Vissza

Vályi Gergő negyedik helyezett a sportmászók ifjúsági Európa-bajnokságán

A tízfős magyar válogatottból a korábbi ifjúsági Európa-bajnok Vályi érte el a legjobb eredményt, egyetlen mozdulattal maradt le a dobogóról
A Magyar Versenymászó Válogatott ismét több korcsoportban, összesen tíz sportmászót indított az Augsburgban megrendezett IFSC Ifjúsági Európa-bajnokságon, mindannyian a nehézségi versenyszámban indultak. A legnagyobb figyelem a három olimpiai aspiránst, Radics Attilát, Tusnády Nimródot és Vályi Gergőt kísérte. Aktuális korcsoportjaikban mindhárman évek óta a kontinens legjobbjai közé tartoznak: Vályi Gergő „Gege” 15 évesen, 2019-ben Európa-bajnoki címet szerzett a 16 év alatti korosztályban, Radics Attila ifjúsági világbajnoki 4. helyezett, Tusnády Nimród pedig már a felnőttek között is volt középdöntős Európa-kupán, ami ilyen fiatalon komoly fegyvertény. IFSC Ifjúsági Nehézségi Európa-bajnokság Augsburg 2022 IFSC Ifjúsági Nehézségi Európa-bajnokság Augsburg 2022 A selejtezőből mindhárman továbbjutottak a húszfős középdöntőbe, ott viszont egy „ugrós” elem megtréfálta Attilát és Nimródot is, így ők a 14., illetve 17. helyen zárták a versenyt. Gege viszont, aki a középdöntőbe csak a surranópályán, a 20. helyen jutott be, itt főnixmadárként szárnyalt és a második helyen jutott tovább a döntőbe. Ott végül egyetlen mozdulattal maradt le a bronzéremről, és lett negyedik. Az önmagával mindig kritikus Gege így értékelt a verseny után:
„Nagy szerencse kellett, hogy bejussak a középdöntőbe. Aztán másnap reggel nagyon rosszul éreztem magam melegítésnél, ezért kicsit elfagyva mentem ki a középdöntőt mászni. Én is meglepődtem, de ott egyből jobb lett, és elmúlt ez az érzés. Nagyon jó mozgású út volt, és nagyon tetszett, hogy az útépítők úgy alakították ki az utat, hogy ne legyen egyből átlátható a megoldási kulcs. Itt sikerült megszereznem a második helyet, ami a selejtező 20. helye után eléggé meglepett. A döntőben arra számítottam hogy nagyon nehéz lesz az út eleje, és a selejtezők után kevés önbizalommal nem vártam túl sokat. Az izgulás azonban elmúlt, amikor átmentem az elején a nehéz részen. Az út tetejéhez közeledve viszont arra számítottam, hogy az is elég lesz a dobogóhoz, ha még pár mozdulatot tudok menni, ezért megállás nélkül másztam tovább, így ez inkább már csak menekülés volt. Jobb eredményt is elérhettem volna, ha ott inkább megállok picit pihenni, és párat rázok a karomon.”
Vályi Gergő az IFSC Ifjúsági Nehézségi Európa-bajnokság döntőjében Augsburgban Vályi Gergő az IFSC Ifjúsági Nehézségi Európa-bajnokságon Augsburgban A nemrég érettségiző Radics Attila a fejlődést emelte ki:
"A versenyt megelőző, Innsbruckban eltöltött háromhetes edzőtábor legfőbb célja volt, hogy helyrerázzam magam az érettségi után, és szokjam a köteles mászást. Nyilván csodákra nem számítottam, de a dornbirni ifi Európa kupán elért 4. helyezésem egész nagy önbizalmat adott. Ebből is látszott, hogy ha az ember egy, az innsbrucki Kletterzentrumhoz hasonló teremben edz, akkor meglehetősen növekszik az edzés hatásfoka és eredményesebbek a versenyek is. Az EB-n a selejtezőben egész jót másztam, és azt éreztem, hogy ha jól jönnek ki a dolgok, akkor akár a döntőbe jutás sem lehetetlen. Sajnos nem így lett, mert a középdöntőben benéztem a bétát az egyik részen és ez a mászásom végét jelentette. Annak nem örültem hogy nem tudtam kimászni magamból a maximumot emiatt, de természetesen ennek az eredménynek is örülök, hiszen a tényleges fejlődésem jelentős volt."
Radics Attila az IFSC Ifjúsági Nehézségi Európa-bajnokságon Augsburgban Radics Attila az IFSC Ifjúsági Nehézségi Európa-bajnokságon Augsburgban Tusnády Nimród sem elégedett, de már a jövőbe tekint:
"Az Eb előtti edzőtábor sokat segített nekem is abban, hogy helyre rázzam magam, és újra elkezdjek formába kerülni. Minden elvárás nélkül mentem az Eb-re, mivel előző hétvégén elrontottam az Európa kupát, és még a döntő sem sikerült. De a selejtezőben az Eb-n az egyik úton sikerült a legjobbat kimásznom magamból. A középdöntőben az út sajnos nekem sem úgy sikerült, mint amilyet tudtam volna mászni, de a versenyzésben ez mindig benne van. A 3 hét edzőtábor alatt nagyon sokat tudtam fejlődni, és a végére kezdtem elkapni a lendületet újból. Sok motivációt adott a versenyekre visszatérni, és örülni mások sikerének. Remélem legközelebb én is megtudom mutatni, mire vagyok képes."
A magyar versenymászók a hazai szövetség szerény eszközeihez mérten maximális támogatásával, szervezett edzésmunkával és nemzetközi versenyprogrammal készülnek a következő nyári olimpiákra. A Tokióban olimpiai sportágként bemutatkozott sportmászás világszerte rendkívüli mértékben növekvő népszerűségnek örvend. A sportág tömegsport szinten már régóta közkedvelt, hiszen ez a legösszetettebb mozgásforma, amely egyben remek fejlesztő is. A Magyar Versenymászó Válogatott eredményei a 2022-es IFSC Ifjúsági Európa-bajnokságon a nehézségi versenyszámban: Junior (U20) férfi 4. Vályi Gergő 14. Tusnády Nimród 17. Radics Attila Ifi A (U18) férfi Csorba Péter 37. Ifi B (U16) férfi Boros Boldizsár 40 Storch Paul 45. Ifi A (U18) női Jároli Nóra 36. Ifi B (U16) Góbor Jázmin 26. Tóth Veronika 34. Zsákai Eszter 36. A magyar versenymászók következő nemzetközi megmérettetése a felnőttek számára rendezett müncheni multisport Európa-bajnokság lesz, amely egyben az év legfontosabb versenye mászóink számára.