Vissza

Balatonederics

2019-ben indult el egy rendkívül jól működő kapcsolat az aktív Magyarországért felelős kormánybiztossal, Révész Máriusszal (2022-től a Miniszterelnökség államtitkára). 2020-tól folyamatosan, már három éve támogatja a magyarországi sziklamászóiskolák felújítását, újak kiépítését. 

Eddig az állam összesen 90 millió Ft támogatást nyújtott, amiből 2022 december végéig, összesen 44 mászóiskola újulhat meg, vagy épülhet ki teljesen újként. A munkálatokat minden esetben a szövetség tagegyesületei látják el, akik egyben az adott mászóiskola kezelői is. Cikksorozatunkban bemutatjuk az összes érintett helyszínt és az elvégzett munkát.

Felhívás a mászóközösséghez

Ilyen mértékű támogatást még soha nem kapott a hazai sziklamászó társadalom, éppen ezért kérünk mindenkit, hogy ennek megfelelően becsüljétek meg a rengeteg belefektetett munkát. Tartsátok be a mászóetikettet, keressétek a karbantartó egyesületet mászótanfolyam, vagy mászóprogram szervezése esetén, tájékozódjatok a szövetség honlapján és Facebook oldalán az aktuális természetvédelmi szabályokról.

Nagyon örülnénk neki, ha minden mászó, aki használja ezeket a mászóiskolákat, hozzájárulna a jövőbeni felújításokhoz azzal, hogy csatlakozik egy MHSSZ valamelyik tagegyesületéhez (56 tagegyesületünk van jelenleg), így az éves tagdíjjal támogatja az egyesület működését és a szövetség hasonló tevékenységeit is.

Balatonederics – Hegyisport Club

A Hegyisport Club (HSC) tevékenységi köre mászóiskolák fejlesztésére, illetve karbantartására is kiterjed. Egyesületük jelenleg az alábbi mászóiskolák kezelői teendőit látja el: Oszoly, Rejtek- Oszoly, Balatonederics, Kis-Sváb-hegyi kőfejtő, Oroszlán-sziklák, Végvári-szikla.

“Balatonedericsen Szabadka Péter kezdte el a feltáró munkát évtizedekkel ezelőtt. Klubunk elnöke hegyeket megmozgató hittel és kitartással tört utat a sziklafalakhoz és építette ki az új utakat. Később Nádasdi Oszkár végzett korszerűsítési munkákat az István falon. Az utóbbi években a Hegyisport Club lelkes tagjai együtt szorgoskodnak Proska vezetésével. A falak veszélytelenítése, tisztítása és bemászása nyomán 2022-ig hét különálló falrészen több mint 40 út épült ki. A munka folytatódik!

A fejlesztés részeként elkészült és folyamatosan frissül a mászóhelyet bemutató digitális kalauz. Az 2022. 07. 25-i állapotot bemutató BALATONEDERICS 3.1 MÁSZÓKALAUZ ide kattintva tölthető le. Használjátok, de kérjük, hogy ne töltsétek fel sehova, ne osszátok meg közösségi felületeken! Az anyagot időről időre frissítjük és nem szeretnénk, ha régi változatok keringenének az világhálón.”
 
Fontos, hogy a február 1. és június 30. közötti időszakban tervezett mászások esetén az engedélyben foglaltak szerint kötelesek vagyunk előzetesen egyeztetni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrével (Szász Benedek, 06 30/153-1625) a sziklafalakon található fészkelőhelyek miatt!
 
A TERMÉSZETVÉDELMI ENGEDÉLY ide kattintva érhető el.
Forrás