Vissza

Grúzia az expedíciók fókuszában - íme a hegymászóválogatott 2024-es támogatott projektjei

Shkhara déli fal első téli megmászás, Racha megye mászatlan jegei, svájci boulder projekt - ezek a pályázatok nyertek támogatást a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott 2024-es keretében

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség ezúton hirdeti ki a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott 2024-es nyertes pályázóit, akik a 2024-25-es esztendőkben képviselni fogják a válogatottat. A támogatásokat idén is projekt alapon ítélte oda a szövetség.

A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott

A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott célja, amellett, hogy kiemelkedő értékű mászásokat hajtson végre, a magyarországi mászóközösséget a nemzetközi hegymászó ranglétrán utánpótlás-képzéssel, tehetséggondozással magasabb szintre helyezze. A 2019-ben újraindított válogatott tagjai számos komoly mászást hajtottak végre az Alpokban, a Kaukázusban, a Karakorumban és Yosemiteben. Legnagyobb dobásuk kétségkívül az 5984 méter magas pakisztáni Bondit Peak első megmászása volt, amely nemzetközi elismerést hozott a Dr. Szász László, Dr. Ágoston Viktor, Kerekes Bence, Nagy Márton alkotta csapatnak. Mindenképpen érdemes továbbá kiemelni a Kocsis Dávid-Ruskó András páros alpesi, valamint Urbanics Áron és Dékány Máté yosemite-i mászásait is.

2023-ban Kerekes Bence és Klein Dávid tett egy nagyon komoly próbát az elszigetelt Hindukush-hegység harmadik legmagasabb csúcsán, a 7403 méteres Istor-O-nalon. Vállalkozásukat nemzetközi érdeklődés kísérte. 

A szövetség ezúton szeretné megköszönni a válogatott tagjainak eddigi közreműködését.

A 2024-es nyertes pályázatok

A 2024-es pályázaton a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség tagjai egy nemzetközi mércével is színvonalas mászóprojekt tervével indulhattak. Az elbírálás során kulcsfontosságú volt a vállalt mászóprojekt nehézsége, szakmai jelentősége, valamint a jelentkezők korábbi mászóeredményei. 

A tavalyi évhez hasonlóan 2024-ben az MNHV korábbi műfaji kereteihez képest a pályázati lehetőségek körét a magashegyi alpin és nagyfalas mászásokon túl a magas szintű nemzetközi sportmászó és boulder projektekkel is kibővítette a szövetség. Összesen hat pályázat érkezett, ezek közül tartalmát és célkitűzéseit tekintve három kapott támogatást.

A szerény keretek adta lehetőséget kihasználva a négyfős bíráló bizottság az alábbi pályázatokat találta támogatásra érdemesnek:

Shkhara 2024 téli expedíció - hegymászás kategória

2024 január-február időszakban téli alpesi stílusú mászóexpedíció indul a Shkhara (5193 m) déli oldalán (grúz oldal), a Beknu Khergiani útvonalon. A Shkhara Grúzia legmagasabb hegye, magyarok még nem álltak a csúcsán. A hegy déli oldalán télen eddig egyetlen sikeres mászást jegyeznek, egy világklasszis grúz páros teljesítette 2018-ban. Az expedíció négytagú, két partiban (Kocsis Dávid - Ruskó András, dr. Ágoston Viktor - dr. Szász László). 2020 március elején ugyanebben a felállásban másztak, sajnos a rossz idő beköszönte meghiúsította a csúcsmászást, 4300m-ről vissza kellett fordulniuk. A lejövet után pedig sürgősen haza kellett indulniuk a Covid-járvány miatt.

Megítélt támogatás: 1.400.000 Ft

Racha megye mászatlan jegei projekt - hegymászás kategória

Grúzia területén található, eddig nem mászott (helyiek által nem ismert) jegek, hegyek téli mászás (jég/mix síalpin beszállással, utolsó településtől külső segítség nélkül) - Farkas Ádám (Gerecse SE), Saitz Zsuzsanna (Gerecse SE), Békési Barna (Gerecse SE). Sikeres teljesítés esetén elsőként térképeznék fel ezt a területet mászás szempontjából, első megmászásokat hajtanának végre jég/mix kategóriában.

Megítélt támogatás: 500.000 Ft

A bizottság döntése alapján nem részesül támogatásban az újabb Istor-o-Nal expedíció (Nagy Marci és Klein Dávid), valamint a Laila Peak (Lengyel Ferenc).

Sportmászás kategóriában nyertes pályázók

A versenymászó válogatott kiemelkedő tagjai, Tusnády Nimród és Radics Attila a svájci Ticino kantonban tűztek ki ambiciózus boulder célokat. Tusnády Nimród a “Dreamtime” 8C boulder projektre, míg Radics Attila a “From dirt grows the flowers” 8C boulder projektre kapnak támogatást, 189.400.-Ft illetve 389.400.-Ft összegben.

Az MHSSZ által felkért bíráló bizottság tagjai:

  • Sántha Gergő
  • Nádasdy Oszkár
  • Héjja Bálint
  • Bódis Pál

A válogatott idei tevékenységét Dr. Szász László koordinálja. 

A jelenlegi nyertes pályázók 2024-25-ben képviselik a hegymászó válogatottat. Pályázni legközelebb egy év múlva, 2024-ben lehet. Akkor is várjuk majd azon kompetens mászók jelentkezését, akik nemcsak képesek, de hajlandók is proaktívan részt venni a hegymászó válogatott céljainak elérésében. A pályázati lehetőség természetesen az aktuális és korábbi válogatott tagok számára is nyitva áll. 

Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott:

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elődszervezete a mászásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó hazai sportolókat Hegymászó Válogatottként már az 1970-es években összefogva segítette a világszínvonalon is elismerésre méltó eredmények elérésében. Ilyen emlékezetes expedíció volt például 1989-ben a 6831 méter magas Kedarnath Dom keleti falának nemzetközi visszhangot kiváltó első megmászása, valamint a 6904 m magas Thalay Sagar északi falának első megmászása. Ezt a korszakot a néhai Ozsváth Attila és Dékány Péter neve fémjelezte, majd  később Erőss Zsolt haladt tovább az általuk megkezdett úton. Két évtizednyi szünet után Kandrács Ildikó elnök asszony kezdeményezésére a 2019-ben felállított hegymászó válogatott ugyanezen szemlélet mentén alakult újjá.