Vissza

Szenzációs magyar hegymászósiker Pakisztánban

A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott négy alpinistája a világon elsőként mászta meg a közel hatezer méter magas Bondit Peaket Pakisztánban
A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott négy alpinistája a világon elsőként mászta meg a közel hatezer méter magas Bondit Peaket Pakisztánban A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott a közel két éves COVID-19 világjárvány okozta korlátozásokat követően 2022 nyarán a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség támogatásával expedícióra indult Pakisztánba. Céljuk a Karakorum hegység keleti végében, Baltisztánban található Hushe-völgy környékének felfedezése, és lehetőleg komoly szakmai kihívást jelentő mászás teljesítése volt az ott emelkedő 5-7000 méter magas csúcsok között. A környék kevésbé ismert és mászott terület, leírást is alig találni itteni mászásokról. Az alpinizmusban azonban éppen ez a fajta bizonytalanság jelenti az igazi kihívást. A csapat előbb egy, a Nangma-völgyben emelkedő 5400 méteres havas-sziklás csúcsot mászott meg, majd az alaptáboruk közelében emelkedő sziklagerincen tették próbára mászótudásukat, ahonnan ötezer méterről verte őket vissza egy vihar. Ezek után egy hosszabb, instabil időjárású időszak következett, melynek során kipuhatolták a lehetőségeket a 7282 méter magas K6 hegycsoportban. Komolyabb mászást az időjárás itt nem tett lehetővé, ezért figyelmüket a közeli Kande falu nyugati oldalán emelkedő csúcsok felé fordították. Itt található a korábban Muntin-csúcsnak nevezett, és mindeddig megmászatlan Bondit/Bondid Peak, amelynek még a pontos magassága sem ismert. Az igencsak impozáns formájú hegyről mindössze annyit tudtunk, hogy közel hatezer méter magas lehet, és több expedíció (többek között egy új-zélandi-ír és két japán csapat) is megkísérelte a megmászását, mindeddig sikertelenül. Az egyik japán csapat idén júniusban vallott kudarcot. Bondit Valley, Nathan Dahlberg Bondit Valley, fotó: Nathan Dahlberg A kedvező időjárási ablakot kihasználva a válogatott tagjai július 17-én felvonultak a hegy lábához, ahol 4250 méteren felállították táborukat. A völgy névadója és legprominensebb csúcsa technikás havas-jeges mászást igényel. Az eddigi próbálkozások körülbelül ugyanazon az útvonalon, a hegy északkeleti oldalában lefutó gleccseren történtek. A magyar csapat is innen próbálkozott először, de a gleccser annyira szétnyílt, hogy a gerinchez közeli kuloárokon kerestek alternatív útvonalat. A mászás nehézségét a felső régiókban függőgleccserré alakuló jégfolyam átmászása jelentette. Dr. Ágoston Viktor 20-án este jelentette a hazai háttércsapatnak rövid szöveges üzenetben, hogy elérték a csúcsot, és huszonkét órányi mászás után már mindannyian az 5150 méteren lévő sátrukban vannak. A következő napon épségben levonultak a 4250 méteren lévő alaptáborukba.
Dr. Ágoston Viktor, Kerekes Bence, Nagy Márton és Dr. Szász László tehát a világon elsőként jutott fel a pakisztáni Bondit Peak csúcsára, melynek magasságát ők 5984 méternek mérték. Ez a mászás nemzetközi szinten is kiemelkedőnek számít.
Csúcsfotókat, illetve az útvonalra vonatkozó részletesebb leírást a csapat csak később tud küldeni, amint olyan helyre érnek, ahol bővül a kommunikációs infrastruktúra. Az itt közölt fotókat a csúccsal korábban próbálkozó új-zélandi mászónak, Nathan Dahlbergnek köszönhetjük.