Vissza

Vályi Gergő hazavitte a vándorkupát, a lányoknál Bognár Nóra nyert Aggteleken

Gege 16 évesen harmadszor nyerte meg a világ legrégebbi mászóversenyét

Az ifjúsági Európa-bajnok Vályi Gergő harmadszor nyerte meg a világ legrégebbi mászóversenyét Aggteleken, így örökre hazaviheti a vándorkupát.

Az elmúlt hétvégén rendezték a 47. MHSSZ Aggtelek Kupa háromnapos sziklamászó fesztivált az Aggteleki Nemzeti Parkban. Ez a legrégebbi múltra visszatekintő sziklamászó verseny a világon, egyúttal hazánk egyetlen olyan sportmászó versenye, amelyet természetes sziklán rendeznek. Ilyen versenyből egyébként a világon is csak alig néhány van. A patinás verseny korábbi győztesei között megtaláljuk a hazai mászótörténelem legnagyszerűbb sportmászóit. A versenyt 1973-ban rendezték először, akkor még Szlovákiában, majd a következő évben átköltözött az Aggteleki Nemzeti Park Baradla-barlangja felett magasodó mintegy hetven méteres sziklafalra. A helyszín azóta sem változott, így az ország egyik legkülönlegesebb mászóhelye várja a vállalkozó kedvű sportmászókat. A nemzeti park minden évben csak erre a három napra engedélyezi a mászást a Világörökség részét képező falon. A versenyt, amely az elmúlt közel öt évtizedben igazi sziklamászó fesztivállá nőtte ki magát, immáron 11 éve a Perem Sziklamászó Egyesület szervezi. A koronavírus járvány miatt nagyon komoly erőfeszítésbe került, hogy az idei kiírást is meg tudják rendezni, hogy ne szakadjon meg a 46 éve tartó hagyomány, hiszen eddig egyetlen év sem esett ki. A verseny formátuma is különleges: három napon át, úgynevezett „Jam” formátumban reggeltől estig, naponta meghatározott időszakon belül tetszőleges számú utat mászhatnak a nevezők. Összesen 34 óra áll a mászók rendelkezésére. Teljesítményüket a versenybírók értékelő lapon vezetik. Az utak nehézsége és a rajtuk tett próbálkozások száma alapján a mászók pontokat kapnak, melyeket minden mászónap végén összesítenek. A többnapos kerékpárversenyek mintájára az aktuális éllovas sárga pólót kap. Pont csak a sikeresen megmászott utakért jár. Természetesen az ér több pontot, minél magasabb a megmászott út nehézségi foka, és minél kevesebb próbálkozásból tudja a mászó teljesíteni. A harmadik nap végére legtöbb pontot gyűjtő mászó nyeri a versenyt. A szervezők az utak kialakításánál arra is ügyeltek, hogy a gyakorlott profik mellett a kezdők is megtalálják a kellő motivációt az indulásra, így a számos nehéz út mellett könnyebbeket is kiépítettek. Összesen 32 út, mintegy 400 biztosító ponttal került kiépítésre. Összesen hat kategóriában indulhattak a mászók, melyek közül a női és férfi „A” kategória versenyeit övezte a legnagyobb érdeklődés, hiszen ez a nyílt kategória, amelyben a „profi” mászók is indultak. A hat kategóriában mintegy százan neveztek.
„Ez nemcsak verseny, hanem hegymászó találkozó is. Célunk, hogy sziklamászók és hegymászók is jöjjenek, ezért találtuk ki a Jam formátumot hat évvel ezelőtt – mesélte Viszoczky Sándor, a 47. MHSSZ Aggtelek Kupa főszervezője. – Idén szurkolhattunk olyan mászónak is, aki már az 1974-es Aggtelek Kupán is indult. A napi versenyek végén további aktivitásokat, erőnléti versenyeket, játékos megmérettetéseket is szervezünk, hogy minél jobb legyen a hangulat. Elsődleges célunk a közösségépítés.”
Az idei viadalt a férfiaknál a 16 éves címvédő és kétszeres győztes Vályi Gergő „Gege” nyerte, aki tavaly ifjúsági Európa-bajnoki címet szerzett, és már a 2024-es párizsi olimpiára készül. Gege háromszoros győztesként hazavihette a vándorkupát is, messze legfiatalabbként a verseny történetében. A női nyílt kategória győztese a szabadkai Bognár Nóra lett, aki először állhatott a dobogó legfelső fokára az Aggtelek Kupán. Az MHSSZ felajánlásával mindketten ötvenezer forintos pénzdíjban részesültek.
„Másfél-két hónappal ezelőtt még úgy volt, hogy nem fogjuk tudni megrendezni idén a fesztivált. Már teljesen lemondtunk róla. Végül a támogatást érezve mégis nekivágtunk, és a nagyon kevés idő ellenére a körülményekhez képest egy sikeres rendezvényt tudhatunk magunkénak” – értékelt Viszoczky Sándor.
A verseny teljes eredménylistája:   A hazai sportmászók következő versenye a II. Traverz Nehézségi Mászó Magyar Kupa lesz Budapesten, szeptember 5-6-án. Fotók és címlapkép: Kelemen Gergő