Vissza

Wall of Shadows - hegymászó fesztiválfilm a BIDF-en

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál egyik legerősebb alkotása a hegymászó témájú Wall of Shadows, melynek Kandrács Ildikó elnök asszony a nagykövete
A Budapest International Documentary Festival a világ legrangosabb dokumentumfilmjeinek tematikai és egyéb megkötések nélküli, egyetlen nemzetközi verseny fesztiválja Magyarországon. Idei programjukban egy igazán különleges, hegymászó témájú filmet láthatunk, amely egyszerre láttatja a nepáli serpák dilemmáit, és egy rendkívül ambiciózus hegymászó projekt nehézségeit. A történet 2019 márciusában játszódik, amikor a lengyel Marcin Tomaszewski, valamint az orosz Sergey Nilov és Dmitry Golovchenko a 7711 m magas Jannu keleti falának első, alpin stílusú átmászására érkezik Nepálba. A mászásnak végül csak az orosz páros vágott neki, de két hét után a túlélésért való közdelemmé fajult a kaland. Végül 19 napot töltöttek a hegyen, amelynek másik oldalán botorkáltak le, napok óta étlen-szomjan. Az eseményeket anno a Mozgásvilág Hóhatár csoportjában követhettétek napról napra. A fesztivál szervezői a film nagykövetének a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnökét, Kandrács Ildikót kérték fel, akivel a filmpremier során stúdióbeszélgetést láthattok. Az online vetítéssel kapcsolatos minden információt megtaláltok a Facebook eseménynél.

A film sztorija dióhéjban:

Néhány profi hegymászó súlyos dilemma elé állít egy serpa családot, amikor arra kérik fel őket, hogy a mindezidáig meghódíthatatlan, impozáns, nepáli Kumbhakarna (Jannu) keleti falán kísérjék őket a csúcsra. A hegy nem pusztán arról híres, hogy nagyobb kihívást jelent a megmászása, mint magának a Mount Everestnek, hanem arról is, hogy a helyi kirant vallás istenként tiszteli, akit nem szabad háborgatni, azaz megmászni. Míg a serpa édesapa szeretné megkeresni fia egyetemi tanulmányihoz a pénzt, a hithű édesanya – aki bár támogatja fia álmát, hogy orvos lehessen – kitart amellett, hogy a szent hegy érinthetetlen. A vallási hagyomány szerint isten teste, amelyet tiszteletben kell tartani. A film előzetese:   Eliza Kubarska: rendező, hegymászó és utazó. A varsói Szépművészeti Akadémián, majd a lengyelországi Wajda Filmiskolában tanult. 2004 óta világszerte több díjazott dokumentumfilmet rendezett, amelyeket gyakran igen szélsőséges helyszíneken forgatott, mint: a Grönlandon játszódó What happened on Pam Island (TVP, 2010); a Borneó körüli tengereken és a víz alatt felvett Walking Under Water (ZDF/Arte, 2014, Hot Docs Zsűri-díj és Külön említés a Los Angeles-i Nemzetközi Filmfesztiválon és a Palm Springs Nemzetközi Filmfesztiválon), és a Karakorumban forgatott K2. Touching the Sky (HBO, 2015), amely egyike a valaha legtöbb díjra jelölt lengyel hegyi filmeknek. 2008 óta a Vertical Vision Filmstúdió igazgatója.