Vissza

Megújult sziklamászó helyek - terepbejárás

Az aktív Magyarországért felelős államtitkárság illetékese terepbejárás során személyesen tekintette meg az elvégzett felújítási munkálatokat

Az aktív Magyarországért felelős államtitkárság három éven keresztül, 2020-2022 között minden évben támogatta a szövetségen keresztül a magyarországi sziklamászóiskolák felújítását és lehetőség szerint újak kiépítését. 2023. október 20-án az államtitkárság munkatársa, Vörös Máté, Kandrács Ildikó elnök asszony, valamint Kosztin Arnold, a MAHOE tagegyesület tagja, egy nap alatt összesen hat felújítási helyszínt jártak be a Pilisben, hogy az államtitkárságnak képet adhassanak az elvégzett munkálatokról. 

A bejárt helyszínek:
- Nyergesújfalu, Pusztamarót: Som- Berek
- Nyergesújfalu, Pusztamarót: Hajdú - ugrató,
- Bajót, Öreg - kő,
- Esztergom, Nagy-Strázsa-hegy,
- Mogyorósbánya, Kő-hegy,
- Kesztölc, Kétágú-hegy

Ezek a sziklamászóiskolák a MAHOE, az EX-T SE és a Traverz SE gondozásában kerültek felújításra.

A három év alatt összesen 90 millió Ft értékben 40 mászóiskola kapott támogatást, mely támogatások az MHSSZ 18 db tagegyesülete között (akik egyben a sziklamászóiskolák kezelői is) kerültek szétosztásra.

A három év alatt a 90 millió Ft-ból 32,5 millió Ft-ot költöttek eszközökre, melyek a falakba lettek beépítve, illetve gépekre, melyekkel a munkálatokat végezték a tagegyesületek azon tagjai, akik a felújítási feladatokat szakszerűen el tudták látni. További 2,4 millió Ft-ot fordított a szövetség a hazai sziklamászó utak online topójának (TopoGuru, TheCrag) megvalósulítására. A tagegyesületek összesen 55,5 millió Ft-munkadíjat kaptak három év alatt az elvégzett munkafolyamatokért.

A szövetség arra kér minden érdeklődőt, akik előszeretettel látogatják a magyarországi sziklamászóiskolákat, hogy azzal támogassák a szövetség és azon belül a tagegyesületek munkáját, hogy tagjaivá válnak valamely tagegyesületnek, így egy minimális anyagi ráfordítással támogatni tudják a további eszközcseréket és a mászóiskolák környezeti megóvását.