Vissza

Sziklamászó helyek látogatása - természetvédelmi felhívás

Nyomatékosan kérünk minden sziklamászót, hogy a mászóhelyekre vonatkozó természetvédelmi engedélyek kereteit tartsátok be

Természetvédelmi kihágások - Mászóiskolák látogatása

Az elmúlt időszakban sajnos több hatósági és nemzeti parkos intézkedés történt mászóhelyeinken, mászókkal szemben. Kihágások voltak olyan szikláknál is, amikre nincs sziklamászó tevékenységre engedély, vagy időszakos tiltás alatt állnak (Dédes - Kis vár, Szőlő-kő, Pisznice, Bél-kő). Az intézkedések során a mászók vagy egyáltalán nem rendelkeztek MHSSZ igazolvánnyal, vagy nem volt náluk, vagy nem volt 2021-re érvényesítve az, vagy be sem léphettek volna a területre. Az intézkedések között van, ahol feljelentés is történt a mászókkal szemben.
Szövetségünk munkatársai, Kandrács Ildikó elnök asszony vezetésével az elmúlt években egyre jobb kapcsolatot alakítottak ki a hazai nemzeti parkokkal. Nagyon sok tárgyaláson és terepi bejáráson vagyunk túl a nemzeti parkos kollégákkal. A több évnyi munkának és az egyre javuló párbeszédnek köszönhetően számos olyan hely is engedélyeztetésre került az elmúlt évben, ahol az utóbbi időkben nem lehetett mászni (pl.:Strázsa-hegy, Ezüst-hegy), de új sziklák is kiépítésre és engedélyeztetésre kerültek (pl.: Bajdázói kőfejtő, Szőlő-kő). Mindez a természetvédők segítségével és hozzájárulásával, azért, hogy ti egyre több helyen mászhassatok határokon belül. Viszont ha nem tartjátok (tartjuk) be a mászóengedélyekbe foglalt szabályokat, nem csak bírságra, vagy egyéb büntetésre, feljelentésre számíthatunk, hanem ezzel aláássátok a szövetség és a mászóiskolákat karbantartó egyesületek tevékenységét is. Könnyen lehet - mint ahogy azt a múltban többször megtapasztaltuk - hogy a természetvédelmi hatóság és a Nemzeti Parkok nem adnak bizonyos helyekre engedélyt, vagy visszavonják, vagy szigorúbb hozzáférési lehetőséget adnak számunkra.
Ahhoz, hogy ilyen események miatt ne kelljen a szőnyeg szélére állnunk, kérünk benneteket, hogy segítsetek abban, hogy minden mászóhoz eljussanak  ezek az információk!
Javában elkezdődött a tavaszi mászóidény. Már tavaly is tapasztalhattuk, hogy a pandémia miatt a mászóiskoláinkba sokkal nagyobb tömegek látogattak el. Ezért kérünk mindenkit, hogy csak engedélyezett helyeken másszatok! Erről információt itt találhattok.
Az alábbiakban pedig következzék néhány alapszabály:
  • A mászóhelyeket és környéküket tartsátok tisztán!
  • Semmilyen jellegű szemetet ne hagyjatok magatok után! Ebbe beletartozik a WC papír, papírzsebkendő és a nedves intim törlőkendő is!!! (ezeket nekünk egyébként össze kell szednünk utánatok :( )
  • Tűzrakással, zenehallgatással, hangoskodással se zavard a mászást!
  • Fontos tudnotok, hogy Magyarországon minden barlang védett és csak kevésben engedélyezett a mászás!
  • Jelenleg több mint 50 hazai mászóhely rendelkezik mászóengedéllyel. Ezek közül egyik helyen sem szabad a sátrazás, táborozás.
  • Keress fel a túlzsúfolt helyek helyett ritkábban látogatott mászóhelyeket!
  • Ha idő közben valamilyen tiltás lép életbe egy helyen, vegyétek tudomásul és tartsátok maradéktalanul azt be. Pl.: Bajót
  • Azokon a helyeken, ahol védett madár fészkel, ez a legkritikusabb időszak. A Nemzeti Park szakemberei, madarászok rendszeresen monitorozzák ezeket a helyeket. Sok helyen folyamatos őrzés van ilyenkor (Pisznicei kőfejtő), vagy kamerák vannak kihelyezve. 100% a lebukási veszély.
  • Tájékozódjatok egy-egy mászótúra megszervezése előtt, hogy a megcélzott területen milyen feltételekkel lehet mászni (előzetes bejelentkezés, időszakos tiltás, stb.)
  • Mindenki hordja magával az érvényes matricával ellátott MHSSZ tagsági kártyáját, mert azt fel kell mutatni a természetvédelmi őrnek.