Vissza

Drámai finálé a Ba-Rock Boulder Magyar Kupa-fordulón

Bakurecz Ádám egy mozdulatnyira volt a győzelemtől, de a szigorú versenyszabályzat miatt nem ítélték neki meg a zóna elérését, így csaj ötödik lett

Elképesztő izgalmakat hozott az idei harmadik boulder Magyar Kupa-forduló, melyet a váci Ba-Rock boulderben rendeztek.

Nagy várakozással tekintettünk az idei versenyünk elé, több okból is. A tavaszi zárlat után júniusban egy teljesen új helyen nyitottunk ki, egy sokkal nagyobb, modernebb környezetben. A tervezéskor már figyeltünk rá, hogy a helyszín alkalmas legyen versenyrendezésre, így idén először bejelentkeztünk a szövetségnél, hogy Magyar Kupa fordulóvá emeljük az eddigi amatőr versenyként funkcionáló rendezvényünket. Az érdeklődés jelentősen meghaladta minden korábbi számításunkat, amit a covid miatt versenyéhes mászóközösségnek és talán az új helyszín iránti kíváncsiságnak is betudhatunk. A járványhelyzet miatt nagyban számítottunk az időjárásra, hogy a nézők és az éppen nem a pályán levő versenyzők a szabadtéren is tudják tölteni az idejüket, de szerencsére velünk voltak az égiek. Szombaton 97 versenyző, míg vasárnap 54 mini-gyerek-serdülő kategóriás induló jelent meg, így az összesen 151 fős mezőny az idei legnagyobb létszámú Magyar Kupa rendezvénnyé emelte a versenyünket, ami az öröm mellett óriási felelősséget is rakott ránk - mesélte Somorjai Tamás versenyszervező.
A selejtező utak kifejezetten jól sikerültek, az eredménytáblát átnézve, teljesen egyenletesen szórta meg a mezőnyt a felrakott feladathalmaz. Az útépítők munkáját a versenyzők is nagyon értékelték, bár az senkitől nem hangzott el, hogy túl könnyű feladatok lettek volna.
Büszkék vagyunk rá, hogy a teljes építést sikerült a saját fogáskészletünkből megoldani, aminek a túlnyomó része IFSC-certifikált szett. A menetrendet illetően a kezdéskor becsúszott 10 perc késéstől eltekintve pontosan követtük a tervezett programokat. A szombati napra szerveztünk ételrendelést is, hogy ne kelljen elhagyni a helyszín, a kerthelyiségünk is intenzív használatba került, így nem igazán hangzott el a „hova lehet itt menni?” kérdés sem - értékelt Somorjai Tamás.
A döntők nagyon izgalmasan alakultak, igaz a női mezőny döntője jobban megszórta a hatfős mezőnyt, mint a férfiaké. A lányoknál a hatodik helyen érkező Tamás Júliának sikerült két pozíciót előrébb kerülnie, a végső sorrend ettől eltekintve változatlan maradt a selejtezőhöz képest. A női nyílt kategóriában a sérülésből visszatérő Kerry Ella győzött, az Ibex-Delta-Plus Kupát nyerő Somorjai Zorka és Lengyel-Mitzl Jázmin előtt. A Magyar Kupa összetettjét továbbra is Lengyel-Mitzl Jázmin vezeti 225 ponttal, mögötte Somorjai Zorka áll 220 ponttal, majd Kerry Ella 200 ponttal (a győzelemért 100, a 2. helyért 80, a 3. helyért 65 pont jár). A férfi döntő eleve foghíjasan indult, Farkas Tamás, aki egyedüliként 20 toppal kvalifikálta magát az első helyen a döntőbe, a bemelegítés során az izolációban kisebb ujjsérülést szenvedett, és nem kívánta megkockáztatni a további rásérülést, így visszalépett a döntőből. A maradék öt versenyző mindegyike topolta az első két utat, és a továbbiakon egy zónát gyűjtött, így a mezőnynél a próbák száma döntött végül. Bakurecz Ádámnak volt egy olyan zónagyanús esete, amelyet a bírók (két bíró nézett egy versenyzőt) először megadtak, majd újraértékelve a helyzetet jelezték, hogy nem egyértelmű a szituáció. A férfi döntő után éles vita alakult ki, de a hazai versenyszabályok nagyon egzakt (talán IFSC-hez képest túl szigorú) megfogalmazása miatt a zóna végül nem került odaítélésre, és Ádám az ötödik helyen végzett. Vályi Gergő "Gege" idei második győzelmével átvette a vezetést a Magyar Kupában (243 pont). Mögötte a második helyen Farkas Tamás (212 pont), majd holtversenyben Strommer Soma és Tusnády Nimród következik (200-200 pont).
Az eredményhirdetéshez negyed 11 körül érkeztünk meg, így valóban egy hosszú napon volt túl mindenki. Az útépítő csapat ekkor kezdett bele a vasárnapi mezőny útjainak felépítésébe, amit reggel hétre sikerült is befejezniük, így gördülékenyen folytathattuk a hétvégét a minik versenyével. A minik és gyerekek esetében különösen igaz, hogy nagyon szórt volt a mezőny, így komoly kihívás volt az élvonalnak és a most bekapcsolódó reménységeknek is megfelelni útépítői szempontból. Az eredményeket tekintve óriási meglepetések itt sem születtek. Viszont szervezőként nagyon büszkék vagyunk helyi versenyzőinkre, akik közül többen is megszorongatták a hazai utánpótlás élmezőnyét, és páran még dobogóra is állhattak közülük. Külön öröm volt látni, hogy volt olyan utánpótlás kategória, ahol több mint a mezőny felét helyi versenyzők adták. Nekik ugyanúgy bemutatkozás volt ez a verseny, mint nekünk a szervezők számára, és reméljük, hogy viszont fogjuk látni őket a 2021-es ponttáblázatban is. Összegezve a hétvégét, örülünk annak, hogy ennyien eljöttek hozzánk, megismerték a termet, versenyeztek egy jót, és talán kedvet kaptak hozzá, hogy jövőre se hagyják ki a Ba-Rock Boulder kupát - foglalta össze Somorjai Tamás.
A versenynek további különlegessége volt, hogy az IBEX-Delta-Plus Kupához hasonlóan a terem hivatalos Facebook oldalán élő közvetítésben követhették a nézők az eseményeket. A versenyről fotókat a hivatalos Facebook eseménynél, erre a linkre kattintva találtok. Borítókép: Farkas Zazie