Vissza

A hegymászóválogatott Pakisztán alig ismert hétezresi között kalandozik

Kerekes Bence a BWT Hindukush Expedíció keretében Klein Dáviddal felfedező jellegű alpin stílusú mászásra indult Pakisztánba

Kerekes Bence és Klein Dávid május végén – a BWT Hindukus Expedíció 2023 keretében – a pakisztáni Hindukus-hegységbe indult, hogy technikailag nehéz mászásokat hajtsanak végre 6000 és 7000 méter feletti csúcsokon, tiszta, alpesi technikával. A páros már el is érte az alaptáborukat.

 

Az expedíció háttere

Most, hogy a Himalája Koronája magyar teljesítésének három évtizede a végéhez közelít, a fiatalabb generáció új kihívásokat keres magának. Eljött az idő, hogy – az előző generáció expedíciós tapasztalataira építve – modern, minimalista és környezettudatos stílusban letegyék névjegyüket a himalájai hegyóriások világában is.

Bence – aki egy hegymászó balesetben elvesztette egyik kezének négy ujját – a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott 33 éves tagja. 2022-ben társaival a közel 6000 méteres Bondit Peak első megmászását hajtották végre.

Dávid – a hazai expedíciós hegymászás egyik legeredményesebb alpinistája és a válogatott egyik mentora – a magyar Himalája Koronája időszak meghatározó mászója volt. Négy nyolcezer méter feletti csúcsot ért el palack nélkül, köztük a legveszélyesebb nyolcezrest, az Annapurnát, első és máig egyedüli magyarként.

Magyarok a Hindukusban

A 1998-ban a magyar Himalája Koronája küldetés még gyerekcipőben járt, amikor az akkor 23 éves Klein Dávid és társai elhatározták, belekóstolnak az expedíciós hegymászásba. Magasra tették a lécet: a 7708 méteres Tirics Mir a rendkívül vad és elhagyatott Hindukus-hegység legmagasabb csúcsa. A legmagasabb pontra vezető útvonal technikás, a népszerű csúcsokra jellemző kiépítettség – tömeg, serpák, rögzített kötelek – pedig ismeretlenek errefelé. A négyfős csapat megvalósította a hegy első magyar megmászását.

Közben szárba szökött és lezajlott a magyar Himalája Koronája küldetés: tragédiákkal, vívódásokkal és szép sikerekkel.

Dávid és társai anno azt remélték, 1998-as úttörő expedíciójuk nyomán újabb magyar csapatok veszik majd célba a Hindukus gyönyörű és vad csúcsait. Erre azonban negyedszázadot kellett várnunk.

Az expedíció szakmai jellemzői

Bence és Dávid május 29-én indult Pakisztánba, a vad és világtól elzárt Hindukus-hegységbe, ahol elsősorban az Istor-o-Nal tömb csúcsaival próbálkoznak majd tiszta, alpesi stílusban.

Budapestre legkésőbb július 9-én érkeznek majd vissza.

A BWT Hindukus Expedíció 2023 hegymászói magashegyi teherhordók és oxigénpalack segítsége nélkül mozognak majd a hegyen. Hagyományos táborláncot nem használnak (ha szükséges, depót helyeznek el az akklimatizáció során) és – mivel a hegy teljesen elhagyatott – természetesen a serpák által elhelyezett rögzített kötelek is hiányoznak majd a páros technikailag igényes útvonaláról.

A kötélpárosnak lehetősége lesz – végleges célpontjának kiválasztása előtt – hatezres csúcsokon akklimatizációs mászások lebonyolítására.

Kerekes Bence

Kerekes Bence hegymászó 33 éves, a hegyek és a sportok szerelmese, a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott tagja. Jelenleg Svájcban él. 2021 márciusában egy szerencsétlen hegymászóbaleset következtében jobb kezének négy ujját amputálták. Bencét töretlen motivációja és a hegyek iránti olthatatlan szeretete segítette át az amputációt követő nehézségeken. 2022 nyarán társaival a világon először érte el a Bondit Peak 5984 méteres csúcsát a technikás északkeleti gerincen át. (Karakorum-hegység, Pakisztán)

