Vissza

Magyar alpinisták másztak új variánst a Hochferner északi falán

A Magyar Hegymászó Válogatott tagja, Kocsis Dávid, valamint László Péter és Tóth Attila a Ziller-völgyi Alpok 3463 méteres csúcsára jutottak fel az északi fal egy új útvonalvariánsán

A Magyar Hegymászó Válogatott tagja, Kocsis Dávid, valamint László Péter és Tóth Attila a Ziller-völgyi Alpok 3463 méteres csúcsára jutottak fel az északi fal egy új útvonalvariánsán. Az út nehézségét alpesi D/M5 fokozatra adják (az alábbi képen pirossal jelölve).

Kocsis Dávid beszámolója:

"Az Excelsior SE tavaszi alpesi táborát szerveztem, de sajnos a folyamatosan érkező intenzív havazások eléggé ellehetetlenítették. Végül az április utolsó hétvégéjére kitűzött pótidőpontra is kiszámíthatatlanok voltak a hókondíciók és az előrejelzés is. Emiatt csak egy szűk mag maradt: László Péter, Tóth Attila és jómagam. Végül a Zillertali-Alpok olasz oldalát választottuk célpontul, ahol a Hochfernerspitze északi falának 950 méter szintkülönbségű Vanis-variáns mászását terveztük. A falat 11 éve már másztam Ruskó Andris társammal, de a Vanis-variáns mindig is hívogatott.

A fal rendkívül leolvadt már, de a tavaszi hóviszonyok most előnyünkre voltak, és a fal feléig viszonylag kellemes firnben mentünk fel. A Vanis alatt viszont a hó felgyűlt, így a beszállását is megnehezítette. Végül egy keskeny jeges szikla repedésben szálltam be a falba, amiben a biztosíthatóság is kihívást rejtett. Olyan M5 nehézségű mászás volt. A fal folytatásában a lavinaveszély és a hó mélysége miatt inkább a gleccser által csiszolgatott sziklabordára mentem ki. Leginkább a hóval fedett sima sziklatáblákon való feljutás volt mászótechnikailag kihívás. De ha elhitte az ember, hogy nem csúszik le rajta, akkor M4 körül volt a nehézsége. A sziklafalból végül egy játékos kéményen jutottunk ki a függőgleccser peremére, ahonnan a csúcstömb alatti firnfalon jutottunk fel a csúcsra. Mászótársaim bátran követtek, és végig három fős szinkron partiban haladtunk. Kicsit több, mint 6 óra alatt másztuk meg utunkat. Nehézségét alpesi skálán D fokozatúnak ítéljük.

Eddigi információnk (útvonal leírások, könyvek és publikált mászások) alapján ezidáig a függőgleccser által hátrahagyott sziklafalon nem másztak fel a falban. Lehet meg volt rá az okuk, de nekünk most a helyzet lehetőséget teremtett."