A magyar mászóközösség számára mérföldkőnek számító hírről számolhatunk be: Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a via ferrátákon kívül idén már a sziklamászóhelyek felújítására és falmászó termek fejlesztésére is biztosítanak vissza nem térítendő támogatást. Hasonló támogatásra nem volt még példa szövetségünk történetében.

Mai budapesti sajtótájékoztatóján Révész Máriusz a 2020-as, a lakosság sportolási lehetőségeinek bővítését célzó támogatási programcsomagokat jelentette be. Ezek között kiemelt szerepet kap a Vasalt Utak Program, amely idén új elemekkel bővül:

„Folytatjuk a tavaly megkezdett via ferrata programot, melybe idén a Magyar Hegy- és Sportmászó szövetség kérésének megfelelően a sziklamászó útvonalak rendbetételét is beemeltük. Megállapodásunk szerint a 150 millió forintos keretösszegből 120 millió forintot lehet a via ferráták létesítésére fordítani, a fennmaradó 30 millió forintból pedig a sziklamászó helyeket újíthatják fel. Elnök asszony továbbá igen nagy hangsúlyt fektetett a mászóközösség részéről felmerült igény tolmácsolására a hazai mászótermek helyzetével kapcsolatban. Ennek eredményeként úgy döntöttünk, hogy további 30 millió forintot fordítunk boulder és falmászó termek korszerűsítésére. Ezek esetében a támogatási intenzitás mértéke maximum 30% lesz, ami pályázatonként 1-2 millió forintot jelenthet.”

A Vasalt Utak Program keretében a tavalyi 140 millió forintos keretösszegből négy helyszínen épülhetnek új via ferráták, ezek kivitelezése idén kezdődik.

Az idei jelentkezési felhívás várhatóan még ebben a hónapban megjelenik a vasalt utakra és a sziklamászó iskolákra vonatkozóan. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy az MHSSZ a természetvédelmi szempontokat továbbra is prioritásként kezeli, így csak a területen illetékes természetvédelmi hatóság hozzájárulásával rendelkező projekteket fog tudni figyelembe venni.