Azt a belső infót azért elárulnám, hogy Nimród beteg volt a verseny előtt, ami jelentősen befolyásolta a formát (talán ennek tudható be, hogy végül csak nyolcadik lett). Sűrű a mezőny egy-két zóna vagy top ide-oda akár 5/6 helyezést jelenthet.

Zsákai Eszter Ifi B lány (U16) kategóriában nagyot mászott (4 TOP 5 Zóna) és számszakilag 1 TOP-ra volt a 10-es döntőtől. Mentális erejéről sokat elárul, hogy a 3+3 –as rendszerben a második mászósorozatában mindhárom bouldert TOP-ra mászta! Nagy Ambrus (Ifi B fiú U16) élete első válogatott nemzetközi versenyén 2 db flash TOP-ot mászott, ami szintén ritka és nem volt messze, hogy összesen 3TOP-al zárja a versenyt."

A teljes eredménylista:

Junior fiúk:

8. Tusnády Nimród
26. Tóth-Magériusz Marcell

Ifi A fiúk

49. Orosz Ádám
51. Boros Boldizsár
69. Varga Kristóf Levente

Ifi A lányok

46. Jároli Nóra
59. Tóth Veronika
64. Répcevölgyi Csenge

Ifi B fiúk

41. Nagy Ambrus
59. Lányi Kristóf
64. Zolnay András Lázár

Ifi B lányok

21. Zsákai Eszter
55. Góbor Jázmin
67. Domahidy Kata