Vissza

Bandacsata - a közösségi mászóverseny

Verseny és közösségi mászás egyben - egyedi koncepciója miatt népszerű a Gravity Bandacsata formátuma

Szeptember végén második alkalommal rendezték a Gravity Bandacsatát. A verseny különleges koncepciója merőben eltér a hagyományos versenyekétől, nem része a Magyar Kupasorozatnak sem, ugyanakkor rendkívül jó közösségépítő és a hangulat mindig remek. Megkértük a főszervezőt, Vörös Tomit, hogy meséljen egy kicsit bővebben a verseny hátteréről.

"A Bandacsata története 2011-ben kezdődött, amikor az Ujjerőben a szokásostól eltérő versenyt szerettünk volna rendezni. A koncepció az volt, hogy legyen csapatverseny és a klasszikus boulderezésen kívül más képességeket is tudjanak megvillantani a versenyzők, így megpróbáltuk a versenymászás mindhárom válfaját belecsempészni, a boulderezést, a gyorsmászást és a nehézségi mászást. Ezen a vonalon elindulva álmodtuk meg a Bandacsata azóta is változatlan versenyszabályát.
Gravity Bandacsata II 2020
A bandákban 1 fő női és 2 fő férfi versenyző alkot egy csapatot. A selejtező körökben a hazánkban hagyományosnak mondható boulder jam zajlik, ami azt jelenti, hogy egy időintervallumon belül egyszerre másznak az adott kör versenyzői. Az idei versenyen 24 bouldert építettünk, ezek megmászására 120 perc állt a versenyzők rendelkezésére. A csapat tagjai külön selejtező körökben kell induljanak. A hölgyek kezdik az első selejtező kört, aztán banda egyik férfi tagja a második, majd a másik férfi versenyző a harmadik, utolsó körben mászik. Az egy bandában versenyző tagok eredményei összeadódnak, így az utolsó pillanatig változhat a továbbjutó csapatok névsora.
Gravity Bandacsata II 2020
A középdöntőben a selejtező eredmények alapján a legjobb 6 banda mérheti össze a tudását. A versenynek talán ez a legizgalmasabb része, a gyorsasági párbaj! A 60 fokos áthajlásban egymás mellé megépítjük ugyanazt a bouldert. A fal dőlésszöge, a fogások, azok terhelési iránya és egymástól való távolságuk is ugyanaz. Az összesorsolt csapatok egy sorversenyben döntik el, ki a gyorsabb.
Gravity Bandacsata II 2020
Adott jelre elindulnak a csapatok fiú1 versenyzői egymás mellett, majd ha megérintették a top fogást két kézzel, jelet kapnak a lány versenyzők, akik szintén végigmásszák az utat. A végén a fiú2 versenyzők döntik el a küzdelmet, akik közül aki hamarabb felér, annak a csapata győz, kiejtve ezzel a lassúbb csapatot. Ha bármelyik versenyző kiesik az útból, akkor az általa képviselt csapat kiesik az adott fordulóban. Ha mindkét csapat versenyzője kiesik az útból, akkor újra indítjuk a futamot. A csapatoknak 2 fordulót kell megnyerniük a győzelemhez. A középdöntők végén 3 csapat marad versenyben. A döntőben a feladat egy negyven-ötven fogásból álló probléma megoldása, amit a nehézségi szabályok szerint értékelünk. A selejtezőhöz hasonlóan itt is a lányok indulnak egymás után, majd néhány fogás eltávolításával megnehezítve az utat jöhet a fiú1 és végül a fiú2 versenyző. Az elért fogásszámokat összesítjük és így hirdetünk végül győztest csapatot.
Gravity Bandacsata II 2020
Úgy gondoljuk, a verseny népszerűségének kulcsa a csapatszellemben és a sokféle képességet próbára tévő versenyszámokban rejlik. A siker a csapat összes tagján múlik, akiknek a mászás minden területén jól kell teljesítsenek. Az idei verseny a második Bandacsata volt a Gravityben, ami változatlan hangulatban zajlott. 42 csapat nevezett, igazán egyedi banda nevekkel. Az izgalmas középdöntőt követően a döntőben Strommer Somának sikerült fantasztikus mászással teljesíteni a verseny nehézségi útját."
A versenynek a budapesti Mammut Bevásárlóközpontban található Gravity Boulder ad otthont. Az alábbiakban olvashatjátok a verseny végeredményét, az esemény Facebook oldalán pedig további nagyszerű képgalériákat találtok!