Klein Dávid

Klein Dávid hegymászó, 48 éves, a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott egyik mentora. Négy nyolcezres csúcsán állt palack nélkül (ebből kettő első magyar megmászás volt) és a hazai hegymászótörténelem több jelentős expedíciójának vezetője, szervezője volt. Néhány ezek közül: a Tirics Mir (7708 m, 1998) és a Broad Peak (8050 m, 2000) első magyar megmászását végrehajtó expedíciók, számos Everest expedíció – ezek egyike a veszedelmes keleti falat vette célba, 2014-ben pedig 8700 méterig jutott palack nélkül –, téli kísérlet a Nanga Parbaton (8125 m) és az alaszkai Denalin (6190 m). 2015-ben és 2016-ban a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség az „Év mászása” díjban részesítette.
Értékközpontú hegymászás

Bence és Dávid nem „hódítók” és a csúcsot nem „megtámadják”. Expedíciójuk – a modern alpinizmus ethoszának megfelelően – technikás, minimalista és környezettudatos, valódi kaland lesz.

Nívós alpinizmus

A nyolcezresek túlzsúfolt és rögzített kötelekkel, létrákkal kiépített normál útjaihoz képest Bence és Dávid választott hegyükön egyedül mozognak majd. Mászás közben várhatóan komoly technikai nehézségeket kell leküzdeniük úgy, hogy a hegyet nem készítik elő számukra magashegyi teherhordók.

Valódi kaland

Jobbra kerüljünk a jégfalon, vagy egyenesen felfelé másszunk a sziklás gerincen tovább? Ilyen – és hasonló – kérdéseket a nyolcezres normál utak mászói nem kell, hogy megválaszoljanak. Az útvonal adott és előkészített. Mégis, ezek a dilemmák – az ismeretlen, az érintetlen és összetett terep „megfejtése” – adják a hegymászás savát-borsát.

A Hindukus-hegység rendkívül ritkán látogatott, az itt található csúcsok komoly technikai kihívást jelentenek és valódi kalandok ígéretével csalogatják Bencét és Dávidot.

Minimalizmus

Bence és Dávid a mászás során nem támaszkodnak majd külső segítségre – mások által elhelyezett „rögzített kötelekre”, magashegyi teherhordókra, oxigénre –, és a mászás során a lehető legtisztább, alpin stílust igyekeznek követni: valószínűleg „mozgó tábort” használnak majd (a nehézkesebb táborlánc helyett) és a lehető legkönnyebb felszereléssel vágnak neki a hegynek.

Környezettudatosság

A nagy apparátussal dolgozó himalájai, „normálutas” expedíciók alaptáborai gyakran lehangolóan néznek ki, miután a sokszázfős tömeg levonult: a hadseregnyi külföldi és helybéli segítőik után szeméthalmok maradnak.

Bence és Dávid – mivel kétfős, mini-expedícióként érkeznek a Hindukus-hegységbe – képes lesz odafigyelni arra, hogy a hegyet úgy hagyják hátra látogatásuk után, ahogyan azt érkezésükkor találták.

Logisztikájukat biztosító ügynökségüktől jogi garanciát kérnek a szemétkezelésre, és ezt ők személyesen is ellenőrzik a helyszínen. Napelemeket használnak a töltéshez és alaptábori kiépítettségük is mértéktartó, környezettudatos lesz.

Mit jelent az alpin mászás?

Az alpin stílusú hegymászás a magashegyi mászás egy válfaja. Ennek során a hegymászók minimális felszereléssel indulnak útnak, és megpróbálnak minél gyorsabban és hatékonyabban megmászni egy adott csúcsot. Csak a saját erejükre támaszkodnak, jellemzően egy menetben, folyamatos felfelé haladással másszák meg a hegyet.

Az alpesi mászóutak stratégiájának alkalmazása a Himalájában nagyobb kihívást jelent, mint a hagyományos expedíciós stílus, mivel a hegymászóknak maguknak kell megoldaniuk minden problémát: megtalálni a legoptimálisabb útvonalat, gyorsan és hatékonyan elérni a csúcsot és mások által rögzített kötelek használata nélkül, biztonsággal visszatérni az alaptáborba.

Bár az alpin stílusú mászás a magashegyek között a legnehezebb és legveszélyesebb módja egy csúcs elérésének, mégis, minimalizmusa és tisztasága okán az ilyen jellegű túrák szakmai értéke igen magas.